Přejít na obsah

Svíčky 1.2 TSI


Doporučené příspěvky

Dík, celý deň som bol na výlete a skôr než som stihol dať obrázok toho T10112A, tak ste to tu nahodili aj s návodom na výrobu!:palec2:

Tie cievky na 1,4 sa mi zdá, že to je celkom "easy", tieto "plechové trubičky" sa mi zdajú také "citlivejšie a nedostupnejšie". S tou výrobou je to problém, teraz bývam v byte BA a musel by som na dom k rodičom a chcelo by to viac času a neistý výsledok. Skúsim, čo za výmenu popýtajú v garáž-servise.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak hádžem info: Volal som garážnikovi Fidelovi a ten ma uzemnil 25€:kol-44:, keď som mu povedal že to je hrozná cena tak "zľavil" na 20€, že veď to trvá hodinu a v stredu ráno!!:kol-46:  On si snáď myslel, že som nejaký šašo s oboma ľavými rukami! :kol-52:

Tak som sa naštval a zbehol do rozvádzačovej dielne a skúšal rady čo som tu dostal. Prvé, ani oceľový drôt na háčik nemali, iba medený a ten je mäkký a tiež ten guľatý profil by na tých výstupkoch určite nedržal! O tenkostenej trubke - pancierke som mohol iba snívať, ikeď na stene boli, ale to bol svetelný rozvod v hale, tak to nešlo! Na stavbe v Mochovciach ich je určite veľa, ale je to riadne od ruky! Už som chcel odísť, ale tak ma napadlo, ísť sa pozrieť do odpadu! Keď všetko zlyhá, tak v smetiach sa vždy niečo nájde! Hovoria všetci bezdomovci!

A tak som našiel takýto dierovaný profil a spravil z neho dva nástroje, s ktorými to šlo ako "malina"!:lol: Vôbec to veľmi netrho, šlo to tak plynule pomali, lebo tie gumy dobre tesnia a pokaždé to tak puklo, ako štupeľ na fľaši!

 

 

 

 

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tu sú foto, lebo vložené priamo do textu sa to nezobrazí. Vidno aj aké malé sú tie výstupky a háčik z gulatého drôtu by veľmi nepomohol, musel by sa rozklepať! A robiť to z trubky je časovo náročnejšie, ako z tohto perforovaného plechu, ktorý sa dá ľahšie kúpiť a nie je citlivý na presný rozmer ako trubka, plus ku 4. sviečke je s trubkou horší prístup! 

IMG_20170717_152523a.jpg

IMG_20170717_151950a.jpg

IMG_20170717_151928a.jpg

IMG_20170717_151941a.jpg

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobre hovoríš Effendi, ono čiste teoreticky(aj prakticky) to vôbec nemusí byť perforované, dôležité je len aby to bol nejaký kovový hrubší plech (min. 0,7mm), aby to bolo pevnejšie, nech sa veľmi neohýba a ten zárez(háčik) na spodu sa spraví karboškou, pilkou, či pilníkom, alebo aj zastrihne nožnicami na plech, proste čo máš po ruke! Pevnejšie preto, aby to bolo pri háčiku užšie, aby sa to zmestilo povedľa sviečky a zároveň neohýbalo pri tlačení pod ten malý zúbok. Takže z plechovky by to asi nebolo ono. Takže to nemusí byť trubka, ale kľudne sa to dá pritlačiť rukami za tie zúbky. Celkom pekná praktická skúsenosť, ako jednoducho "okašľať" systém. ;) Teší ma, že aj ja som mohol prakticky pomôcť v amatérskych podmienkach, nie len ostrieľaný servisáci! -_-

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak som to vymenil až dnes, lebo v aute som mal malú golu a dnes som si požičal veľkú račňu. Ale poviem vám, že tie origo HGK sa mi zdajú lepšie, ako tieto zázraky Brisk Premium EVO!!:(  Normálne raz za čas sa zachveje motor, ako keby trocha vynechal valec!!:wacko:

A taktiež sa mi nepáči pôvodná sviečka na treťom valci, ako keby mala taký vápenatý povlak, čo to môže byť, respektíve čím??:kol-49:

 

EVO_DR15BSCX.png

IMG_20170718_115943a.jpg

IMG_20170718_122411a.jpg

IMG_20170718_122411b.jpg

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 12.4.2017 na 15:38, Ildmac napsal:

Zdravím, mám 1.2 TSI 63 kw, rok 2011 nalítané 68 000 cca, měnili mi svíčky a cívku (zapalovací modul) jelikož mi auto začalo cukat při akceleraci, až se rozsvítily kontrolky EPC a kontrolka výfukových plynu. Na diagnostice mi to vypsalo chyba na 2. válci, podle technika tedy svíčky nebo cívka. Vyměnilo se obojí jelikož za ty roky na to auto asi nikdo nešáhl, mám ho teprvé půl roku. Problém ustal ale jen do chvíle než dám 3 a chci výkon, to si auto někdy poskočí a když chci zařadit za 4 a mám pod 2000 otáček tak auto se pomalu rozjíždí a děsně se klepe a hučí, 5 stupen tak samo.

 

Věděl by někdo čím by to mohlo bejt? Už jsem si napsal že bud pal. filtr, nebo škrtící klapka zamarasená popřípade ty zapalovací kabely.

Díky za odpověd

 

Môj názor (a vlastná skúsenosť):

vymeniť káble ku sviečkam - kľudne si kúp Tesly - ale iba na vyskúšanie, inak na jazdenie stoja za... presne za 20eur...

je veľká pravdepodobnosť, že Ti ich poznačili kuny - nie vždy ich prehryzú viditeľne, niekedy zostanú len také dierky ako po ihle a potom vynecháva motor.

 

 

V 14.4.2017 na 10:32, Pawouk napsal:

To ti na dálku nikdo neřekne. Nicméně mi to podle popisu připadá, že ti to běží na tři válce. A spíš se divím, že ty kabely nikdo nezkontroloval - na tomto motoru totiž běžně odcházejí, navíc je rády koušou kuny.

 

Presne tak ... kuny, kuny, kuny...

Ak máš dať niekde 500 kč za diagnostiku tak porozmýšlaj, či si rovno nekúpiš na odskúšanie Tesly za cca 20e a necháš si ich potom v kufri ako za starých dobrých 120tkových časov, keď sa vozili náhradné diely zo sebou :-). Ani nevieš kedy sa Ti môžu na dojazd hodiť, kym zoženieš origo napr Bremi (tie som tam mal odnova kym mi ich kuny nevyriešili, potom chvilu Tesly, a potom som zohnal Bremi za cca 39e a mam ich doteraz...  Dúfam že príspevok pomôže aj ostatným šťastlivcom, ktorým kuny prepichnú kable...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak som na skúšku objednal také poľské, ale s medeným jadrom, lebo tie lacné Tesly boli s odporovým, predpokladám, že nejaké uhlíkové. Rozmýšľam,:kol-140: že u nás kuny nemáme, ale v poslednom čase som bol 2x na Morave, tak neviem?:kol-60: Ale mám tam tie návleky! Tou výmenou by to nemalo byť, lebo som to netrhal, ani žiadne násilné pohyby, jedine že už boli "načnuté" a ohybom pri vybraní som ich "dokončil"!:kol-73: Našťastie to trhanie sa prejavuje len po štarte, pri studenom motore, keď sa zahreje je to OK.:huh:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík, Pawouku, e1 mal tú prvú zprava trocha takú zavápenatenú, ale má nejaký menej kvalitný foťák na mobile, tak to dobre nevidno, ale "voltys" ich má všetky "čisté"! Zjavne mu to ide všetko OK.

Ešte som si všimol, že ked mi ide po šterte "sytič" s otáčkami voľnobehu na 1200ot. a stačím brzdu a uvolním, tak mi výrazne zakolísajú otáčky! Po poklese na štandartných asi 820ot. to už nerobí!! To čo je za "haluz"?? :kol-140:

Zajtra mi majú prísť nové káble, uvidím, či to pomôže. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A když se zaměříš na závity původních svíček, vidíš tam něco? Já podle těch fotek vidím ve srovnání se zbylými třemi snad olej? Kolik ti bere oleje na servisní interval (kolik km?)? To "zavápnění" je popel, úsady ze shořelého oleje...

Nevím, ale tyhle EVO Brisky bych nedával, nejsem si  teď 100% jist ale i tahle 1.2 by měla mát dvouplatinový jednobodový svíce, tyhle pokusy od Brisku a dalších bych nechal někomu jinýmu ... Ale jejich P21 typ klidně, tam bych se nebál.

 

Tak jsem se ze zájmu kouknul do katalogů, to číslo NGK co si VAG frknul do ETKY T40227C-G08 NGK je asi nějaká speciálka ... NGK pro tenhle motor píše IZFR6P7 a podle toho by to mělo asi být

 

I Iridiová
Z Rozšířená Mezera
F 14/19 atd
R Odpor
6 teplotní třída (jen info, je o 1 stupeň teplejší než pro TSI 1.8/2.0 EA888 gen 1+2)
P Venkovní elektroda má platinovou vrstvičku???
7 mezera 0,7mm

 

Part-no-System-Spark-Plugs-2.thumb.jpg.9cf344d007534e2d3d204532560f9737.jpg

 

Seženeš v klidu do 300Kč/1ks, nechá se i levněji.

Editováno: , autor: rayx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dík xray za koment, s tými sviečkami máš pravdu nezdá sa mi to žiaden zázrak, skôr by som povedal, že teraz na voľnobeh často vidím 0,7L spotrebu(predtým nie), ale môže to byť tým, že spúšťa v tom teple ventilátor chladiča a to hneď poznať, aj keď spustím ventilátor kúrenia a chladiacej podložky, tiež to stúpne na 0,7L.

S tým olejom sa mi to nezdá lebo zatiaľ som do 15tis. km nikdy nepotreboval dolievať! A teraz asi mesiac pred som pozeral asi pri 10tis. a bolo to približne v strede! A to som čítal, že turbo "berie" olej pri mazaní, takže oturbené motory majú vyššiu spotrebu oleja! Príkladom bol WV benzín 1,8T. Zbehnem pozrieť aká je hladina teraz. Lebo som po obede vymenil káble a vôbec to nepomohlo!!:huh:  Pri studenom motore, pri zvýšenom voľnobehu na 1200ot. to cítiť ako občas zašklbne, keď klesnú otáčky, klesne aj výraznejšie škubanie, ale aj tak tam "na pedáloch" cítim, že tam občas ešte niečo cukne! Ale možno to nie je chyba, ale vlastnosť tohto motora!;) A problém je vyriešený! 

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle motory osobně neznám, beru to jen podle těch fotek. Pokud jsi tu třetí neutřel, posoudíš sám, co v těch závitech je. Podle fotky to není nic strašnýho, ale je to nápadný rozdíl, je třeba si toho všímat celkově, ne jen stavu kolem elektrod. Úbytek oleje po 10tkm cca 0,5l není nic, to si vemou i naprosto zdravý motory. Ale, všechny 4 svíce jsou na tom samým motoru, takže každý rozdíl viditelný na svících mezi sebou vypovídá o stavu jednotlivých válců a toho kolem nich.

 

Neřekl bych, že to škubání je normální stav, myslím že to právě ty nový EVO svíce jen zvýraznily. Je to mrzutý ale pokud bys chtěl posoudit, jak moc dobrý ty EVO jsou, ty původní nevypadaj zas tak špatně, očisti tu z třetího (nějaký nitroředidlo nebo čistič brzd atd) a hoď je zpět, tu z třetího dej na jinej válec a uvidíš. VAG ví, co do těch motorů dává, aby to jelo ale i vydrželo servisní limit, skod@ a jeho kolega ví co říkaj B)

 

Jinak před výměnou svící spotřeba na volnoběh ukazovala 0,6l či míň? Tak jasně, každej zvýšenej odběr na altíku zvedne spotřebu/volnoběh ale i nedokonalý spalování=menší zrychlení klikovky při každým zápalu se ECU bude snažit dorovnat větší dávkou benzínu... Ale vše skládá celkový obraz, posuzování vytrhnutých věcí z celku někdy vše pěkně zamotá B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi bych po mé zkušenosti s mým RS nedával jiné svíčky než originál, nejsou drahé...... Ja měnil a chtěl jsem mu dopřát něco lepšího tak jsem dal Denzo iridium power  jednobodove stejně jak originál..,cena dokonce i o něco vyšší... Auto jezdilo stejně,ale problém nastal při plynu na plno auto začalo poškubavat.... Tak jsem dal zpět staré originál a bylo to OK.... Tak šel dal zpět Denzo a zase škubání.. Koupil jsem nové originál VAG ( NGK výrobce) a auto bez problémů..

Denzo jsem dal na reklamaci a dvě že 4i uznali že bylo vadné..? Ale jestli to bylo fakt nebo prodejce udělal dobré gesto nevím.... Co vím už jenom origo.....

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nojo, ale to chlazení právě u těhle EVO nesmyslů nefunguje ... Jinak co vidím, tak si na to mimoxx půjčil momenťák, no a to info je třeba níže, nevím, jestli to platí i pro tuhle generaci, s těmi závity si vyhráli až u EA211, kde to dotahujou jen 22Nm ... (třeba u EA888 1.8/2.0 maj v hlavách ty závity řezaný jak chtěj a i při správném momentu jsou svíce/elektrody natočený taky jak každej pes jiná ves ...)

 

Jinak ty technokrati ve VAGu píšou pro tyhle CBZB v DP moment 25Nm, v údržbě pak 30Nm ...  Já dávám jinde taky na hliníku a stejnej rozměr cca 28-30.

 

svicky2.pdf

 

Jinak já mám dobré zkušenosti i s aftermarketem, ale musí odpovídat originálu, nejlépe stejný výrobce a typ jak pro OEM. Jasně, ono se toho napovídá a dodávkách na linku, pak na ND o neexistující druhé jakosti a natož pak aftermarkt, ale to už je na každém B)

 

Editováno: , autor: rayx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nazdárek, som tu, lebo cez víkend som bol na Kysuciach a až teraz som si našiel čas. Inak sviečky už viem vymeniť za 5 minút! ;)

Rayx, máš asi pravdu, to pškubávanie je u môjho motora asi normálny stav, lebo si pamätám, že aj v zábehu si vedel pri studenom motore trocha "poškubať"! A tieto super-hyper-turbo-multipoint-flash to len zvýraznili! :huh:

Tak som tam teraz nahodil tie origoše a zdá sa mi motor kľudnejší, ale to bude hlavne preto, že nestačil ešte poriadne vychladnúť a nešiel na zvýšené otáčky. Uvidím zajtra ráno!

Čo sa týka Briskov, tak som na nich spravil asi 600km a zdajú sa mi dosť zadymené. Nevšimol som si, ale z 3. valca bude asi tá prvá zľava, vyzerá taka mastnejšia na závite! Ale divné, že olej nechýba! Na to ani nepomyslieť, to keď ho benzín dopĺňa!:(

Inak tie EVO som dotiahol fest, pretože u nich je to s natočením jedno a hlavne sa mi zdalo, že sú kratšie a iskru hádžu tak o 1-2mm nižšie a to by už motor mohol cítiť! Tak NGK som si pekne označil permanent fixou, aj keď to veľmi nedržalo (Tesco kvalita) a pekne prvý valec dotiahnuté len rukou presne dolu fajkou a tam sú výfukové zvody. Len som to jemne dotiahol menšou golou o pár stupňov, ani nešlo veľmi viac. (tá veľká momentovka bola len požičaná). 

Druhý valec šiel rukou na štvrť otáčky pred spodnou polohou, to je vpravo na 3 hodinách. Do spodnej polohy som to dotiahol golou (na 6. hod.) Tu som použil tú zvápenatenú siečku pôvodne z 3. valca. Trocha som ju prebehol šmirgľom 240, prefúkal, ale veľa to nešlo.

3. valec šiel rukou až na 10. hod., takže po dotiahnutí by bol tak presne opačne! Skúsil som ďalšiu sviečku a tá šla na 8.hod., takže po dotiahnutí bola fajka v ľavo o štvrť otáčky posunutá na 9.hod. Nie je to ideálne, ale veľmi by to vadiť nemalo! (dúfam <_<)

No a najhoršie 4. valec, lebo tam to šlo rukou na tú 11.hod., tak som to trocha pretočil asi tak na 2. hod. a uvidím.

Ale hovorím, že pocitovo sa mi to zdá lepšie! Takže mám náhradné sviečky a aj káble!

Takže ponaučenie pre ostatných za moje peniaze a čas: Najlepšie sú tie sviečky, ktoré sa najviac podobajú originálnym a netreba sa nechať nachytať na klamlivú reklamu!! (Více čárek, více Adidas!:t pri Brisku EVO to platí aj o iskrách)

PS: inak ten mobil robí celkom dobré makro!

IMG_20170725_200140a.jpg

IMG_20170725_200234a.jpg

Editováno: , autor: mimoxx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No pokud by mělo být na měrce znát po pár km, že si bere víc jak zdrávo oleje, to už by bylo moooc špatně. Tady podle fotek navíc opakovaně vypadá, že možný problém je jen na jednom z válců, takže o to míň se to projeví. Opět se vracím k tomu, že na motoru jsou 4 válce a jejich příslušenství, takže i ten VAG limit 0,5l/1000km je počítanej s přibližně stejným rozložením na 4 válce, tedy cca 0,125l/1000km na jeden válec. Je jasný, že pokud by měl ten 0,5l na 1tkm zbaštit jen jeden válec, tak to nebude dobře ...

 

Takže jen hypotéza, pokud jsi minule zjistil, že na 10 000km to zbaštilo cca 0,5l oleje, tak bych řekl, že ten třetí válec se na tom podílel nejvíc, ale stále to není nic kritického, jen je třeba si toho všímat. Uvidíš, jak budou vypadat původní svíce, který tam máš nyní znovu a ještě na nich něco málo najedeš. Ta s usazeninami nyní namontovaná na druhej válec se velmi pravděpodobně díky spalování bez "oleje" očistí/vypálí a ta co je nyní na trojce bude vypadat stejně jako ta původní po vyndání, s usazeninami. To že Brisk měl nyní závit ještě více od oleje bude proto, že závit v hlavě už olej měl, takže se mohl rychleji přenést, záleží taky na Nm kolik jsi jí dal.

 

Autí jezdi trochu svižnějc než normálně a uvidíš, jak budou svíčky pak vypadat.

 

Jinak pro dotahování bez momeťáku se nechá orientačně postupovat podle těch úhlových stupňů, pro použité svíčky s již deformovaným/stačeným těsnícím kroužkem to má být od dotažení rukou na doraz cca další 1/12 otáčky golou, tedy 30stupňů. Momeňták je ale jistota, já žil v tom že to může být až 1/8 tedy 45stupňů :D

http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/techinfo/qa/q18/index.html

http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/basic_knowledge/installation/index.html

http://www.briskusa.com/how_change_spark_plugs_torque_spec_chart

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...