Přejít na obsah

Servisní interval / servisní prohlídky


Jakub3211

Doporučené příspěvky

Ahoj,

 

Měl bych dotaz ohledně výměny oleje / servisní prohlídky. Vlastním Fabii III combi 1.2 TSI 81 kW, rok výroby 12/2016. Auto jsem kupoval v březnu 2018 jako roční, tehdy mělo stav km cca 11.500. Cca ve 12.000 jsem nechal vyměnit olej. Olej jsem dal 5W-30 longlife Škoda (https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/g052195m2-motorovy-olej-5w-30-longlife-skoda-28967.html). Olejový filtr jsem neměnil, měl jsem obavy, aby to při servisní prohlídce nepoznali. První otázka tedy je, zda vadí, že jsem filtr nevyměnil? Má to vliv na životnost?

 

Servisní interval je nastaven z výroby jako proměnlivý, tzn. 30.000km nebo 2 roky. V současné době mám najeto cca 16.500, takže servisní prohlídka bude letos v prosinci (30.000km dřív než 2 roky fakt nenajedu). Jezdím především krátké vzdálenosti, každý den cca 10 - 12 km do práce, cesta přes město (Plzeň). Proto bych si chtěl na servisní prohlídce nechat nastavit interval výměny oleje na pevný, tzn. 15.000 km nebo 1 rok. Myslíte, že mám počkat na výměnu oleje VČETNĚ filtru do toho prosince nebo to nechat vyměnit teď (jde mi hlavně o ten filtr, jelikož ten jsem neměnil, olej cca před 4.500 km)? Když bych nechal olej vyměnit teď, to ho budou znovu měnit na servisní prohlídce, tzn. v prosinci?

 

A poslední věc :) Co si myslíte, že je vhodnější, když jezdím, jak jsem psal výše na krátké vzdálenosti, pevný nebo proměnlivý interval výměny oleje? Případně jaký olej byste doporučili? nemyslím konkrétní značku, spíše specifikaci, tzn. 0W-30, 5W-30 nebo 5W-40?

 

Moc děkuji :) 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Blazin95 to byla blbost, že jsi vyměnil olej a filtr tam nechal, ale ted už je to stejně jedno..v servisech je jim úplně šuma fuk, jestli jsi si olej mezitím vyměnil sám nebo ne, natož, aby řešili, že tam nemáš filtr z výroby. To byla prostě chyba.

 

Jinak s tím, jestli si nechat změnit proměnlivý interval na pevný a pak jezdit každý rok na olej je na zvážení. Na to neexistuje jednoznačná správná odpověd. Pokud chceš jezdit měnit olej za drahé peníze každý rok, tak si to nechej změnit na pevný, pak ale olej bude vyřešený za tebe, protože tě tam budou lít olej specifikace VW 502.00 tedy 5W-40. Mnoho uživatelů to dělá i tak, že prostě si nechají ten proměnlivý a po roce si ho prostě vymění sami, nic ti v tom opravdu nebrání a lejou tam stále ten olej VW 504.00 tedy bud 0W-30 nebo 5W-30. Tohle opravdu je jen na tobě, ničím žádnou chybu neuděláš, jde jen o to, jestli chceš jezdit ofiko na olej do servisu každej rok a nebo si ho mezi tím jednou doma vyměnit sám, samozřejmě včetně filtru :-)

 

Editováno: , autor: ski1961
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OK, díky.

A ještě poslední dotaz ohledně servisní prohlídky. Je možno servisní prohlídku provést dříve než dle PP? Protože v mém případě vychází prohlídka na prosinec a to se mi tam moc nechce jezdit, šlo by to třeba o měsíc dříve?

 

Díky :) 

Editováno: , autor: Maverick
Necituj predchozi prispevek (viz. pravidla fora)!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Blazin95 ale houby, zbytečně se nestresuj, jak napsal kolega @Martab, kdyby jsi jel až na tu hlavní prohlídku, tak by ti ho měnili třeba až po 30 tkm..prostě jsi si nový olej, který sis tam nalil hned trochu znehodnitil, protože se ti smíchal s tím starým s filtru, ale to jen pár decek, to vůbec neřeš..stejně za pár měsíců pojedeš na kontrolu a tam to vymění všechno :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě to pude, on PP stejně hlásí myslím měsíc dopředu že se blíží. Jinak udělají ti ji samozřejmě kdy chceš, důležité je "maximálně 30tis nebo 2 roky mezi prohlídkami", takže jediné co, tak se ti ta další posune o ten měsíc také dopředu.

PS. A poslední příspěvek se necituje (né že by to nějak vadilo mne, ale moderátoři to neradi vidí :) )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Blazin95 jestli máš v hlavě to, že sis tam nechal starej filtr, klidně můžeš jet na servisku hned a pak budeš jezdit vždy v létě..já osobně to tak budu mít, protože PP mi žene na výměnu oleje už cca v listopadu 2018, ačkoliv 2 roky budou až v červnu 2019, tedy o více než půlroku dříve. Proto jsem se na to ptal a při té výměně oleje mi udělají i servisku, takže už tam potom za půl roku nepojedu, včetně prodloužení mobility..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ski1961 přesně tohle mám právě v hlavě :D asi si to zkrátím a pojedu také dříve.

 

Ještě tedy jeden dotaz. Je možné, že součástí servisní prohlídky je zkušební / testovací jízda? Jelikož známý, který má také Fabii III byl nedávno na prohlídce a najednou jde po městě a vidí své auto, jak se v něm prohánějí nějací 2 kluci a vůbec ho nešetří, vytáčí studený motor atd. Je to možný? A to chtěl prostě jen standardní prohlídku s výměnou oleje, nic víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Blazin95 tak o té testovací jízdě mi není nic známo..chápal bych to, kdyby zákazník při té prohlídce něco reklamoval a oni pak potřebovali zjistit výsledek..ale při prohlídce, která obsahuje jen výměnu oleje mi to smysl nedává..osobně jsem byl zatím s moji předešlou F3 na jedné servisce a žádná testovací jízda nebyla..když dávám auto do serviosu, tak se dívám na stav km a při předání tam nebylo nic navíc :-)  Takže opravdu nevím, jestli to mají dané, že musí být nebo ne..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...