Přejít na obsah

surovina pro výrobu oleje


psurn

Doporučené příspěvky

Vybírám si olej na výměnu a u shellu jsem narazil na tuto pro mě novou informaci: "Společnost Shell přichází se zcela novým způsobem výroby syntetických základových olejů – zkapalnění zemního plynu s využitím patentované technologie Shell PurePlus" Oleje shell považuji za dobré, ale řekl bych, že základové oleje vyráběné z ropy by mohli být kvalitnější. Zajímalo by mě, jaký máte na to názor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

"Základní olej" je vždycky směs několika základních olefínů (alkanů) s vyšším počtem uhlíků v řetězci (přibližně 10 - 16 uhlíkových atomů v molekule). Jestli jsou ale jednotlivý složky vydestilovaný ve frakční koloně z ohřátý ropy nebo vytvořený tlakovou katalytickou syntézou v nějakým chemickým reaktoru z metanu jako základního uhlovodíku, to už na výsledek nemůže mít vliv.

 

Ano, změna poměru složek ve směsi vliv mít bude, ale pokud se z metanu = zemního plynu nasyntetizujou stejný chemikálie, jako se doposud získávají destilačně z (kapalný až kašovitý) ropy a smíchají se ve stejným poměru, budou vlastnosti výsledný směsi identický.

 

Jedinej rozdíl může bejt v tom, že z toho metanu = nejjednoduššího uhlovodíku se dají ty jednotlivý složky "základního oleje" nasyntetizovat postupně každá složka zvlášť a výsledný chemikálie v relativně čistý formě se můžou smíchávat v naprosto individuálním poměru přesně podle požadavků na viskozitu při takový nebo makový teplotě, tlakovou odolnost mazacího filmu atd. 

 

Takže získat jednotlivý složky jde vícero způsobama - stejně tak jde vícero způsobama ty jednotlivý složky smíchat.

 

Ale výsledný vlastnosti pak určuje poměr jednotlivejch látek ve směsi, ne způsob, jakým byly ze surovin získaný nebo vytvořený.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odbornou odpověď. Olej ze zemního plynu je tedy vlastně "více syntetický"  a lze tím pádem i přesněji namíchat jeho složení, takže by měl být dobrý. Shell mi zároveň vychází nejlevněji a mají ho téměř všude, takže ho koupím.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hlavně takovej olej bude výrobně dražší, protože syntéza složitějších uhlíkovejch řetězců z jednodušších je energeticky i výrobně nákladnější (jsou nutný speciální tlakový nádoby, ovládací armatury jako ventily a regulátory, měřidla tlaku a teploty, ohřívače i chladiče, čerpadla a míchadla složek a hlavně KATALYZÁTORY procesů) než relativně jednoduchá destilace - i když se spojí s krakováním (štěpení příliš dlouhejch uhlíkovejch řetězců na kratší = doslova štěpení ropnejch složek hustotou blízkejch asfaltu na molekulárně lehčí složky dávající oleje, petrolej a benzíny, to se dělá teplem, hlavně přehřátou párou = hydrokrakování) a vakuovou destilací, pořád je destilační kolona technologicky jednodušší než syntetizační. 

 

Rozdíl pak je opravdu jen v čistotě těch jednotlivejch produktů a hlavně v jejich množství. Prostá destilace tuny ropy poskytne dejme tomu 150 kilo nějaký složky, potřebný pro další míchání maziv. Zbylejch 850 kilo se použije jinak, ale na olej se už hodit nebude. Když tu samou tunu ropy nejdřív proženeš "hydrokrakem" a destiluješ až pak, bude tý mazivový složky dejme tomu 3x tolik, neboli 450 kilo, zbytek bude 550 kilo.

 

Naproti tomu když postavíš syntézní kolonu, bude to sice stát 10x tolik na nákladech na samotný zařízení (a to jsem ještě asi lacinej), ale z každý tuny výchozí suroviny (dejme tomu zemního plynu = metanu) podle pokročilosti syntézní technologie získáš 700 - 850 kilo cílovýho produktu - neboli "výtěžnost" procesu braná podle váhy výchozí suroviny a váhy výslednýho produktu bude ve srovnání s destilací ropy dvojnásobná nebo i vyšší.Rentabilita se ale bude počítat z doby, po kterou se takový zařízení bude moct plynule provozovat a z množství produktu, který se z něj podaří prodat. Ten "zbytek" chybějící do tuny výchozí suroviny se samozřejmě neztratí, ale žádná reakce nikdy neprobíhá bez vedlejších produktů nebo "zbytků", který se buď vrátí na začátek reakčního procesu, nebo se využijou jinak - klidně i k daší syntéze něčeho dalšího.

 

A pak záleží na cenách - kolik bude stát tuny výchozí suroviny A, kolik tuna suroviny B, kolik tuna cílovýho produktu, kolik bude výrobní cena produktu z tý nebo oný technologie - a potom nastoupí oni tolik nenávidění pánové s klotovýma rukávama, kterým já říkám cifršpióni a ti řeknou, jestli je ta dražší kolona vlastně výrobně lacinější, nebo ne ve srovnání se starou. Určitě se projeví i reklamní kampaň, která se bude lidem snažit nalejt mezi uši přesně to, cos napsal - že složky získaný syntézou jsou čistší = marketing bude rajtovat na individualizaci mazacích vlastností atd. ve stylu "bílá bělejší", "pocit sucha a bezpečí" a podobnejch reklamních žvejků - no a pak přijde do šopy nebo na web í-šopy nějakej datel, kterýmu se to zalíbí a nebude váhat vycálovat litr v kulatejch za litr čehosi, co naleje do svýho motoru a co údajně vzniklo "za extrémních tlaků a vysokých teplot výhradně pro dobro vašeho motoru, aby byl před právě takovým extrémním vlivem chráněnej"...

 

Ve výsledku ale ti chemici neudělají nic jinýho, než že jen s obrovskýma nákladama napodobí Matičku Přírodu, která před miliónama let učunila v nepropustnejch vrstvách usazenin s utopenou organickou hmotou pomocí geotermálního tepla a gravitačního tlaku SIMSALA BIM a vytvořila z ní ROPU (a zemní plyn jako vedlejší produkt...) :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:  :kol-46:

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...