Přejít na obsah

Násilné zdechnutí motoru přes spojku


Doporučené příspěvky

Dobrý den,

o víkendu se mi podařil fail co mi nedá spát. Vyjížděl jsem autem ze zahrady a špatně si založil jedno křídlo vrat. Rychle jsem zastavil aby mi to nebouchlo do blatníku a spěchám to zajistit. V tom spěchu jsem sice vyšlápl spojku že dám neutrál a nechám motor běžet, jenže místo abych hned vyřadil, típal jsem vyzvánějící mobil, aby mi nevzbudil vzadu spící dítě.

No takže při zařazené jedničce jsem pustil spojku, motor samozřejmě s ránou zdechl.

Zkusil jsem to pak nastartovat, na prvni dobrou chytl, zvuk se mi zdá snad stejný jako předtím, jede to stejně, úbytek výkonu nepozoruji, takže se mi to jeví jakoby v pořádku.

Nicméně když pak člověk začne znovu racionálně uvažovat, hned vyvstanou černé myšlenky, co vše se tím mohlo pokazit od přeskočení řetězu, potkání se pístu s ventily a z toho plynoucích průserů.

Tak nevím zda to nějak řešit, nebo to motor může zvládnout bez úhony. Jede a funguje to z mého laického pohledu zdánlivě stejně jako předtím. Auto je rv. 12/2011, takže 1.2 TSI už s posíleným řetězem a tuším snad i nějakou ochranou proti přeskočení. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No u motoru si popsal všechno co se ti v motoru stalo. Přeskočil ti řetěz, takže nesedí časování a písty mlátí do ventilů a naopak, praskl ti řetěz, takže auto nejede. Ale zapoměl si na spojku- utřžená lamela a veškerý pružný prvky plus ozubený kolečka v převodovce si voholil na "kost" :-D

 

Teď vážně.

Myslíš, že jedno chcípnutí ti vodrovná motor?? To bych teda litoval autoškoly, kde motor zdechne 3x za hodinu.

 

Neboj, motor a celkově auto je na nějaký ty kopance stavěný. Samozřejmě, že když budeš 24 hodin denně jen startovat a tímle způsobem zhasínat motor tak se to po čase projevý, ale to bude 1000 chcípnutí denně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak, jedno chcípnutí přes spojku motoru nemá co udělat. Něco zachytí spojka svým prokluzem a zbytek motor vydrží. Jsou daleko horší situace pro motor jako zadupnutí brzdy bez spojky, startování s rychlostí a podobně... Motor je konstruován na daleko větší rázy než se ti povedlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...