Přejít na obsah

DAB vysílání


Doporučené příspěvky

Lidi, co říkáte na DAB vysílání, má cenu si ho do O3 objednat?

Analog by měl končit v ČR až někdy za 12 let a zatím co jsem se tak dočetl, tak v našich končinách nedosahuje DAB takových kvalit jako FM.

Editováno: , autor: Luman
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

otázka kam půjde vývoj, není to od EU tak striktní jako u TV vysílání, ale může se to z roku na rok otočit....

 

kvalita vysílání nebo kvalita pokrytí? to je veliký rozdíl...kvalita vysílání je mega suprová - tedy CD kvalita a pokrytí zde: http://pureradio.cz/eshop-info-www/dab-digitalni-rozhlas-v-Cr/ dostačující jak pro koho, pokud rádio ztratí DAB a daná stanice vysílá i FM, samo se to přepne na FM...

 

nedíval jsem se do konfigurátoru aktuálně, ale bylo to na začátku roku tak, že u rádia Bolero a navigace Columbus nebylo DAB v paketu, ale šlo ho objednat jako mimořádnou výbavu (QV3). Ceny obou multimédií byly poníženy právě o cenu za DAB (3.000,- s DPH pro zákazníka)...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mam ho v aute.  Ceskou stanici mi to nenaslo zadnou !!! tak asi u nas zadna nevysila, nebo mozna v jinem regionu kde jsem zatim nebyl.

Nejaky nemecky stanice mi to naslo.

DAB se da podle mne kdykoliv dodelat k soucasnym radiim.  Takze asi bych se ted na to vybodnul.  Myslim ze v CR to zatim smysl nema. A pokud je pravda ze se da dodatecne domontovat

tak bych ho tam dal az se DAB vysilani v CR rozsiri, nebo az se analog zrusi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo vysilani ČRo je stanice pro fajnšmekry. Hravec je ocividne audiofil a priznivec koncesionarskeho ČRo :)))
Ackoliv tam DAB mam tak pokud bych si hp mel platit nedal bych si ho tam.  Je dobre ze se to dela a je moznost ho tam dodelat, ale pokryti male a vyber stanic taky mala.
Ale to si kazdej musi zvazit sam, zda se mu to za 3 litry vyplati. Za par let to bude levnejsi.

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jasny beru zpet, slyset dopravni zpravodajstvi v digitalni kvalite se prece vyplati :)  Spis se zeptej v servisu co obnasi dodatecna montaz a kolik by stala a podle toho bych se rozhodnul.
Podle mne bezny posluchac pri beznem posechu to neoceni. Spis je otazka jak byt pripraven, kdyby analog vypnuli. S integrovanyma radiama je to pak problem pokud nejsou na to pripravena.
U suplikace je to jedno, to hodis do kose a koupis nove.

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U digitalniho prijmu prijem je nebo neni, stejne jako u TV, nic neco jako blbej prijem se sumem neexistuje. Takze to muze vynechavat stejne jako u TV obraz zamrzne. Takze bude je ticho nebo to hraje.  Ale to by se asi nikomu pri tak blbem pokryti nelibilo. Melo by to pokud clovek vjede do uzemi nikoho samo prepnout na FM tu samou stanici a obracene pokud je prijem DAB a je povolen melo by to samo prepnout. U FM pokud je signal slabej tak to sumi. U DAB pokud je signal slabej je jedno, pokud tam porad lezou jednicky a nuly, tak to bude hrat porad dobre.
Maximalne pokud je hodne slabej a dochazelo by k vypadkum presovalo by se prijem.

Takze jestli muzu taky bych s dovolenim taky poprosil pana Hravce, jak to tedy funguje v praxi, jestli nekdy projel mistem kde signal najednou nebyl.

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nicméně bych se kolegy Hravce zeptal,jak se u DAB projevuje slabší signál? U FM stanic to začne šumět atd. Co to udělá u DAB?

 

jak už bylo napsáno... buť ticho nebo se to přepne na FM, pokud ta stanice je v FM, pokud poslouchám SeeJay, které nemá alternativu FM, je chvilku ticho (podobně jako když TV kostičkuje a obraz po chvíli není), až signál je, pokud je jen středněkrátký výpadek, pokračuje vysílání se zpožděním... nicméně je to v podstatě stravované, tedy data jsou načtena dřív než "zobrazena" (přehráta), tedy při krátkém výpadku se přehrává to, co je uloženo v mezipaměti přístroje před a při dekódování..... při přepnutí na FM je krásně "vidět" čas, který dekódování zvuku v MPEG4 zabere, DAB má nepatrné zpoždění oproti FM vysílání té samé stanice....

 

jinak je zajímavé a pozitivní na DAB to, že na displeji běží info text jako např. dole na ČT24, za jízdy další pěkný odpoutávač pozornosti, ale jelikož je DAB většinou jen pro mě v Brně či Praze, alespoň je co číst na červené a člověk seněco zajímavého dozví....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já plánuji auto nejméně na 15 let a pokud někdy budou peníze, tak pořídíme nové a toto by zůstalo dále jako druhé v rodině, takže v mém případě DAB není otázka na druhého majitele. Budu o DAB asi uvažovat, abych nemusel auto za x let kuchat.

Editováno: , autor: Luman
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne by spis zajimalo, co u radii v O3 technicky DAB vlastne znamena kdyz tam je ci neni.  Zda je to jen SW zalezitostost, pripadne jen nejaka mala krabicka ktera se pripne ke konektoru radia.
V prvnich verzich O3 to tam bylo s treba s Bolerem automaticky, ted neni. Tak mne napada zda to neni treba jen SW potlaceny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No bud tam je ten tuner nebo ne. Velmi zjednodusene receno takova mala krabicka uvnitr pristroje. Jen SW zalezitost to neni. Samozrejme by slo SW potlacit i pritomny DAB tuner, ale predpokladam ze az takovi zmrdi u Skodovky nejsou.

Editováno: , autor: mike_k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ja bych se nicemu nedivil. Kdyz muze mit jedna lavnejsi TV potlacenou wifi, usb nahravani aj, a crakem se to vse aktivuje a vse funguje jako drazsi model,
tak bych se nedivil ani v pripade Skody. Zas si nemyslim ze, ze by vyrabela napriklad hardwarove dve ruzny Bolera. To by se snad dalo nekde zjistit ne ??
Kdyz vemu ze cely set-top-box i s dalkacem k TV stoji i 500,-  tak nejaky svab na desce na vic v kompletnim radiu, bude fakt cenove nicotna zalezitost, ze je snazsi to SW deaktivivat,
nez montovat dve ruzny radia.  Nebo ma radio nekde na šasi slot, kam se modul pichne, radio samo pozna ze je vlozen a zmeni menu v radiu.  Nebo s pripojenym modulem bude nutne i prehrat sw radia, to je taky mozny.
Ale urcite si myslim, ze je to udelany tak, aby to bylo minimalne komplikovany. Dneska u suplikovych radii je rozdil v cene zda maji DAB ci je naprosto zanedbatelny v rozdilu v cene radu stovek.
Takze co, musime slevit skodu, vytvorime polozku bez DAB, sw to bloknem aby jsme vytvorili viditelnou zmenu. Tem audifilum to uvolnime za 3 litry coz je asi deseti nasobek ceny DAB modulu. Pes se nazral a koza zustala cela. (mimo jine 3300,- stoji komplet suplikac radio Pionier s DAB pro predstavu).

Ja bych se nedivil nicemu, ale treba to tu nekdo opravdu od fochu objasni jak nas skoda opiji rohlikem :

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No s tou antenou bych to nevidel tak cerne.  Kdyz si dnes koupite samostatne radio bez DAB, tak ho jen taky v aute vymetite kus za kus v supliku a nikde nic o zmene polohy nebo umisteni anteny nepisou.
No asi si udelam cestu 300m do nejblizsiho servisu, s budu delat zakaznika bez DAB a poptam se kolik stoji dodatecna montaz a co vse to to obnasi.  Dam pak vedet, at tu jen nespekulujem.

 

Jinak nasel jsem treba toto pro dodatecnou montaz,  v tom pripade by se origo skoda z vyroby vyplatil (zalezi jakou cenu mi reknou v service)
http://www.levnealarmy.cz/eshop/externi-sortiment/car-audio/autoradia/dab-prijimac/dab-prijimac-pro-oem-radia-vw-skoda-seat-audi-s-most-konektorem-dabvw09.html

 

Ale to je trochu divocina a ne kvalita DAB. Je to neco jak STB pro televize bez scart.  Pac jde spis o modulator z DAB na FM.
 

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady je asi vše co potřebujete vědět....jinak pokud nemá originální rádio od výrobce přímo podporu DAB tak to nikdy už nebude ani se speciální krabičkou ono...dodělání DAB znamená výměnu celé jednotky(rádia nebo navigace = to co je v kastlíku před spolujezdcem) + změny v anténních zesilovačích + nový(é) anténní  svod(y).

 

http://www.digistranky.cz/cz-digistranky/images/content/mapy-pokryti/dab.jpg

 

+

 

http://www.teleko.cz/index.php/dab/aktualni-situace-v-cr

 

Pokrytí České republiky signálem digitálního rozhlasu: 

http://www.teleko.cz/images/PDF/pokryti_DAB_CR.pdf

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...