Přejít na obsah

Kamera "černá skříňka" - zapojení a umístění


Diamant

Doporučené příspěvky

Na cestách sa dnes deje všeličo a už viac krát by sa mi hodilo mať v aute kameru, ktorá by neustále nahrávala dianie pred autom. Navyše teraz u nás už policajti pokutujú za všeličo, aj za to, že nemáte hmlovky (alebo že máte hmlovky) prípadne že ste nedodržali povinný odstup od predošlého auta na diaľnici (ktoré sa tam krátko pred tým strčilo z vnútorného pruhu, lebo 50-70m medzera ho priam na to vyzývala). A našlo by sa kopec ďalších situácií.

Preto hľadám nejaké šikovné zariadenie, ktoré by vedelo na pamäťovú kartu zaznamenávať obraz a kartu stále dookola prepisovať. Záznam zvuku nie je podmienkou, nevyhnutný je záznam minimálne v rozlíšení PAL (720x576) a ak by bola kamera oddelená od modulu záznamu, bolo by to tiež fajn. Nevyhnutnosť je možnosť automatického spínania externým napätím. Neriešil už niekto tento problém?

Ja som zatiaľ experimentoval s Fly Cam One 3, ktorý je maličný, zaznamenáva obraz v rozlíšení 640x480 na microSD kartu vo forme nekonečnej slučky (prípadne v pravidelných intervaloch zhotovuje fotografie). Za 90€ sa dá kúpiť základný modul s kamerou a akumulátorom. Bezdrôtový prenos s LCD displejom sa kupuje samostatne, nie je však nevyhnutný. Externé ovládanie však nie je možné. Našťastie kamera disponuje aspoň detekciou pohybu, takže by sa dala použiť len v režime, že ne neustále zapnutá, čo ale nie je úplne ideálne. Výsledné video je rozkúskované na časti. Časť sa začína aktiváciou pohybom a končí po stanovenom čase. Kvoli veľkosti je aje za jazdy vytvorený nový video súbor každých 30 minút, čo je cca 1 GB. Takže 16GB karta vystačí asi na 8 hodín videa. Nízke rozlíšenie bohužiaľ umožňuje prečítať evidenčné číslo len u auta, ktoré stojí na križovatke bezprostredne pred autom. Ak je ďalej, alebo sa pohybuje v protismere, je to už menožné. Ale inak sa na zábery díva celkom dobre. Priložený záber je priamo z videa a celkovo vystihuje kvalitu a detailnosť záznamu.

EDIT: Pozerám, že sa už objavili aj HD verzie a už je aj nová Car Cam One.

post-407-0-85769700-1295437059_thumb.jpg

Editováno: , autor: Diamant
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

koukni na ebay tam je mraky kamer stačí jenom vybrat tu která ti vyhovuje, v bazaru kdosi nabízel kameru ale chtěl za to nekřesťanské peníze přitom na ebay to bylo za polovic

mě se celkem líbí tohle už zkrze velikost :) takže za zrcátko ideální wink.gif

http://cgi.ebay.com/...=item3364336f18

EDIT: tady je ten předraženej kousek http://forum.skodahome.cz/topic/93243-onboard-kamery/

Editováno: , autor: KoNG
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A pak by se to mohlo objevit ještě v tématech Felicia, Favorit a veteráni... Nene, rozdíl v tom není a kamerka je pořád stejná, uchycení podobné... nejlepší by bylo nějaké společné téma ve společné rubrice, takhle nikdo z Fábií nenajde téma u Octavií a naopak. Na druhou stranu stačí dát vyhledat "onboard" a téma je na světě... No nic, asi bude téma pro každou modelovou řadu. :) Ale chtěl jsem upozornit na již celkem rozjeté téma v sekci Octavií, kde se toho už probralo plno, tak ať si to člověk může nastudovat tam, musel bych to jinak vše psát sem znovu. :)

KoNG - Tak ti držím palce. Musím přiznat, že s tou tebou uvedenou (True HD 720p) z eBaye nemám zkušenosti, takže se budu těšit na tvá videa a tvé zkušenosti. Prohledal jsem internet a zkušenosti s ní nemá snad nikdo, nebo se nehodlá podělit. Co tak tuším, tak bude mít buď inetrpolovanou kvalitu obrazu (ale píše se že ne, tak možná ne), nebo bude mít FPS tak 2 až 5. Do auta raději 30 - 60 FPS. Tak jsem zvědavý. Tohle jen usuzuji dle uvedených informací a ceny. :) Z mé zkušenosti - když jsem se o problematiku začal zajímat, nakupoval jsem co se dalo. Z 90 % kamerky - nešly zapnout - nešly vypnout - nenahrávaly - nenahrávaly v 720p - interpolovaly rozlišení. Jedna z možností byla vždy správně. :) Nakonec jsem pár celkem kvalitních objevil, ale... lidé si raději koupí šmejd za 2000 Kč a ještě pár do zásoby, než kvalitní věc za 3000 - 4000 Kč. Tím nechci nějak shazovat tvou vybranou kamerku, s tou zkušenosti nemám, ale ostatní co jsi uváděl jsou s tragickou kvalitou obrazu. Videa, co jsi postnul, vypadají opravdu dobře, tak jsem zvědavý.

Rozdíl mezi opravdu 720p videem a interpolovaným na 720p jsem uváděl v druhém vlákně o onboard kamerkách, tak si ho prostudujte a třeba budete o něco moudřejší a nenaletíte...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 3 roky později...

Uvažuji o pořízení videokamery na čelní sklo, zaznamenávající několik posledních minut jízdy, fungující jako černá skříňka v letadle. Možná bych dal ještě jednu i na zadní okno. Řeším dva problémy: 1, kam umístit přední, aby nebyla zvenku na první pohled vidět? - poutač pro zloděje.

2, Jak zapojit napájení, aby kamera běžela jen při spuštěném motoru? Bude to do nového vozu, tak aby to neovlivnilo záruku. Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to nepřímý důkaz, takže můžou ho vzít a nemusí... Já používám kameru spíš jako morální podporu, když  ti někdo odře auto a ty mu řekneš hele mám tam kameru, tak vetšinou bez keců, když ji nemáš, tak se s tebou ani nebaví.. A je to tvrzení proti tvrzení.

 

Jinak samozřejmě by tam být neměla, protože natáčíš všechno a všechny kolem cesty a to se nesmí.. Ale mám kameru a nehodlám ji přestat používat, myslím si, že to je hodně dobrá věc. V případě nehody, když ti někdo nedá přednost a pak ještě vyřvává, že si jel jak hovado je to dobrá věc na jeho uzemnění (hlavně když kamera má i GPS a zaznamenává rychlost auta)  :kol-28:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není to tak dramatické. Uoou vydal stanovisko, které rika, ze autokamera urcena k ochraně prav ridice není problém , pokud se zabery z ní nebudou zveřejňovat (youtube etc) atd... Dokonce u těchto kamer není ani potřeba registrace u uoou (kterou jinak vyžaduje u stacionarnich kamer apid). Mimochodem, policie smí zabery z kamery pouzit proti ridici, kterému patří.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Souhlas s Dickem, osobně si myslím, že minimálně přední kamera by displej mít měla.. Vždyť se v teto době dělají miniaturní kamery i s displejem a pokud ji člověk nepráskne doprostřed okna, vidět nejde a může klidně v autě zůstat.

 

Já kameru teda z auta vytahuji, když vím, že bude delší dobu někde stát (týden a víc), ale jestli někde stojí přes noc, tak ji nevytahuji, mám ji nalepenou na té černě puntíkované stínící části předního skla za zrcátkem a pokud člověk nehledá, nevidí ji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...