Přejít na obsah

automat s 1.9 TDI zkušenosti


johnymt

Doporučené příspěvky

Reakce zatím žádné, tak aspoň já. Co by začátečník, jak se Supem, tak automatem. Auto jsem koupil právě kvůli automatické převodovce, protože mě již nebavilo jezdit s klackem, hlavně po městě. Navíc jsem si to vyzkoušel právě v tomhle autě, je totiž od bráchy. Ze začátku nic moc, chyběly zkušenosti a tloukly se návyky z klasiky. Např. člověk skočil do auta a podvědomě hned levou nohou po spojce při startování atd. Co jsem nečekal, tak byl třeba špatnej odhad uvolnění plynu  při dojezdu do zatáček, kdy se mi stávalo, že jsem je projel buď rychleji, nebo naopak pomaleji, než jsem předpokládal. To se ale napravilo po pár desítkách km. Stal jsem se členem skupiny, která říká, že kdo zakusil automat, nechce zpět manuál. Za mě na 100%. Než jsem za to sedl, tak automat nikdy. Jezdím od 14 let. Motorky, auta, autobusy, traktor  atd. Řadit mě dycky bavilo, byla to zábava. Možná to souvisí i s věkem a změnou filozofie jízdy. Postupně se snažím jezdit maximálně plynule, předvídat atd. Ne, že bych to dřív nedělal, teď mi ale nedělá problém, když vím, že za pár km odbočuji, tak se necpu před kamion, kterej jede 80km a počkám si. Jo, bylo fajn tam hodit o 2kvalty míň a šlápnout na to, zvlášť, když to bylo něco silnějšího (platí i teď u GSX-R 1000 J). Teď jezdím hlavně cca 200 km Praha – Morava na občasné víkendy a neřeším, jestli přijedu o pár minut dřív nebo později. To samé platí, jestli jedu 160, nebo 130 po dálnici, na výslednej čas to nemá hmatatelnej dopad, hodinu stejně strávím v kolonách v Praze. K věci: automat je fajn, řadí plynule. Sedí mi i charakteristika diesla (zatím jsem měl samé benzíny) ve spojení s automatem, řekl bych ideální kombinace. Jediný, co mi vadí je, že po rozjetí tam krásně spadne 2, ale potom dost dlouho trvá, než tam skočí další kvalt. Pocitově mi připadá, že zbytečně mezi cca 20 – 40 km/h ten motor zbytečně točí. To je ale asi dáno zpřevodováním a celkovým nastavením pětikvaltu. Kdyby to byl 6ti, asi by to bylo lepší. Citelný hlavně ve městě, kde se furt popojíždí a tohle rychlostní pásmo je snad nejpoužívanější. A má to vliv samozřejmě i na spotřebu. Řekl bych, že kdyby tohle bylo vychytanější, tak by šla razantně níže. Zatím cca 8-9,4 l, záleží na trase.

Editováno: , autor: carom
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dakujem za reakciu, v podstate to vyzera tak,ze tvoj prispevok som pisal ja :-D ;-)

Prvy Superb, prvy automat, nechut radit manualne a tak dalej a tak dalej a ja navyse aj bolave koleno na "spojkovej" nohe.

Tiez sa mi zda ze pri rozbehu je to trochu horsie odstupnovane ale zvykam si rozbiehat sa manualne a az ked sa otacky aj rychlost ustali,dam "D" ale to len pri prvom rozbehu z parkoviska,potom to uz nechavam cely den na automatike ;-)

Ta spotreba je vyssia ako som zvyknuty (fabia kombi 1,9tdi 74kw 5 - 5,5l/100km pri tazkej nohe ;-) ) no ak sa dostanem teraz pod 8 tak si gratulujem.

A ako je to s olejom,uz si menil v automate?na kolko to vynde? Material a robota?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Olej jsem zatím neměnil, ale mám to výhledově v plánu. Celkem mě překvapuje, že Doktorone píše, že se jedná o celkem méně častou kombinaci. Mě, jak jsem psal, to na S1 připadá ideální, prostě limuzína a pohodová jízda. Co se teda na supech dávalo k automatické převodovce za motory? Ze začátku jsem taky často používal manuál režim. Pak mi brácha řek, co blbneš, dyk je to automat. A taky jo, teď to dělám výjimečně, třeba si podřadím z táhlýho kopce, aby to líp brzdilo motorem. Prostě jen věci, který žádnej počítač neumí, nepředvídá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 let později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...