Přejít na obsah

Motorový olej - výměna


rodolfo

Doporučené příspěvky

V 21. 1. 2019 na 12:07, Joker 85 napsal:

Tak dneska opět výměna oleje v motoru. Norma oleje 508.00 teď druhá výměna v 15tis a olej teda pořád krásný hnědý. (dalo by se říct že zbytečná výměna) Každopádně by mě opravdu zajímalo jak bude vypadat a mít hustotu po 30tis. 

Tak jsem měnil olej i v 22tis a dneska v 28 tis v servisu kvůli záruce. 

Autorizovaný servis dal automaticky normu 508.00 / 0w20. Edit dle predavajiciho technika jsem dostal 0w20, ale dle dokladu 5w30. 

Klasická škodovka :doh

Editováno: , autor: Joker 85
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Joker, od Tebe bych bral ojetinu. Auto Ti jezdí pořád na nový olej :-). 

Mimochodem, osobně měním po 15000, LL 5W-30. Najeto 48000km. Olej při výměně vypadá docela dobře. Ale může klamat svým vzhledem. Může být vyčerpaný kontaminací benzínem..... Takže pro mě 15000km na olej je akorát. 

  • Díky 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď už budu měnit po 10 000km:kol-48:

Hodně záleží jak kdo jezdí... to se na oleji podepíše nejvíce... Při svižnější jízdě ten olej v TSI dostává slušně na prdel. 

Při normálním zatížení za mě v 15 000km super :kol-47:

Taky 5w30 :kol-142:

  Jsou i auta co potřebujou měnit olej v 5 000km:kol-135:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Nevíte někdo kolik se podle výrobce přesně vejde oleje do 1.4 TSI 110kW? Co jsem pročítal vlákno, tak tam někde zaznělo do 4 litrů. V létě mi v autorizovaném servisu měnili olej, a teď jsem při výměně kol, hladinu kontroloval a bylo tam cca 1.5cm nad maximem. Tak jsem koukal do faktury a tam bylo účtováno 4.2l. Tak mi jenom zajímá, jestli i těch 4.2l je ze své podstaty hodně a nebo takové množství účtují normálně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za info. Spíše počítám s tím, že to někdo omylem přelil... Kratší trasy občas jezdím, ale to se může dostávat benzín do oleje i u poměrně nového auta (2 roky, 27000 km)?  K oleji jsem čichal a benzínem nesmrdí a 1.5cm by bylo asi hodně benzinu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každopádně jsem byl dneska v servisu, kde teda říkali, že 1.5cm je dost. Tak něco odpustili a uvidíme. Buď je lepší varianta, že měl někdo slabší pátek a dal tam prostě moc (prej se jedná až o litr) nebo v horší variantě jde benzín do oleje. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vůbec to neřeš. Dal bych ruku do ohně za to, že Ti to přelili. Dělají to rádi a pak z Tebe ještě rádi dělají vola. Prostě to rádoby mechanik autorizovaného servisu tou odsávačkou nahovno vysaje a nalije tam oleje kolik má v papírech, a pak si ani nezkontrokuje měrku. Jednou mi dokonce polili alťák olejem. Myslel jsem, že z nich chcípnu. Od té doby mě do AS dobrovolně nikdo nedostane.

 

Proč by se Ti měl olej ředit olejem? Jasně, to je teorie, ale prakticky to nemáš jak poznat. V takové míře ředění oleje benzinem by Ti to auto dost blbě jelo a měl bys i jině problémy. Navíc, kdo má kratší trasy.... Dobrá, nějaký benzín se do oleje dostane, ale v oleji, který často teplotně roste přes 100°C žádný benzin nezůstane. Benzin je hodně těkavý a odpaří se rychleji než si myslíš. A ty výpary odsáváním z prostoru kolem klikovky jdou do sání a spálí se. nevěřím, že  by se v odlučovači oleje vysrážel i benzin, to je fyzikálně nemožné. V oleji po benzínu zůstane jen kontaminace v podobě aditiv, minerálů a jiných neřádů, které olej degradují, ale jejich objem je zanedbatelný. Takže hlavu nahoru, motoru nic není a v AS se, koukám, nic nezměnilo. Stále přelévají :-).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Byť to vypadá nelogicky, tak praxe je jiná a k tomu ředění oleje benzínem dochází. Hlavně ve spojitosti s krátkými trasami.
Udělej si "kapkovou zkoušku" a uvidíš sám, zda máš ten benzín v oleji a také i jeho poměr.
Pokud se to nepotvrdí, tak je na vině servis.
Osobně si myslím, že je pravda někde uprostřed.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vždyť říkám, olej je kontaminovaný, ale nepřibývá.

 

Jak by mohl benzítn v oleji při těch teplotách vydržet? Konec konců si můžeš olej s bezninem smíchat a následně zkusit zahřát a vydestilovat ho zpět. Jen bych to raději nikomu nedoporučoval.  Např. o získávání rostliných olejů benzínem a následnou rafinací si neslyšel? Nebo cítíš z repsol oilu, ktyž Ti mamina smaží v neděli řízky benzín?

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevíš, jaké je technické pozadí této závady, stačí se například podívat do sekce motorů 1.2 TSI u FII - je tam o tom rozsáhlé téma. Pokud mu to v autorizáku přelili, což je u nich naprosto běžná věc, tak to má ihned reklamovat, ať to uvedou do standardního stavu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem (nejenom) na hladinu oleje dost citlivej a jakmile to je nad rysku, tak to odsaju. Což dělám prakticky po každý výměně jak u mého vozu, tak u vozu manželky. Mechoš to prostě nemá čas hlídat. Naleje to tam a tradá, další na řadu.... 

(A pak jsem taky zažil obrácenej případ, kdy mi účtovali o litr a půl víc - tak jen co to přebírám tak říkám - buď jste mi to o litr a něco přelili, nebo mi to blbě účtujete. Olej byl naštěstí na horní rysce a oni mi celkem bez debat vrátili cca. 1tKč. Vyplatí se to hlídat....)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tou reklamací je to jasný, že to chce udělat hned, ale vůbec mi nenapadlo, že by takovej stav mohl být z AS. A všichni v okolí na mě koukají jako na blázna, že kontroluju stav oleje a tak, když tam jsou na to senzory. Uvidíme za pár dní, ale spíš to vidím na přelití. Kratší trasy občas jezdím, ale to jsem jezdil i před výměnou a problém jsem s tím neměl. Dík za odpovědy na dané téma. Pak dám vědět, jestli zjistím něco nového.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 2 měsíce později...

Zdravím mám octavii 3 facelift  1.4 tsi koupil jsem ji když měla najeto cca 19 000 km od autorizovaného škoda prodejce. Rok výroby  2018 .. cca při 21 tkm se mi rozsvítila chyba zkontrolujte hladinu oleje, tak jsem olej zkontroloval a byl pod minimem... nechal jsem udelat servis, ale zajímá mi jestli je normální takový úbytek oleje ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...