Přejít na obsah

Adaptivní tempomat


bojler

Doporučené příspěvky

ak vidim, ze desiatky aut predomnou plynulo prechadzaju usekom, tak sa da opravnene predpokladat, ze tam nie je ziadna prekazka. tie auta idu urcitou rychlostou a ak by sa tam aj nieco stalo, tak potrva, kym spomalia a zaroven s takmer s istotou ja zacnem brzdit skor ako auto, co je predomnou... 

 

na margo toho hmyzu - predpokladam, ze si mal pred sebou nejake dalsie auto (a mohol si teda predvidat, ze ani on nic nevidi a preto by mohol prudko brzdit) a zaroven nebol nikto za tebou (ak teda mas prehlad aj o diani za svojim autom), lebo inak by si nemusel (nemohol) tak prudko brzdit ty sam (ak je prazdna cesta 500 m predomnou, nemusim nijako drasticky prudko skakat na brzdu ani v popisovanom pripade)... 

 

a dakujem za odpoved na otazku (po dvoch stranach diskusie sme sa k nej konecne dopatrali)

 

PS trufam si povedat, ze pri 2 sekundach by som do teba v tej situacii nenarazil.

Editováno: , autor: PistaTT
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve vsi ucte... podle toho co pises, pusibis jako nekdo, kdo dostal ridicak pred mesicem a zatim nebyl autem dal, nez na navsi za kaplickou.

 

Takovito chytrolini a sebevedomi sikulove jsou ti nejnebezpecnejsi. 

 

Co je smutne, ze se tim jeste chlubis, a nejsi schopny pochopit nebezpecnost sveho chovani.

 

ale to je fuk, to uz neni tak uplne tema acc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja sa snazim vysvetlit soj nazor. na tej dialnici ACC nechava privelky rozostup (aj v porovnani s ostatnymi autami). (mam to stastie jazdit v spicke do/z hlavneho mesta). s tym je spojena moja nespokojnost s pouzivanim ACC. ideme uz hodne off topic,..

 

Podla mna najnebezpecnejsi su vodici:

1. ktori sa nevenuju vedeniu vozidla (smskuju, maluju sa, kochaju sa a pod.)

2. ktori nevedia predbiehat a napriek tomu sa o to pokusaju (nepodradia, nedostatocne akceleruju, predbiehaju na miestach, kde nie je dostatocny rozhlad)

3. ktori nedokazu prisposobit jazdu okolitym podmienkam (hlavne pocasiu)

4. ktori sadnu za volant pod vplyvom (ach ten slovensky folklor)

5. ktori nedokazu vnimat situaciu okolo seba (nepouzivaju spatne zrkadla, vnimaju cestu len po prve auto pred nimi)

 

PS "Ve vsi ucte" si nedovolujem nazyvat ich hlupakmi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@PistaTT Prosim neber to ofenzivne, len sa ti snazim(e) vysvetlit par veci, skus sa nad nymi zamysliet konstrutivne :). Nikto tu netvrdi, ze nevyjazdeny vodic je lepsi ako vyjazdeny. S tymi 5 bodmi sa neda nic ine ako len suhlasit, no ber to z pohladu inych na teba ako sofera.

 

Skusenosti a najazdene km su sanozrejme na nezaplatenie. Ale ak prezentujes styl jazdy, ze sa povedzme na dialnici na niekoho doslova lepis, sam popieras to, co pises (ze si vyjazdeny). Samozreme predvidavost je potrebna, su veci, ktore skusenostami zlepsis, eliminujes, znizis riziko, ale su veci, ktore nemas ako ovplyvnit a uz vobec nie predvidat, lebo su plne mimo tvoj vplyv. To su napriklad soferi v inych autach a ich skusenosti, prekazky na ceste, ktore nevidno, tych veci je vela. Naopak, tvojim stylom jazdy len zvysujes riziko - ked uz nicim inym tak tym, ze znervoznujes soferov pred tebou, ktory maju mensie skusenosti a zbytocne ich vystavujes psychickemu tlaku (v ich podvedomi). Nemas ako vediet, ci v aute pred tebou sedi pretekar F1 alebo clovek, ktory jazdi autom na mlieko do tesca a prave v ten den ide na navstevu za rodinou do ineho mesta. Myslis, ze aj to vies predvidat?

 

Nikto netvrdi, ze mas jazdit jak dochodca 110 na dialnici, ale prave tym, ze mas vela najazdene a nic sa ti nestalo hodne posuva hranicu vnimavosti a primeranej opatrnosti. Ked sa sofer uci jazdit, je zvycajne prehnane oparny, no casom sa to prehupne ho stavu "mne sa nic nemoze stat, lebo predvidam a som vyjazdeny". Ano, defekt na dialnici sa nestava kazdy den, ale vysvetli to tym 2 mrtvym (minutu pred tym som tym usekom prechadzal, cesta cista, proste taka pekna nedela vecer). Mozno mali najazdene to co ty a skusenosti mraky. To su veci, ked ti ani 1000 rocne skusenosti nepomozu.

 

Riziko tu je vzdy a netvrdim, ze sa vzdy musi nieco stat, ale prave takym stylom jazdy, aky obhajujes, ho zbytocne zvysujes a nic tym nedosiahnes. Co clovek ziska tym, ze si nedrdzi odstup povedzme 50m, ale len 10? Z toho co pises vsade tvrdis, ze proste dokazes kontrolovat vsetko okolo teba, vidiet, co sa deje pred tebou atd, reagovat dostatocne rychlo a v podstate sa tym padom nema co stat. No vskutku vies kontrolovat maximalne svoje auto (do urcitej miery) a uz vobec nemas vplyv na dianie okolo. Tym, ze predvidas samozrejme znizis riziko oproti niekomu, kto to nerobi a je menej skuseny, no stale je to iba v ramci teba, tvojich reakci a tvojho auta a nie toho, co sa deje mimo neho. Inak by platilo, ze nehody sa stavaju len mladym vodicom, ktori nieu vyjazdeni a nepredvidaju. A vsetci vieme ze to tak nieje. A zial, ked stane nehoda, casto su jej ucastnikmi aj ludia, ktori zato fakt nemohli a boli len v zly cas na zlom mieste.

 

Viem, ze tato diskusia je hlavne o AT, ale naozaj nemam rad takyto styl jazdy. Nemam rad, ak sa mi niekto lepi na zada (najazdim cca 30t rocne a tiez niesom uplny novacik) a ma pocit, ze mu patri cela cesta a ma vsetko pod kontrolou. Nezabudaj, ze na ceste to niesi len ty, tvoje skusenosti, odjazdene km, auto a predvidavost, ale okrem teba aj dalsi ucastnici premavky a to nemas ako kontrolovat a predvidat :)

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

az na par nemiestnych poznamok (na ktore reagovat nemienim) to samozrejme neberiem ofenzivne a to, co si napisal je naprosta pravda.

 

mrzi ma, ak sa da z mojich slov chapat "ze dokazem kontrolovat dianie okolo seba" urcite to tak nebolo myslene - skor dostatocne sledovat co sa deje v okoli, predvidat (predvidatelne) a reagovat na to. podla mna "bezpecny odstup" je prudko individualna vzdialenost (pre niekoho by hadam ani 200 m nebolo dost) a prave kvoli nevyjazdenym a nepozornym soferom to ACC hra "safe". (o tom, co mi na ACC vadi som uz pisal. a ze by mi vyhovovalo, keby sa dala nastavit este kratsia vzdialenost, tiez)

 

tiez by som rad zdoraznil, ze sa bezne nelepim 10 m za naraznik a pokial je doprava husta tak, ze sa ten predomnou nema moznost rozumne zaradit do praveho pruhu, tak sa nanho bezdovodne netlacim. ak vsak vidim, ze vpravo je miesto, kam sa on moze pohodlne zaradit, tak nemam problem "to pustit" na kratko, ak mam dostatocny prehlad o diani vpredu. (jasny signal, ze by som ho rad predbehol a ze by mohol byt taky laskavy a zaradit sa vpravo). neobhajujem teda styl jazdenia "byt v kuse nalepeny niekomu v kufri" a na druhej strane ani nerobim vedu z toho, ze v urcitych situaciach je naozaj vzdialenost medzi mnou a autom vpredu kratka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím Vás. Mám malý problém. Před týdnem jsem jel po dálnici a vtom jsem vlítl do průtrže. Bylo to jako by jsem vjel do bazenu. Po chvilce se mi auto rozehrálo, jak na pouti kolotoče. Napsalo mi to závadu Start - Stop,  závada kontrola stability (ESC), ACC a Front Assist nedostupný, Závada ukazatel kontroly v pneumatikách. Byl jsem s tím a autorizovaném servisu. Napíchli to na diagnostiku a řekli,že tam nic nenašli, zkontrolovali pojistky, proudy a vše úplně v pořádku. Ale chybu mi to ukazuje stále a  ACC a  vše ostatní nefunkční. Závadu mi to stále ukazuje. Nakonec jsem se v autorizovaném servisu objednal a budu čekat na termín. Řekli, že závadu budou muset hledat. No jsem na rozpacích co mě čeká. Nedokáže někdo poradit?

DSC_1974.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

Zdravim.

 

Neviem ci som v spravnej teme, ked tak ma niekto urcite upozorni. Potrebujem zapojit senzor tempomatu/snimac, cislo 5q0 907 561 alebo 5q0 907 561A alebo 

5q0 907 561 B (riadiaca jednotka s čidlom radaru pre automatickú reguláciu vzdialenosti, pre vozidlá so systémom Front Assist alebo adaptívnym tempomatom, určená pre vozidlá vyrobené do 5/2014)

 

Konektor je 8pin , nikde neviem k tomu najst schemu. Ak by mi niekto poslal schemu alebo fotku - t.j. ktora farba vodica na ktory pin budem velmi vdacny.

 

Vtipalkovia prosim zdrzte sa pisania.

 

Dakujem

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Tak mám za sebou prvních 1000km  s ACC a musím velice pochválit. Zvykl jsem si hrozně rychle, dokonce i na to ovládání extra páčkou, čehož jsem se bál nejvíc. Ve spojení DSG + ACC vidím geniálního pomocníka do kolon a obecně v podstatě všude. Jako každá věc to chce používat hlavu, chápat limity a používat v rámci těch limitů. Nicméně můžu doporučit jako super položku výbavy...

Editováno: , autor: Akrubek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

Viděl jsem teď v činnosti adaptivní tempomat v jednom autobusu. Kromě ikonky vozidla přede mnou ukazoval i přesnou vzdálenost v metrech k němu a jeho rychlost! Kdo používá adaptivní tempomat tak ví, jak jsou tyto informace užitečné. To by bylo super. 

Kontaktoval jsem jednoho člověka co má blízko ke Škodovce a vznesl dotaz. Věděl o čem mluvím, říkal, že to už snad někdo u osobáků vyzkoušel, ale odstoupil od toho, protože lidi na to furt jen koukali a případně volali policii, že to auto před nimi jede nepovoleně rychle. Škodovka o tom tedy neuvažuje.

 

Na druhé stránce si říkám, že ty údaje z radaru musí být v autě k dispozici. Jde tedy jen o to je třeba pomocí OBD konektoru a Bluetooth dostat do mobilního telefonu a vhodnou aplikací zpracovat. Displej telefonu pak používat jako displej pro adaptivní tempomat. 

 

Neslyšel někdo něco o tom, že by se tím někdo zabýval? Nebo to už někdo někde zaznamenal hotové? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak pokud se dostaneš k datům ze senzoru, tak to není problém dopočítat, vzdálenost určíš podle času šíření k překážce a zpět (když znáš rychlost propagace daného záření v prostředí) a rychlost potom ze dvou takových hodnot (resp. tím zjistíš o kolik je rychlost rozdílná proti tvé). otázka je, zda se k těm datům dá dostat. Ale minimálně vzdálenost umí zobrazovat MaxiDot, sice né konkrétní číslo, ale graficky ji zobrazí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, boban1108 napsal:

...Na druhé stránce si říkám, že ty údaje z radaru musí být v autě k dispozici. Jde tedy jen o to je třeba pomocí OBD konektoru a Bluetooth dostat do mobilního telefonu a vhodnou aplikací zpracovat. Displej telefonu pak používat jako displej pro adaptivní tempomat. ...

 

Vzhledem k tomu, že to je radar a je to zdrojový senzor pro adaptivní tempomat, je jasné, že tyto informace tam samozřejmě jsou. Skoro důležitější než ta vlastní rychlost jsou i údaje o zrychlení (i záporném), protože jednotka daleko potom rychleji než řidič predikuje možný střet či kolizi s vozidlem přede mnou/za mnou (zadní radary k hlídání mrtvého úhlu), a příp. aktivuje i nouzové brzdění, ještě před tím, než řidič reaguje na brzdová světla.

Je otázkou, jak jsou tyto interní data "puštěny" ven do OBD interface, stejně jako např. data z palubních obrazových senzorů (kamer), které primárně slouží např. pro rozeznání jízdních pruhů, dopravních značek atd. Jejich data by se také dala využít jako integrovaná dashcam, a dosud to napadlo pouze Muska, který nedávno oznámil, že upgradem FW ve svých Teslách tuto funkci zprovozní, a zpřístupní tak uživatelsky obraz z tuším až 6ti kamer na palubě Tesel.
Obávám se ale, že to přes OBD přístupné nebude

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj  mám  O3 rv 2014, měl bych zájem dodělat adaptivni tempomat a front assist. Je to asi jediná věc co mi v autě chybí. 

Je tu někdo kdo si ho dodelaval? Případně kde doporučujete koupit díly? 

Na koho se můžu obrátit, aby mi vše namontoval a zprovoznil? 

 

Co jsem zjišťoval, tak je potřeba:

Mrizka nárazník Cena 567,-
Krytka nárazník Cena 159,-
Plast pod volant Cena ?
Pačky Cena 1415,-
Radar Cena použity cca 4000,-
Nový 6800,- (ale není mi moc jasno jaký typ přesně koupit)
Kabeláž Cena ?
Držák radaru Cena 780,-

Zapomněl  jsem na něco?
 

Vycházím z cen dílů na https://www.skoda-dily.cz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 22. 6. 2018 na 10:20, Tudyk napsal:

Zdravím Vás. Mám malý problém. Před týdnem jsem jel po dálnici a vtom jsem vlítl do průtrže. Bylo to jako by jsem vjel do bazenu. Po chvilce se mi auto rozehrálo, jak na pouti kolotoče. Napsalo mi to závadu Start - Stop,  závada kontrola stability (ESC), ACC a Front Assist nedostupný, Závada ukazatel kontroly v pneumatikách. Byl jsem s tím a autorizovaném servisu. Napíchli to na diagnostiku a řekli,že tam nic nenašli, zkontrolovali pojistky, proudy a vše úplně v pořádku. Ale chybu mi to ukazuje stále a  ACC a  vše ostatní nefunkční. Závadu mi to stále ukazuje. Nakonec jsem se v autorizovaném servisu objednal a budu čekat na termín. Řekli, že závadu budou muset hledat. No jsem na rozpacích co mě čeká. Nedokáže někdo poradit?

DSC_1974.JPG

Takto sa mi auto spravalo po odpojeni baterie.Po naslednej jazde a opatovnom nastartovani vsetko postupne zhaslo.Skontrolovat kontakty baterie skus,popripade to splechlo vodu niekam,kde to nemalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...
  • o 2 měsíce později...

Snazil jsem se najit jakou vzdalenost si bude auto udrzovat pri ...

 

minimalni vzdalenosti / zadny "vyplneny obdelnik"  (na obrazku popisek c. 3)

1 "obdelnik"

2 "obdelniky"

3 "obdelniky"

 

... bohuzel neuspesn. Mohl bych poprosit zda nekdo z mistnich odborniku nema tato cisla v hlave ? Pripadne nekdo s vetsi trpelivosti pri hledani ? :)

 

Predem se omlouvam ze pouziti "obdelnik" ale nice lepsiho mne nenapadlo :)

 

odstup.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

s adaptivním tempomatem mám cca 3leté (veskrze pozitivní) zkušenosti. používám ho denně a výrazně omezuje únavu za volantem. že čas od času něco "nevidí", je dáno tím, že je to prostě jen elektronický asistent, nic samospásného.

jedna věc mě ale štve NESKUTEČNĚ. není to žádná z funkcí jako takových, ale díky prosté změně umístění senzoru ACC zpod nárazníku doprostřed masky padne pár vloček a "senzor nemá výhled". u předfaceliftové verze muselo jó sněžit, u čtyřočka stačí jet dvacet minut v nepříliš hustém sněžení a páčka najednou nefunguje:kol-72:

 

 

 

Editováno: , autor: wilevra
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...