Přejít na obsah

Nepřirozený zvuk šustění z palubové desky


Romik274

Doporučené příspěvky

Zdravím,

 

mám novou Škodu Rapid Spaceback 77 KW od 5/2014 najeto 3500 km.

 

Posledních čtrnáct dnů pozoruji, že když dojedu na semafory a vyřadím do neutrálu, tak slyším nepravidelné šustění, jakoby se přidíral ventilátor. Když jsem otevřel kapotu, tak jsem tento zvuk neslyšel. Tudíž v motorovém prostoru to není. Když ale nastoupím, tak zvuk hned slyším. Při přidání plynu se zvuk mění, zvyšuje se a snižuje se. Vždy na vrácení se na volnoběžné otáčky se nepravidelný "šustot" sníží.

 

Připadá mi to jako nepravidelný chod motoru, ale motor běží dobře. Myslím si, že je to zvuk z palubovky, ale nevím od čeho. Dříve u Škodovek podobný zvuk dělávalo lanko tachometru.

 

V příloze je přiložena nahrávka zvuku. Kvalita je horší, tak případně zesílit repro.

 

Díky za jakýkoliv postřeh nebo radu, jak tento pazvuk odstranit.

 

 

Romik

Rapid zvuk.mp3

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ventilator topeni/klimatizace je umisten v kabine, nad nohama spolujezdce. Takze v prostoru motoru nejsou slyset zvuky od ventilace.

Prace tohoto ventilatoru je zavisla od napeti v palubni siti - tzn.podle otacek motoru - zasadni rozdil je volnobeh (12,8 -13,6 V - podle stavu baterie) - a pak jizda s plynem - kdy napeti je kolem 14 V (do 14,4 V).

Zvuk ukazuje asi zavadu na samotnem rotoru ventilatoru nebo jeho montaznim uchyceni.

Mozna se jedna jen o demontaz a nasledne montaz, s dodrzenim vsech pracovnich postupu. 

Ale to uz je rec o servisu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Najel jsem zhurba dalších 500 km a vypadá to, že zvuk se nemění. A nevím přesně, kde by byly ty ventilátory. U čeho? Spíš to vypadá jako zvuk řemene, který pohání všechny agregáty, ale při otevření kapoty tyto pazvuky neslyším, které jsou slyšet v kabině. Zřejmě to bude zvuk, který není až tak nebezpečný, ale vadí mi.

Do servisu zatím jet nechci, protože nechci si tam připadat, hloupě. Určitě jak naschvál by to v servisu neudělalo. Tento pazvuk trvá po zastavení vozidla několik vteřin a začne slábnout. Jakmile se přidá plyn, tak se zvýší a zase se vytratí. Je možné, že kabina vozidla je tak dobře odhlučněná, že to může opravdu jít s místa rozvodů nebo pohonu ostatních agregátů ajko je - altík, kompresor, čerpadlo a kladky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Zdravím..

 

 Přesně tento pazvuk pozoruji na svém lift..TSI 77kw již nějakou dobu. Zjistil jsi co je příčinou ?.. povedlo se ti to nějak vyřešit ?

 Souhlasím s tebou taky si myslím že to nejde z motoru.. slyšet to jde pouze z kabiny 

 

 Vypozoroval jsem následující.

 

-> Při studeném startu to nikdy pazvuk nevydává, ani když se motor a vše kolem zahřeje..

-> Pazvuk to začne vydávat pouze když startuji auto několikrát za den.. první,druhé,třetí startovaní nic.. čtvrtým startem to většinou začne tento pazvuk vydávat a pak to už dělá skoro pokaždé než auto opět pořádně vychladne. 

-> Taky je zajímavé že když to nezačne vydávat pazvuk ihned po nastartování tak je klid, nikdy se mi nestalo že by se to objevilo i v průběhu jízdy..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Pozoruji u svého auta přesně to samé co popisujete, nejlépe je to slyšet u stojícího auta s vypnutým ventilátorem. Zdá se mi že je to slyšet i za jízdy ale ztrácí se to v ostatních provozních hlucích. Je to přesně co popisujete, slyšet jemom z kabiny z motorového prostoru ne, docela mě to otravuje. Tento týden pojedu do servisu tak se o tom zmíním.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 let později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...