Přejít na obsah

Právní problémy kódování


boban1108

Doporučené příspěvky

Ne, teď nemyslím ztráta/neztráta záruky. Ale narazil jsem na jednom zahraničním diskusním foru na zajímavou debatu.

 

Názor 1:

Je to moje auto a mohu si tam zprovoznit, tedy dokodovat co chci.

 

Názor 2:

To je stejné jako se softwarem. Když si koupíš omezenou licenci programu, tak nemůžeš potom cracknutými hesly zprovozňovat jeho další funkce. Jinými slovy, když si u automobilky nepřiplatíte např. asistenta únavy, ale dodatečně ho dokodujete, tak je to vlastně krádež.

 

Nemám na to názor, ale třeba je tu nějaký právník, který do toho vnese jasno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No pokud si něco na autě nastavuješ, tak bych v tom neviděl problém, zvláště pokud jsi přitom nepřekonal žádnou překážku, jako ukradené servisní heslo apod.... maximálně pokud bys to nastavil tak, že dojde k závadě, pak by ti ŠA neuznala záruku.... Případně na tebe mohou zkoušet (možná spíš servis), že ti neuznají záruku i v případě poruchy něčeho, co vůbec se softwarovým nastavením nesouvisí, což aby právně ale neobstálo.... 

 

Druhá věc, je zapínání funkcí, za které jsi nezaplatil. Tady to asi po právní stránce nebude vpořádku, i když pochybuju, že by tě za to ŠA zažalovala. To maximálně, pokud by jsi se tím zabýval komerčně a ve velkém... a kde není žalobce, tam není soudce....

 

Stejně tak nevím, že by nějaká automobilka zažalovala komerční firmu zabývající se chiptuningem... a to je taky zásah do softwaru.... :kol-32:

 

Třeba s tím má někdo zkušenost...

Editováno: , autor: Napalm
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neni zalobce - neni soudce.  pro ŠA je to podle mne tak bezvyznamnej počit v tak malém měřitku, že je ji to putna. Podle mne je to jen jinak nakonfigurovanej SW a je to ten SW co sis koupil, nic si neprehral, nic si necracknul, zadny heslo si neprolomil. Je to asi jako kdybych si cerny hagusy nechal pochromovat :) tim sem taky zmenil vybavovou konfiguraci za kterou jsem nezaplatil :)

Editováno: , autor: bicista
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jelikož kupuješ auto a ne software tak je zde problematika jasná. Nikde není v kupní smlouvě napsáno, že součástí vozu je software, který atd....a to je rozhodující. 

 

Dle mého je spíše napadnutelná politika firmy Škoda v rámci distribuce náhradních dílů...pro veškeré vozy Octavia3 platí, že ani náhradní jednotka není nastavená a nebude fungovat v autě. Tj. po zakoupení bude nutné využít služeb servisu, aby vůbec  auto opět fungovalo jak má(to nemluvím o ochraně komponent).

 

To u VW je politika FI dílů, která má svoje opodstatnění.

 

Proč majitel vozu, který koupí novou jednotku a ta nemá v sobě ochranu komponent má něco řešit v rámci originálního servisu případně servisu s přístupem na online server a platit další peníze za něco co ta jednotka má mít v sobě.

 

To je jako kdybych si koupil do počítače novou komponentu a musel bych ještě zaplatit za to, že si do ní někde stáhnu software, který mi z ní udělá funkční komponentu.

 

Prodaná jednotka pro VIN Vašeho vozu např. PDC nebo xenonů je rovněž nefunkční a to Vám ji objednají vůči Vašemu VINku a musí se "aktivovat" dohráním datové sady. 

 

Rozhodně se zde nejedná o žádnou ochranu proti krádeži, protože stará jednotka(tj. jednotka z jiného auta) to již nahrané v sobě má a bude fungovat bez problémů(při trochu podobné konfiguraci vozu).

 

Nemluvě o otázce zablokování navigační databáze po přiučení do vozu(přiučení ochrany komponent = test zda není kradená). Po instalaci je navigace funkční, protože je v jednotce ještě staré VINko a další součásti ochrany komponent. Po přiučení do jiného vozu, které korektně proběhne a tím se ověří, že navigace není kradená, dojde k blokaci navigační databáze. Tady je otázka na právníka, zda mě v tu chvíli vlastně někdo neomezuje volně nakládat s mým majetkem. Nemluvě o tom, že firma Škoda zatím nechce umožnit tuto vzniklou situaci řešit jinak než nestandardní cestou(např. simulací prázdné nádrže). Standardní cestu rozumím možnost zakoupit aktivaci map vůči VINku každého vozu.

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...