Přejít na obsah

Záhadné a opakující se poruchy motoru 1.4 16V


Ricchochet

Doporučené příspěvky

Zakoupil jsem v květnu 2014 vůz Škoda Fabia I hatchback, s motorem 1.4 16V, rok výroby 2004. Údajně najeto 137.000 km ( skutečnost cca. 160 tisíc ) . Předváděcí jízda proběhla celkem normálně. Auto jelo. Jelikož jsem běžný zákazník bez diagnostického přístroje a nejsem znalcem motorů, nejevil se mi chod motoru nijak zvláštně.Po zakoupení vozu se při první jízdě s otevřeným okénkem do vozu hrnul zápach nespáleného benzínu. Toto jsem bohužel při zkušební jízdě se zavřenými okénky neodhalil. Vůz byl odvezen do servisu, kde diagnostikovali vynechávání jednoho z válců. Následovala výměna zapalovací cívky na tomto  válci v ceně cca. 5000 Kč. Zápach zmizel, nikoli však podivné chování motoru. Auto nadále za studena špatně startovalo, na volnoběh se motor třásl. Nastartovat se dalo buď podržením klíčku, ale motor se dost trápil nebo po prvním zakuckání vypnout a podruhé naskočil hned. Dva dny po opravě se rozsvítila kontrolka motoru. Znovu návštěva servisu. Laborování s výměnou vstřiků, cívek atd. Nakonec sundali hlavu motoru a zjistili, že je v motoru poškozena vačková hřídel sání ( bylo tam rozžvejkané pero, držící polohu řemenice na hřídeli a drážka v hřídeli byla nalomena ).  Následkem tohoto poškození prý docházelo k vůli mezi řemenicí rozvodů a vačkovou hřídelí, čímž se motor potkal a došlo k poškození ventilů. Toto samozřejmě zaznamenala řídící jednotka motoru a reagovala odpojováním válců. Podle autoservisu se pravděpodobně ani nejednalo o závadu opotřebení, ale možná o chybně udělané rozvody! Jelikož nová hřídel stojí 10 tisíc, byla servisem sehnána celá hlava motoru z druhé ruky a z ní byla  použita vačková hřídel.  Výměna hřídele , řemenice + 16 ks ventilů  + práce stála 27.000 Kč ( v tom byla i výměna pumpy ). Po odjezdu ze servisu auto ujelo cca. 300 km a opět svítící kontrolka motoru. Nefunkční první válec.  Návštěva servisu a tam 5 dnů hledali závadu. Zkusili vyměňovat vše, ale první válec stále nešel. Nakonec na to přišli. Špatně fungující zdvihátka ventilů. Výměna 16 ks zdvihátek 5.600 Kč. Servis byl natolik solidní, že si neúčtoval skoro žádnou práci, i když na tom strávili 5 dní.  Ujel jsem asi 150 km a rozblikala se na mně kontrolka motoru znovu! Auto netáhne, motor klepe a je hlučnější. Evidentně nejde jeden až X válců. Auto je ode dneška opět v servisu a já čekám na výsledek. Stálo mne to už 35 tisíc a auto je ve stavu stejném nebo horším, jak těsně před první návštěvou servisu. Nesetkal se prosím někdo z vás s něčím podobným? Co by mohlo být příčinou? Každá věc, která nefunguje musí přeci mít nějakou příčinu poruchy a možnost opravy. :(  Druhý netechnický dotaz. Řešil někdo něco podobného s bazarem? Mě reklamaci zamítli jednou větou, že jsem podepsal předávací protokol.  Díky moc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ty brdo, by som to tomu bazáru osekal o hlavu už pred mnoha a mnoha opravami, ale asi si velmi mierumilovný človek. Myslím a asi sa nemýlim ked poviem že bazár musí poskytovať aspon nejakú obmedzemú záruku (2 roky je fakt utopia, ale 1/2 roka?)na skryté vady? Vychádzam zo skúseností môjho známeho ktorý kúpil auto že vraj po výmene rozvodov neviem po kolko km ale cca 2 mes.sa mu zadrela kladka a roztrhol remen každý si vie domysleť čo nastalo tiež ho poslali do..(ako to slušne povedať) ale otravoval až dosiahol opravu (myslím že prácu si platil a diely dodal bazár)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jo .... kdybych věděl dopředu, že to bude stát 35 tisíc a stále to nepojede, tak jim to omlátím o hlavu již před opravama. Jenže ta částka naskočila salámovou metodou, tak jak se postupně auto dávala dokupy. Navíc já to auto potřeboval na ježdění do práce, takže nechat ho stát na dvorku a pustit se do ročního soudění s bazarem nepřicházelo do úvahy. Máš pravdu s tou půl roční zárukou na skryté vady. Až na tu větičku, co následuje "To se nevztahuje na vady vzniklé běžným opotřebením" ... :-(  Samozřejmě, že jsem ta AAA rozmázl po všech spotřebitelských webech, ale to jim je stejně u prdele. :-(

 

Co se týče samotného motoru, tak další fáze je, že servis bude dnes zkoušet měnit lambda sondy :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tí sú už fakt asi v koncoch, čo má lambda sonda spoločné s nepálením na jednom valci? Bohatá, chudobná a čo ja viem ešte čo zo zmesou to ano ale...

Prvotná príčina tvojho problému bola že si vôbec do áčiek šiel, ja po tom čo som si všetko prečítal som sa im pri kúpe vyhol holt ako vy bratia češi vravíte "nečteš nevíš"

ozaj píšeš že neberú záruku na bežné opotrebenie kedy si to kupoval a kolko si najazdil? nenechaj sa odpinkať

Editováno: , autor: tuttinko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono se to lehce řekne. Ale jak to provést že? Na právníka jaksi nemám a navíc s nejasným výsledkem. S tou lambda sondou nevím a je mi to skoro fuk. Situace teď stojí tak, že servis přijal auto s nějakým projevem závady ( vynechávání válce, blikající kontrolka motoru )  a po zaplacení oprav v částce 35 tisíc je auto ve stejném stavu. Takže teď to stojí tak, že je reklamovaná oprava. Jinými slovy je to teď na nich, aby to dali za své do kupy, nebo vrátili peníze....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

protože by jsi musel najít nějakého starého motoráře, a ne klučíka v autorizovaném servise, co dělá za pár kaček podle příručky škoda a ještě ho to nebaví.

Druhá věc, hned ta první oprava cívka za 5000,- není to trochu přestřelené?

Jinak prostě jsi měl smůlu, stejně by jsi patrně nic nevysoudil, a jestli aaa,nebo někdo jiný je celkem jedno. A víš co bude největší sranda?, že to bude nějaká blbost za pár stovek, (vadná řj, vysypaný výfuk,čerpadlo.....)

Změň servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Docela smůla chlape.. Ale Jak píšou jiní.. Změn servis a hlavně k nějakému člověku co opravdu něco ví. Já měl Jenom blbý problém s rychlým vybíjením baterie po zapojení nového autorádia. Ve značkovém mi po " diagnostice " řekli, že to vybijí opravdu rádio. Tak ho přepojili, dali nějaké nové kontatky, vycucali mi půlku nádrže ( borec asi neví, že nemusí startovat aby zapnul rádio ) a nakonec jsem ještě čekal 3 hodiny na nabití baterie. Platil jsem přes 2 tisíce, minus jsem si vyřval 500Kč za benzín. No a po 2 dnech znovu vybitá baterie. Nakonec jsem u známeho zjistil, že je celý alternátor KO.. Takže ke značkovým už nikdy více. Teď si víceméně dělám na autě sám na koleni před panelákem, a na vážnější věci přímo ke známemu soukromníkovi a jsem spokojený..

Jen tak náhodou, svíčky máš vyměněny ? :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ale já myslím, že dělaj co můžou ...... ta hřídel byla skutečně out i ty podpálené ventily ( i když se jich možná nemuselo měnit všech šestnáct ) . Na vlastní oči jsem to viděl. U těch zdvihátek už neučtovali práci a to co dělají teď, už bude úplně zadarmo. Spíš bych nakopal AAA. Ti jasně věděli, co prodávaj. Horší je, že ten servis už evidentně vyčerpal své nápady, v čem je problém a neví dál :-( Nevím co tedy dělat dál...... pokusím se reklamovat u AAA. Pokud není jasné o jakou závadu jde, tak těžko můžou říct, že je to běžné opotřebení. Po dobu 6 měsíců by měli garantovat a důkazní břemeno je na jejich straně..... Trochu jsem čekal tady nějaké technické rady, co by to mohlo být.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...