Přejít na obsah

Motor EA 211 1.2 TSI (66 a 81 kW)


Pawouk

Doporučené příspěvky

No, prošel jsem si DP na 1.2 TSI a není tam ani slovo o nastavení rozvodů motoru. Ale je poměrně složité nastavení předpětí ozubeného řemene hlavního čerpadla - dle DP práce pro dva lidi - zároveň držet předpětí a zároveň fixovat v dané pozici čerpadlo proti motoru.

Editováno: , autor: Johny.z
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych z toho nedělal vědu. Nevím jak na 1,2 TSI, já dělal řemen na Citroenu a jednoduše jsem si na starém řemenu udělal čárky na řemen a "řemenice", odpočítal počty zubů, na nový řemen jsem přenesl čárky se stejnými rozestupy a nasadil proti čárkám na "řemenicích".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@McMatej: tohle ale není rozvodový řemen. To je řemen hlavního čerpadla vodní pumpy, který se musí napnout vzájmeným pohybem tělesa pumpy proti samotnému motoru.

 

Do samotných rozvodů se při výměně vodní pumpy nezasahuje, pokud jsem dobře pochopil DP.

Editováno: , autor: Johny.z
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

V pohodě. Já to do dneška taky netušil že to tam mám :) . Byl jsem na prvním STK po 4 letech od koupě vozu a technik mě pustil do servisní jámy pod auto, tak jsem si toho všiml.

Ještě jsem tady na fóru našel nějaké info k těmto motorům a z toho jsem už úplně jelen. Protože tam píšou, že ten první katalyzátor funguje jako filtr pevných částic + 3-cestný katalyzátor a ten druhý jako další 3-cestný katalyzátor. Použito u motorů 1,2 (66 a 81kW) a 1,4 TSI 110kW. 

1896618493_Vstiek.thumb.PNG.7a7d893c81d6a3e45aa747c440e1b0f6.PNG

Nasvědčují tomu i výsledky z měření emisí, kde jsou téměř nulové hodnoty CO a že koncovku výfuku mám vevnitř úplně čistou bez sazí. Vím, že se tady na fóru píše že některé starší 1.2 TSI (63 a 77kW) mají výfuky černé od sazí.

 

Každopádně aspoň pro mě zajímavé zjištění. Protože otec má Rapida 1.0 TSI 81kW MR2018 a tam ten "druhý" katalyzátor není. Ten tam dali až v posledním modelovém roku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já má Fabii III s motorem 1.0 Mpi vyrobenou v listopadu 2018 a taky tam mám ten druhý katalyzátor, stejně jako to má na fotkách Jirka_CZE. Dosti jsem se tomu podivoval, neboť ani v DP vydané v 3_2019, kde je obrázek kompletní výfukové soustavy k motoru 1.0 Mpi, tak tam ten druhý katalyzátor není vyobrazen. Navíc ve Světě motorů  Vaculík  již dříve popisoval, že ten druhý katalyzátor má Fabie až s příchodem filtru GPF a je tam na tzv. dodatečné čištění spalin po vypalování filtru. Takže jak to vlastně je, když to vidím i na motorech bez GPF ? Asi někdo v tom SM ani neví, že to je u všech nynějších Fabií běžné!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@DušanV Ale v tom SM řešili 1.0 TSI, kde opravdu verze bez GPF má pouze jeden katalyzátor za motorem a pod podlahou  má jen trubku. Tam to vypadá takto:

Image result for Fabia GPF (toto je fotka 1.0 TSI EA211, neplést s 1.2 TSI !!!)

 

Ale proč má i 1.2 TSI EA211 nebo 1.0 MPI druhý katalyzítor, kdo ví. To první bude nejspíš ten Záchytný katalyzátor NOx, možná.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No právě, nikde jsem nenašel ani řádku o tom, že by i do 1.0 Mpi dávala Škodovka přídavný katalyzátor. Vypadá přesně jako u Martabovy fotky s popiskem "NOVÁ", ale u Mpi by se žádné saze přeci neměli vypalovat. Takže žádná tisková zpráva Škodovky, ani v DP to nevidím, ani tzv.odborní novináři nezaregistrovali, že by tam bylo něco přidáno na tom výfukovém systému. Hm....., divné ne ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přečti si ještě jednou ten můj příspěvek, to co psali v SM se týká 1.0 TSI. Podle všeho 1.0 MPI (55kW) v začátku výroby ten druhý "hrnec" neměla:

https://forum.skodahome.cz/topic/134068-fotky-podvozku/?tab=comments#comment-2107939

 

1.2 TSI EA211 ho mají:

https://forum.skodahome.cz/topic/134068-fotky-podvozku/?tab=comments#comment-2108176

https://forum.skodahome.cz/topic/134068-fotky-podvozku/page/2/?tab=comments#comment-2268775

 

1.0 TSI EA211 před FL ho opět nemá:

https://forum.skodahome.cz/topic/134068-fotky-podvozku/page/2/?tab=comments#comment-2269092

 

1.0 TSI EA211 s GPF druhý "hrnec" má.

 

To že tam ten "hrnec" pod podlahou je, ještě nemusí znamenat, že je auto vybaveno GPF. To první může být nějaký katalyzátor NOx nebo kdo ví co. navíc toto je téma o 1.2 TSI, takže není dobré zde řešit 1.0 MPI, to by nám moderátoři rychle zatrhli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@DušanV chlape jsi tady už taky profík, tak jestli chceš otevři tento problém ohledně 1.0 MPI v příslušném tématu :

https://forum.skodahome.cz/topic/130245-motor-10-mpi-44-a-55-kw/page/10/#comments

 

a klidně udělej foto, jak to tvoje MPI po FL dole vypadá..jen v krátkosti, já u své MPI MR 2018 z 8/2017 před FL nemám nic..a tím bych tady tu debatu o MPI uzavřel, nebo se bude zase @Pawouk zlobit :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

MARTAB, jasně že to není téma pro Mpi. Jen jsem chtěl na závěr říci,  že vím, že to není GPF  a taky vím, že opravdu Mpi ze začátku výroby ten tzv. hrnec navíc neměla. Jen mi je divné, že teď, když ho má, tak nikde o tom ani čárka.  Končím, pokud seženeš nějaké podrobnosti, co to tam vůbec je a jaký to má význam, tak klidně pošli SZ, ať se tedy tady o tom více nebavíme.

 

PS: ski1961 mrknu na to, a když tak to tam do tématu vložím, tady jak jsem řekl o Mpi končím

Editováno: , autor: DušanV
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 5 měsíců později...
  • o 2 týdny později...
V 21. 2. 2020 na 6:53, DušanV napsal:

A nebyl to u F1  jeden katalyzátor a dva tlumiče ? Nepamatuji u F1 dva  katalyzátory, ale mohu se mýlit. 

 

Ano, i F1 měla dva katy, podle motoru a emisní normy. Standartně měly 1,4 MPi pro EU2 a 1,2 HTP jen jeden kat (ten už plnil EU4 od začátku), motory 1,4 MPI pro export na západ byly EU4 a katy byly dva, u 1,4 16V pak standartně. 

Co se týká EA 211 1,2 TSI CJZ, pak mám za to, že tam je jeden kat hned za turbem, jedna lambda před ním, druhá za ním. Nic víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zdravim

nevite nahodou nekdo, jake jsou rozdily mezi motory 1.2TSI 66kw a 81kw? Slysel jsem, ze aby Skodovka usetrila naklady, tak jsou oba motory stejne, jen u 66kw je priskrceny vykon. Tak by me zajimalo, co je na tom pravdy a jestli se lisi i nejake dily, nebo je to jen softwarova uprava od Skodovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...