Přejít na obsah

TEMPOMAT, SPEEDLIMITER


DIAGNOSTIK

Doporučené příspěvky

Zdravím,

 

tak nějak koukám jak se řeší tempomat na FIII.

 

Moje poznámky, po vypnutí Start/Stopu a pásů si říkám že by mě zajímal tempomat, vzhledem k faktu že tam je speedlimiter. Výbava by měla být stejná a v porovnání s Polem, mám jednotku, která umí tempomat High+ (na stránkách ross-tech je podporován cruise control). Páčku neřeším (sice nemam čudlík, ale to je až vedlejší :D ).

Přes ODISe jsem si zapl v instrumentech a v motorovce tempomat. "Woala" a na palubce místo speedlimiteru (pří přecvaknutí přepínače do polohy "ON")svítí tempomat . Nicméně..... Budíky začaly vypisovat chybu Start/Stop  a Front Assist.

Po zkušební jízdě, i přes chyby nic.... nefuguje... Takže zase zpátky vypnout tempomat a nechat jen start stop a pásy.... Po vypnutí tempomatu opět vše funguje jak má. Momentálně hledám a hledám a hledám a .........

 

Teoreticky si myslím, že se jedná jen o SW úpravu (pokud jednotka podporuje samozřejmě), maximálně dodělat čudlík "MODE" na přepínání tempomat/speedlimiter.

Teď se každý den hrabu a zkouším co a s čím to má souvislost a v jaké jednotce co povolit/zakázat, aby se to "nehádalo". (Ještě že máme operativní leasing a při nejhoršim vše vrátit a... ble pos**** odvezte si to :D )

 

Budu rád za jakýkoli hint, ať se to hýbe, eventuelně až zase něco vykoumám, dám echo.

 

Mějte se krásně ;))

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale k tématu: někde jsem četl, že F III, která má tempomat, má na páčce o jednu polohu víc - pro volbu buď speedlimiteru nebo tempomatu. Pokud by dodatečná montáž tempomatu spočívala pouze ve výměně páčky a zapojení jednoho káblíku navíc (pro tempomat), + případně v aktivaci (řídící jednotka by to měla umět, když umí speedlimiter), pak by se možná nabízela možnost páčku nechat a káblík pro speedlimiter použít pro tempomat - vůz by pak měl funkci tempomatu, ale bez speedlipiteru.... (až mě to bude bavit, zkusim se jen tak pro zajímavost pohrabat ve schématech).

 

Jinak tý ceně se nedivim - nebudou dávat přes servis výbavu levněji, než z fabriky - alespoň ne dokud bude F III ve výrobě. Něco jinýho je to u již nevyráběných modelů nebo generací.

Když jsem měl půjčenou FIII předváděcí kvůli servisu, tak jsem nemohl pochopit, že to nemá tempomat. Pak jsem zjistitl, že je to varianta se speedlimiterem. Trochu jsem pátral a ŠA dokonce dělá 3 varianty páček, jen SpeedL., jen tempomat a s přepínačem SpeedL/tempomat. Tak nějak jsem  nepochopil, proč dávat do auta jen speedlimiter a už vůbec nechápu, že se jim vyplatí vyvíjet 3 páčky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Ahooj všem chtěl bych se zeptat než pojedu zpět k prodejci…. Na Fabii III r.v. 2015 asi je něco špatně, když zapnu tempomat jen mi omezuje rychlost na nastavenou např. 120 Km / hod. Jinak jak sundám nohu z plynu nejede a mohu brzdit, řadit třeba i zastavit, ale více jak 120 to nepojede ( dokud zas tempomat nevypnu )  – je to dost nebezpečný při předjíždění a fakt nevím jak nastavit tempomat aby mi udržoval rychlost a já mohl sundat nohu z plynu.

Díík za odpovědi 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Omezovač se používá abys nemusel hlídat maximální rychlost - třeba v nějakém omezení, nastavíš např. 70 a víš, že tě přes to nepustí (z výjimkou jízdy z kopce). Ale když sešlápneš pedál plynu až na podlahu, mělo by to začít normálně zrychlovat právě kvůli bezpečnosti. Mimochodem, k čemu máš manuál k vozu? Je to tam podrobně popsáno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ako myslíš, majte sa tu pekne, dovi zase o pol roka, vďaka Tvojej arogancii. Napísal som to sem nakoľko som to inde nenašiel, zrejme som nevenoval hľadaniu dostatok času čím som opakovane porušil pravidlá fóra, za čo sa ospravedlňujem. Predpokladám, že to ako obvykle vymažeš, teda môžem napísať čokoľvek, dokonca aj svoj názor, že to dosť často preháňaš. Myslím, že mám dosť rokov (45) na to, aby ma tu niekto buzeroval ako malého chlapca a to naozaj nepotrebujem. Pripadá mi to tak Pawouku, že tu chceš mať stádo tupých poslušných ovečiek, to chceli aj pred r. 89......

 

Ešte raz sa ospravedlňujem, jazyková bariéra spôsobila, že som zadal "Adaptívny tempomat" miesto "Adaptiví tempomat", čo samozrejme nenašlo. Naozaj je tu "Adaptivní tempomat - dodělávka", na čo stačilo upozorniť a môj príspevok by som sám vymazal, ale niekto si tu znovu potreboval preleštiť ego.

Editováno: , autor: lubikSK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je pořád dokola stejná písnička - nejsi tady první den, abys nevěděl, jak to tady chodí. Nerozumím tomu, že se to děje i u veteránů fora. A je pro ně i typické, že pak blábolí cosi o předrevolučních dobách. Asi jim nedošlo, že svoboda neznamená, že si mohou dovolit a dělat vše, co se jim zrovna zamane. Tak to prostě nikde nefunguje. Byl jsi tedy slušnou formou upozorněn, že něco děláš špatně. Já se po těch letech nebudu nikoho doprošovat, aby se srovnal podle místních zvyklostí - je to zbytečné, nikdo to stejně nereflektuje. Ono hodit vlastní chyby na někoho jiného je tak snadné, že? Jelikož je čím dál víc uživatelů "nepřizpůsobivých", přístup moderátorů nemůže být jiný, než nekompromisní. Jinak se to tady nedá zvládnout a udržet alespoň v nějakém základním pořádku. Navíc je v této sekci v tento okamžik dost málo témat, takže jen jeho prostá kontrola trvá pár vteřin... Tímto tuto debatu končím. Nadále se pokračuje v tématu "Tempomat, Speedlimiter". Adaptivní tempomat sem skutečně nepatří.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj všem, tak po cca třech týdnech mám hotový. Před cca třemi týdny jsem si v HK - Barth objednal dodělání tempomatu (normálního - o adaptabilním jsem ještě v tu dobu nevěděl). Objednali páčku, ta dorazila cca do týdne, tak jsme se objednal a o pět dní později jim tam Fabku nechal. Po hodině mi volal technik, že se omlouvají, ale že až z návodu k páčce zjistil, že k tomu je třeba objednat aktivační kod, kterým se tempomat aktivuje. Ok, objednali ho, měl přijít hned druhý den, tak jsem tam dorazil, nicméně kod tam nebyl. Nakonec kod dorazil po cca pěti dalších dnech. Včera mi technik volal, že kod dorazil, tak jsem tam hned letěl. Během dvaceti minut kod zadán, hotové papíry a frčel jsem ze servisu. Testoval jsem tempomat na cca 20 km úseku zatím vše bez chybičky. Šlape jak hodinky. Zítra ho zkusím portáhnout a trase 200km, tak uvidíme. Níže přikládám pár screenů.

 

Foto před výměnou páčky - pouze SpeedLimiter:

 

post-98888-0-17571600-1463041974_thumb.j

 

Foto po výměnou páčky - Tempomat / SpeedLimiter:

 

post-98888-0-86161100-1463042025_thumb.j

 

Video přepínání mezi fukncemi:

 

https://youtu.be/xkGZ8x-6QMI

 

 

 

 

Na počátku byla dohodnuta cena na 7000 - 7500 za dodělání tempomatu. Finální částka mě velmi potěšila - 5 585,- Jen trochu přestávám chápat, proč dodělávka stojí skoro polovinu ceny, než položka v konfigurátoru. Nicméně je to dobře vědět.

 

post-98888-0-24366300-1463042555_thumb.j

post-98888-0-73095700-1463039602_thumb.j

post-98888-0-15792200-1463039644_thumb.j

Editováno: , autor: agexp
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fíha, 5,5 tisíce, to je sakra dost, před 2 lety jsem u OII platil za dodělání tempotatu 2300 Kč.

Asi je to dražší, když se to dělává při přítomném limitéru. Stejně nechápu, proč tam rovnou nedělají kombinaci tempomat/limitér, nebo jen samotný tempomat.  Mít samotný limitér mi přijde zcela k ničemu, to snad nikdo nemže používat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale to muzes i s limiterem... jen musis drzet nohu na plynu. Na pacce si natukas rychlost jakou chces. Bezne to tak delam, kdyz je zmena ze 70 na 80 treba... 

Nebo kdyz potrebujes zrychlit vic, razantneji, tak proslapnes plyn a pridas, kolik potrebujes a na nove rychlosti pak "nasetujes" limiter a jedes dal...nebo se vratis na puvodni rychlost. 

Tempomat chci kvuli dlouhym dalnicnim presunum, jinak by mi stacil Limiter.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Pawouk umístěno následující téma

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...