Přejít na obsah

Parkovací kamera


techteb

Doporučené příspěvky

On 6/4/2021 at 12:20 PM, roubic said:

Dekuji za radu a postrech 

ale nechat to prehrat asi nema vyznam to je manzelky auto a ty je to jedno protoze mi rekne kdyz jede dopredu na kameru nekouka :D spis to vadilo me 

podla mna to vyzera ze mas aktivovane popri High nastaveniach aj nastavenie Low kamery (Byte19,Bit4). Ak ano odskrtni to prec. a nechaj tie 5F-aktivovane.

image.thumb.png.bd5554c7554fbcbf59a830a1a8d658b3.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@snilo, ked mas columbus, ktory tam bol povodne, rezimy ani podporovat nemusi. Ja mam jednotku vymenenu za najnovsi amundsen. Skus ale zaskrtnut ten rezim 4. Viem, ze ked som bol riesit gateway, tak sme kodovali a cosi tiez nechcelo ist a nebol zaskrtnuty ten rezim 4. Inak ta kamera nemusi byt uplne dobre nakodovana tiez. Funkciu to prilis neovplyvnuje, ale nie je to ani idealne. A mas nakodovane aj v jednotke parkovacieho asistenta? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@misor1994, jjo, je tam povodny columbus z vyroby. Tak to teda bude tym. Myslel som ze mas tam tiez povodneho columbusa, preto sa mi to nepacilo ze tam tie rezimy niesu. Ten Bit4 ak zaskrtnem, tak mi ho nedokaze ulozit. Vypise hlasku ze jednotka ocakava ine kodovanie (to bude tym ze to ma len zadne PDC a ten Bit4 je naviazany na PLA, cize minimalne aj predne PDC by to muselo mat, aby to kodovanie vobec zobralo).

Ano, v jednotke parkovacieho asistenta to mam tiez nakodovane.

Cisto teoreticky uvazujem, ci by tomu nahodou tiez nepomohl update/upgrade gatewayi. Kedze sa jedna o kameru s integrovanou riadiacou jednotku, tak nesu tie rezimy nahodou iba zalezitost kamery a columbus je tu iba ako zobrazovacie medium?

Ano, kodovanie kamery som tiez upravoval, lebo niektore Bity tam neboli ok. Pri niektorych (aj nenulovych), zial chyba popis. Vedel by si mi pls napisat tvoj long coding, pre porovnanie.

 

Dik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zdravím páni, mám na Vás dve otázky.

Prvá je, že na škoda shope je za cca 400€ dostupná parkovacia kamera s dynamickým navádzaním (kamera, elektroinštalácia, hadičky na ostrekovač kamery) avšak písané je, že pre 2017+. Je možné aby fungovala na 2016 ročník s Columbusom?

A druhá je, že na skoda-diely je priamo originálny diel zadná kamera za 145€ pre 2016 ročník samozrejme bez elektroinštalácie. Je nejaký podstatný rozdiel v týchto dvoch kamerách okrem tej dodávanej elektroinštalácie? Ďakujem

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Ahoj, prosim o radu. Mam octavii po FL rok 2018. Chtel bych dodelat kameru, kdyz uz dodelavam predni i zadni parkovaky. Mam uz koupenou low ( high na me radio pry nejde ) v zakoupene instalaci ale mam zmatek. Podle dilenske příručky  jde cerveny do pojistkove skrine, cerny do jednotky palubni site a hneda kostra. Plus ty dva do radia. Ale v zakoupene instalaci. Mam jen cervenou a cernou, ktera je ale zapojena na hnedou. Tak jsem z toho zmateny. Diky za info, jak se to ma zapojit. A jde opravdu kamera na toto radio.20211025_061542.thumb.jpg.88599111e6211401934214fd74d4d646.jpg20211025_061624.thumb.jpg.18c1bb1ae6e828a95956da6fd29beb0c.jpg20211025_061651.thumb.jpg.5458c3a8aeff39a5d95d7785a2e387ec.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
V 15. 4. 2021 na 14:41, misor1994 napsal:

Dnes mi prišla kamera z Číny. Vyzerá ako originálny diel. 

39A28716-EB78-4915-88FD-5DF5CAFB34B9.jpeg

D99F360D-770B-463A-BFDA-E31E44F20782.jpeg

 

Čau lidi... prosím Vás mám dotaz na zapojení této "originál kamery z Číny"... speciálně asi na @misor1994 ... Podle návodu na stránkách číňana jsem nakreslil schéma jak by to asi mělo být zapojené. Zaráží mě že z kamery jde 5 drátků (1 červený, 4 oranžový, 5 černý, 6 hnědý, 8 modrý) a konektor do kterého se to připojí má jen 4 dráty viz nákres... (1 bílý, 4 oražovo-fialová, 5 hnědý, 8 oranžovo hnědý) Ten hnědý od kamery je na pinu 6 a v kabeláži kterou na to připojím je hnědý na pinu 5... neměl by spíš být hnědý na hnědý a ten černý být nezapojený???

V MIB jednotce viz ten obrázek z návodu od číňana je připojený průhledný a černý kabel na modrý konekor. Potom je nejspíš potřeba z šedého konektoru vyndat oranžové kabely s proužky hnědým a fialovým - ty zapojit do konektoru co mám na kabeláži a pak ty rozdvojené oranžové zpět do šedého konektoru co je v MIB jednotce... 

Hnědý kabel je připojený někde na kostru auta... a otázka je kam ten bílý + kabel... tady to má číňan naznačený jakože připojit na červený kabel 12V + v MIB jednotce... ale na jednom videu na youtube jsem v montáži viděl že to týpek protáhl bílý kabel k pojistkám co jsou na řidičově straně pod volantem a zapojil tam plus tam dal pojistku 7,5... 

 

Předem díky za info jestli tohle zapojení jak píšu je ok a kam s tím bílým kabelem... Jinak auto mám O3 2016 modelový rok 2017 s MIB2...

 

01.jpg

02.jpg

519b80d5c1.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš to správně, sice jsem to dělal na jaře a už detaily pomalu zapomínám (mám stejnou kameru),

barvy vodičů co jdou přímo z kamery neřeš, kabeláž k tomu dodaná je v pořádku, postup a schéma

co si nakreslil je rámcově OK. Já jsem bílý dotáhnul do pojistkové skříně a provizorně zapojil přes

pouzdro pro dvě pojistky (zatím nemám odvahu odpojit celou pojistkovku, vodič má být na pozici

18, pojistka 7,5A). Kostru jsem připojil u pravého zadního blatníku. Pokuď chceš mít jistotu tak je

vše krásně znázorněno v elektrických schematech dílenské příručky, tu ti určitě doporučuji stáhnout.

V rychlosti jsem našel schéma 88/2, je to kamera KA2 tedy s dynamickými vodícími liniemi (má CAN).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak montáž se podařila... Včera proběhlo nakódování a kamera běží skvěle... Nakonec jsem ten kabel ( + ) natáhl k pojistkám vedle volantu podle tohoto videa a nebylo to vůbec složitý... Jen jsem musel teda větší silou odehnout  tu spodní část palubky abych vytáhl pojistky dolů a mohl odjistit růžovou závlačku konektorů a zapojit kabel od kamery... 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za video, zatažení plus vodiče do pojistkovky mě teprve čeká. Když

si pojistkový box vytahoval dolů, odpojil si konektor s hlavním přívodním

vodičem ? Někde sem zahlédl na ruských stránkách, že airbag uvolní dolů,

pak odpojí konektor od pojistkovky a až pak box spustí dolů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já odpojil na začátku baterku a když došlo na ty pojistky tak jsem vytáhl jen ten hlavní přívod, tak jak to je na videu ... Jo a ještě jsem musel přeskřípnout stahovací pásku na kabelech které vedou do těch pojistek, jinak bych je nemohl vytáhnout dolů... Kabely tam jsou zatočený a spojený k sobě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Dodělával jsem čínskou parkovací kameru do osvětlení SPZ na O3 MY2016 s Bolero ale nejede to jak má. Prosím o tip jestli je to problém v kódování obrazu kamery (nevím jestli mi číňan poslal PAL nebo NTSC) nebo problém elektrického zapojení. Video níže, fotky v příloze. Díky za rady!

 

Youtube - O3 - parkovací kamera - poskakuje obraz + je černobílý

 

pararalelní dotaz:

po tom co se rozjedu vyskočí hláška parkpilot nedostupný. Dá se to taky nějak řešit? Auto je bez parkovacích senzorů.

 

IMG-20220202-WA0002.jpg

krabicka.jpg

Editováno: , autor: ice22222
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ice22222

Dělá to stále, nebo jen když je nastartovaný motor? On je totiž kolikrát problém v tom, že moderní auta hlídají, jestli není prasklá žárovka a posílají pulzní napětí do napájení, což kamery nemají rády a pak to vypadá nějak takto.

Jak ti radil danno1771, vyzkoušel bych to napojit na jiný zdroj a pokud to půjde, je problém právě v napájení. Pak to bude chtít dát na přívod filtrování kondenzátorem pro ustálení napájení, nebo relátko. Já to takto řešil na několika autech a vždy to pomohlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím. Kamera byla opravdu PAL. Vzal jsem druhou shodnou od kamaráda, co ji měl na VW, prohodil jen na konektorech a obraz je barevný a ok. Číňan mi tedy poslal PAL verzi.

 

Řeším tedy už jen to, že po tom co se rozjedu vyskočí hláška parkpilot nedostupný. Dá se to taky nějak řešit? Auto je bez parkovacích senzorů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám za to, že totiž normálně nemohlo být nakonfigurování vozu bez senzorů s couvací kamerou, tak možná proto to blbne. Cílil bych tedy spíše na problém toho, že i když je zobrazená couvací kamera, tak normálně šel pohled přepnout na ParkPilot a koukat na senzory bez kamery, tak nejspíš z toho důvodu to tu chybu píše, očekává se, že auto bude mít vždy s kamerou alespoň couvací senzory

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

"Řeším tedy už jen to, že po tom co se rozjedu vyskočí hláška parkpilot nedostupný. Dá se to taky nějak řešit? Auto je bez parkovacích senzorů"

 

Tak jsem si ještě hrál se zapojením a zjistil jsem, že když dám kameru na 12V baterii samostatně, tak na rádiju po rozjetí se s autem chvíli ještě ukazuje pak se teprve vypne. Problém tedy je, že má kamera elektriku ze zpátečky, která když se vypne, tak kamera se vypne hned a infotaiment by ji ještě chtěl zobrazovat, takže vyhodí hlášku parkpilot nedostupný.

 

rešení???

- mám si tam přidat relé SMR-B, dovést stálé napětí z 12V zásuvky z kufru, zpátečkou jen sepnout napětí do kamery a po vyřazení ponechat ještě chvíli napětí pro kameru?

- nebo to jde řešit nějak jinak?

 

Díky za tip :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

na drive2 som kedysi nasiel toto. len je otazne, ci to pomoze. prekladal to translator, mam len screen. neskusal som. odkedy som vymenil kameru (cina za inu cinu), tak problem s park-pilotom nehlasi. ale ja mam kameru napajanu z poistky ak dobre pamatam, nie zo spiatocky

 

Screenshot_20220108_190017.thumb.jpg.bd8141ba8b7f3cf7684fc33968a3dd0b.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...