Přejít na obsah

Zimní pneumatiky


Hkubes

Doporučené příspěvky

Já vzhledem k tomu,že by auto mělo být začátkem března, jsem ještě pořídil zimní pneu. Myslím že se to ještě využije. Vzal jsem kola 185/60/15 Nokian WR D3 88T. Narovinu, přemýšlel jsem jestli 15 nebo 16, plech nebo ALU. Ale naskytla se příležitost,koupit komplet sadu z Rapida na plechových discích, která měla najeto cca 400km.Cena byla za babku tak jsem do toho šel.

Editováno: , autor: Hkubes
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Hm.. to by som si nedovolil takto ľahko tvrdiť. Ak by si mal napr. poistnú udalosť, tak v závislosti od situácie danej nehody a konkrétnej poisťovne, ti môže narobiť problémy to, že nemáš gumy v súlade s techničákom. Po skúsenostiach, kedy poistovňa robí problémy aj pri úplne jasnej situácii, ktorú najskôr ich obhliadač vyhodnotí na mieste a následne robí prieťahy niekto od stola a spochybňuje fotky a zápis ich vlastného človeka, by som si snáď netrúfol mať na aute ani len neoriginálne puklice :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemáš pravdu, v ČR zákon povoluje u zimních pneumatik za jistých podmínek nižší rychlostní index než je konstrukční rychlost vozidla. Abys byl nějak sankcionován, tak by ti muselo být prokázána jízda vyšší rychlostí než je tento index a příčinná souvislost s nehodou.

 

VYHLÁŠKA 341/2002 Sb.

§ 21
Kola, pneumatiky a protiskluzové řetězy

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle (například palubním počítačem).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aj tak, pokiaľ nie je veľký rozdiel v cene medzi verziami, asi by som to neriešil. Náhodou zabudnem na nastavenie, alebo nálepku a už som v rozpore so zákonom. Mne sa osvedčilo všade robiť veci tak, aby boli čo najmenej komplikované a pokiaľ si pamätám, tak rozdiely v cenách gum sú väčšinou pár korún medzi jednotlivými indexmi.

Taktiež neviem, či sa jedná o zákon eú, alebo len cz a aby si potom človek dával pozor, čo kde platí.. podobne je to s vestami, hasiacim prístrojom, atď. nemám chuť riešiť čo kde treba, pre istotu mám v aute to, čo možno u nás nemusím, ale za hranicami už áno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zrejme "potrebuje" podľa techničáku H, keď sa na to pýtal...
Ja som len riešil, či podobné nastavenie obmedzenia prejde aj napr. v inom štáte pri riešení nejakej poistnej udalosti. Nepoznám ten zákon.
To, koľkokrát za rok kto ide nad 190, s tým absolútne nemá čo robiť.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

toto iste ako v cz plati aj na SK, podla zakona možeš mat o jeden stupen nižši rychostny index ako je uvedene v TP ale treba mat v zornom uhle vodiča alebo na palubnom počitači nastavené upozornenie aka je max. rychlost na použitych pneu, ale plati to len zimnych pneu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdepak, toto nebude v žádném případě v EU jednotné - každý stát má svá pravidla, vyhlášky, zákony a předpisy. Viz povinnost/nepovinnost použití zimních pneu anebo denního svícení. Prostě a jednoduše národní legislativa je rozdílná. Toto bude čistě náhoda. Spíš by ses měl zabývat tím, že neznáš pravidla ani ve vlastní zemi... Při cestě do zahraničí si holt musíš nastudovat místní předpisy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jak vy, ale já se vždy takovýmto značkám vyhýbal, přiznám se, že hlavně to byl předsudek. Používal jsem hlavně Continental ContiWinterContact a Goodyear Ultragrip. Před každou zimou čtu několik (i zahraničních) testů a podle toho vybírám a zatím jsem nikdy nebyl zklamaný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tyhle informace znám, asi jsi mě špatně pochopil, pod pojmem levnější si představím, že Citigo je levnější než Fabia nebo jet z Ostravy do Prahy vlakem je levnější než jet autem. Proto chci vědět co je levnější na pneumatice Semperit za 1200.-, Sava 1000.-, Barum 1000.- než na Continental za 1200.-

Editováno: , autor: los pakos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...