Přejít na obsah

Emisie


juro111

Doporučené příspěvky

Ahojte všetci,

dnes sa mi stala taká vec, že som neprešiel cez emisnú kontrolu. Technik mi oznámil, že mám zlú lambda sondu. Hodnota lambda mu ukazovala cca 0,7-0,8 stabilne. Všetky emisie vysoké.

Tak som zamieril do servisu na diagnostiku. Medzi závadami lambda nebola. Pri ďalšom skúmaní (meranie vyhrievania lambdy, odpor, napätie) bolo všetko v poriadku. Ale hodnota lambda regulácia na diagnostike po nejakom čase normálnej regulácie začala stúpať až na -25% (normálne hodnoty vraj mali byť +10 až -10). Po pridaní plynu to znovu začalo ukazovať normálne hodnoty na chvíľu a potom sa problém opakoval.

Ďalej mechanik preveril tenosť sania - v poriadku, elektromagnetický ventil na nádobke s aktívnym uhlím - v poriadku.

Ešte pri diagnostike nás zarazila jedna vec, ukazateľ zaťaženia motoru ukazoval stále 100%. Pri prudkom pridaní plynu padol na 0 a následne znova vyskočil na 100%.

Vedel by niekto poradiť kde môže byť problém, keď lambda takto striedavo ukazuje dobré hodnoty a potom zlé (všetky merania a ani samotná diagnostika ukazovali že sonda je OK)? Tak isto to zaťaženie motora, ak by mi niekto vedel objasniť.

Ďakujem.

edit: Odpor meraný na lambda sonde bol cca 11 ohmov, lambda sonda bola zohriata. Je to normálna hodnota? Podľa dielenskej príručky by hodnota odporu mala byt 1 až 5 ohmov pri teplote 20°C. Ale koľko by to malo byť pri zohriatom motore, neviem.

Editováno: , autor: juro111
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Při vyšší teplotě je i vyšší odpor, jakou má mít hodnotu to nevím. Vzhledem k tomu, že při 20°C je řekněme 5 ohmů tak 11 ohmů by odpovídalo takovým 50°C a zahřáté auto je na 90°C ne? Ale abych tě netahal za nos, tak na takovéhle věci bývají tabulky či výpočty takže ten odpor může vzrůstat prudčeji, ale to je už z jiného soudku..:D

Jinak lambda sonda zlobí, zlobí tak moc, že mám v autě 4 roky vadnou a nemám už chuť to řešit. Kupovala se nejdražší a poté něco z té střední třídy, stejně se to za nějákou dobu objevilo. Před půl rokem mi říkal kolega v práci, že zkusil lambda sondu od Bosch a zatím bez problémů..takže klidně může být problém v ní. Elektronika se umí chovat tak, že se tváří, že funguje a přitom je to naopak.

Abych podotkl, asi tě zde ukřižují, protože takových témat je tu poměrně dost :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...