Přejít na obsah

Zníženie - aké pružiny?


Lordiik

Doporučené příspěvky

Zdravím,

po zime plánujem na moju F2 FL Combi 1.6TDI riešiť nové tlmiče a spolu s tým by som chcel dať aj kratšie pružiny a teda znížiť auto.

Chcel by som si ísť reálne so svetlou výškou auta dole tak 2,5 - 3 cm. Jazdím pomerne dosť a potrebujem aby sa auto dalo stále normálne používať.

 

V obchodoch je veľa výrobcov a veľa druhov pružín. Má niekto skúsenosti čo za pružiny kúpiť? -30mm? -40mm? 

Presne som nepochopil ako koreluje dĺžka pružín a svetlá výška auta. Napr. v tomto poste http://forum.skodahome.cz/topic/110399-%C4%8Derven%C3%A1-fifinka-combi-tsi/page-18#entry1964201 majiteľ píše že -40mm pružiny znížili výšku auta o 2,5cm. Doteraz som si myslel že je to priamo úmerné :D

 

Preto by som sa rád poradil do akých pružín ísť.

 

Vopred ďakujem za všetky postrehy a rady :)

Editováno: , autor: Lordiik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...
  • o 2 týdny později...

Hele já to vezmu odzadu, abych ti poradil kompletně. Sportovní pružiny se kupují podle váhových limitů ( někdy motorů ). Jinak pružiny zakoupit nelze a podle motorů je to horší cesta. Váhový limit udává zatížení vozidla. Najdeš je ve velkém techničáku na druhé straně zhurba uprostřed jako hodnoty typu 1000/1000.

 

Takže jak postupovat při hledání. Najdeš si vytipováného výrobce třeba ( https://tatechnix.cz/53342-sportovni-pruziny-30-30-mm-skoda-fabia-2-5j-4250570617986.html ) a vidíš:

 

Max. zatížení přední nápravy: 830kg

Max. zatížení zadní nápravy: 840kg

 

Ve velkém techničáku musíš mít stejné a nebo lehce nižší hodnoty. Pokud v TP máš vyšší tak takové pružiny nikde nesmí na vozidlo přijít. Pokud tam máš o 100kg jiné hodnoty nebudeš mít snížení odpovídající webu / prodejci / zboží.

 

Druhá věc co tě může překvapit. Pružina opotřebením sedá a nebo se láme. Jinak řečeno ty když máš na autě namotáno 200 000 km na původních pružinách, tak se buď zlomí a nebo sedají. Můžeš si takhle vyjezdit klidně 2 cm snížení. Výrobce pružin uvádní snížení od sériového stavu. Trocha matiky: 30mm minus 2cm = snížení 1 cm..

 

--------

 

Otázka výrobců.. Chceš pouze pružiny a to není kompletní podvozek. Ať koupíš cokoliv nikdy z toho nevykouzlíš super funkční věc. Pružina v kombinaci se sériovým tlumičem je vždy na úkor jízdních vlastností. Pokud chceš kvalitu a TOP výsledek kup celý komplet v ceně od 10 tis výš Ap, H&R atd.. Vždycky uvažuj tak, že celý komplet ať už stojí 5 tis nebo 15 tis bude o 100% lepší než superdrahé pružiny. Paradoxně levné pevné ( nikoli stavitelné) podvozky nabízí více funkce / jízdních vlastností než "luxusní" pružiny ve stejné ceně.

Editováno: , autor: Martinro
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...