Přejít na obsah

Výzva z důvodu špatného parkování


Doporučené příspěvky

Ahoj,

 

měl bych takový dotaz. Byl jsem o víkendu v pražské ZOO a parkoval jsem u tenisových kurtů (kdo to tam zná, tak mi dá za pravdu, že tam denně stojí auta a nikomu to nevadí). Jenže jakmile jsem se vrátil k autu, čekalo na mě překvapení v podobě lístečku za stěračem.

 

Jedná se mi o to, že ve směru jízdy není značka zákazu stání nebo zastavení. Dle všeho jsem stál na „chodníku“, který denně využívá mnoho řidičů jako odstavné parkoviště, když si jdou zahrát tenis, atd. Já samozřejmě souhlasím s tím, že jsem tam asi stát neměl a rozhodl jsem se, že vše vysvětlím na MP. Ovšem poté jsem si všiml jedné věci.

 

Na papíru s výzvou mám napsáno, že jsem porušil §42, odst. 1, písm. H, zák. č. 200/1990 Sb. To by ovšem znamenalo, že jsem porušil následující:

Přestupky na úseku všeobecné vnitřní správy

(1) Přestupku se dopustí ten, kdo

a. úmyslně poškodí, zneužije nebo hrubě zneváží jiný symbol než státní symbol České republiky chráněný zvláštním právním předpisem,

b. neoprávněně si přisvojí vyznamenání, čestný titul nebo jiné obdobné ocenění udělované státním orgánem a vykazuje se jím.

(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 3 000 Kč.

 

Co s tím? Má cenu se na MP dohadovat, že se jedná o neplatnou výzvu a v tom případě mi nic nemohou nebo to mám vytáhnout až později, když se s nimi nedomluvím na nulové pokutě?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tam písmeno H  ani není, máš to správně? V každém případě "neplatná" výzva tě ještě nezbavuje odpovědnosti za přestupek, který si zjevně způsobil. Teď nevím, jestli si to měšťáci fotí jako republikoví. Zkusil bych slušně dělat blbýho, prostě, že jsi dostal nějakou výzvu a vůbec tomu nerozumíš a furt se v ptej jaký symbol jsi zneuctil. Když s nimi budeš jednat slušně, asi tě nechají jít. Jakmile se ale začneš hádat, tak to skončí měřením pindíků a policajti (včetně některých policajtek) je maj skoro vždycky delší :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No zkoumal jsem výzvu docela dlouho, abych se přesvědčil, že dobře vidím. Opravdu je tam napsán §42. Předpokládám, že se tedy jen sekl a napsal jiné číslo než chtěl. Mělo by se jednat o §47, což je zabrání veřejného prostranství nebo něco takového.

post-92539-0-26710200-1427211375_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Ahoj, jednou jsem takhle dostal (teda víckrát) lísteček za parkování před barákem na žluté čáře :) do té doby jsem vždy šel na policajty a dostal 300 kč pokutu za parkování před barákem (taky problémé parkování a v noci úplně) a pak jsem si jednou našel paragraf, který tam byl napsaný :) podle kterého byla výzva za "jízdu pod vlivem alkoholu nebo návykových látek" .. od té doby jsem tam nešel, protože s debilama, který neznaj ani zákon se nehodlám bavit :) dostal jsem od té doby několik dalších výzev a nikdy mi od nich nic nepřišlo, pokutu jsem neplatil :) ona totiž tahle výzva podle zákona neříká vůbec nic, vlastně jen to, že kolem šel policajt a ty blbě parkuješ, ale nemusíš dělat vůbec nic, akorát to vzít a vyhodit :) až pokud ti přijde dopis, tak už tam musíš, ale to mě osobně nikdy do schránky nepřišlo, ani na poště jsem si neměl nic tkaového vyzvednout :)

 

Takže bych neřešil a vyhodil :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já taky dostal výzvu za špatné parkování ale vždy to bylo na UDÁNÍ což mě řekli i samotní policajti že jinak pokuty nedávají protože chápou že auto si do baráku nenastěhuju :) Tak jsem 2x zaplatil po nějakých 200 korun a jednou stání v zákazu vjezdu opakovaně :D 400 .. A po koupi novějšího auta mám pronajatou garáž a na policajty i bonzácké důchodce kteří se nudí doma kašlu. Ale rozhodně bych to nikdy neřešil tak, že bych lístek vyhodil. U nás vždy auto i minimálně 4x nafotí (je to napsáno i na lístku) a podle mě nemusí ani přijít dopis .. jen časem exekutor na nezaplacenou pokutu a to už nebude pár stovek .. ale pár desítek tisíc za exekuci..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no exekutor by přijít neměl, protože není jasné, kdo přestupek spáchal. Nemohou automaticky potrestat majitele vozu. Nicméně myslím, že je férové a "chlapské" nést důsledky za své chování a k vzniklé situaci - potenciálnímu přestupku - se postavit čelem. Kdo toho není schopen by autem jezdit neměl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chlapské nést důsledky :D když je to na denním pořádku a ne z důvodu, že bych chtěl, ale jiná možnost není, tak nebudu platit denně pokutu za to, že není kde na sídlišti parkovat :) navíc bych se musel vzít dovolenou v práci, abych stihl úřední hodiny MP :) nic mi nepřišlo, všechno je to promlčené (více jak rok od posledního papírku), takže neřeším :)

 

Automaticky ti pokutu dát nemůžou, musí to s tebou projednat :) jak jsem psal, ten papírek za oknem nemá ani tu funkci, aby tě donutil jít na policajty :) tam jdeš z vlastního provninění :) až dopis tě nutí jít na policajty, abys to s nima vyřešil :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 4 měsíce později...

Pro jistotu uvádím na pravou míru (najděte si na internetu DFENS FSM 2015 a vzdělávejte se sami): Lístek za oknem může někdo sebrat, nebo ho odfoukne vítr. Proto zmačkat, vyhodit, neřešit, nikoho nezajímá co je na lístku (nikdy). Až teprve pokud vám přijde dopis s pruhem, tak se řeší. Pokud máte zřízenou datovou schránku, musí vám to orgán zaslat do ní, pokud to neudělá, tak je na tom můžete uvařit. V této výzvě k zaplacení určené částky, nebo podobně výhružně nadepsaném dopise je uvedena pokuta, kterou máte zaplatit a kam. Máte dvě možnosti:

 

a) Zaplatíte, řeknete si že to je pár stovek a necháte to plavat. Přestupek je tím vyřešen. Vaší platbou ale stvrzujete, že přijímáte vinu, přiznáváte se ke spáchání přestupku a pokud v budoucnu provedete něco horšího (třeba ne vlastní vinou, skočí vám pod kola bezďák co chce do teplé nemocnice, kterej neví, že auta dneska vážej dvě tuny a vy ho prostě zabijete), tak soudce prohlásí, že jste známá firma, v posledních třech letech jste spáchali dopravní přestupek a proto se dá předpokládat, že nemáte respekt k zákonu a tedy jste určitě jeli rychleji, než jste měli a takže svůj díl viny nesete taky, no a pak už jste v prdeli.

 

B) Nezaplatíte, podáte odpor. Orgán zahájí správko, nejprve vás předvolá k podání vysvětlení a pak zahájí dokazovací část. Váš úkol je protahovat tak dlouho, až je to přestane bavit a vykašlou se na vás. Ideální strategie je odpovídat na konci lhůt a podávat námitky na podjatost, požadovat prokázání materiálního znaku přestupku a jiné činnosti, na které máte ze zákona právo a orgán se tím musí zabývat.

 

Není to zas tak těžký a doporučuju to vyzkoušet na nějakém levném lístku za parkování, pokud do toho chcete jít. Je dobré tyhle věci znát, protože nejhorší je srážka s blbcem v uniformě a pak se nějaké to právní povědomí velmi hodí. Hlavně nediskutujte s policajtama na silnici jako ty dementi na youtube, nic tím nezískáte a pokutě se nevyhnete, protože toho policajta nezajímá, co s tím budete dělat dál, on vám ten bloček prostě napíše. Diskutovací část začne až pak :)

 

Jo a taky doporučuju udělat si zbroják, oni s váma poliši potom taky jednaj jinak, když jim ukážete devítku, hned všechno jde.

Editováno: , autor: emsicz
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm, no základ je špatný už v zákoně, že někoho můžou zavřít za to, že jede po silnici a nějaký debil mu skočí přímo pod kola a nechá se zabít a jdete za to pikat vy. Ano, je pár případů, kdy za to řidič nemohl a nedostal se do vězení, ale většinou to tak nedopadne.

 

Jinak jsem spíš zastáncem toho, že pokud už nějaký přestupek udělám, tak za to zaplatím - samozřejmě pokud dostanu výzvu, abych tak učinil. A mám možnost ovlivnit svůj přestupek. Ale když před barákem nemám kde zaparkovat (a ani v okolí) protože ostatní lidi jsou dementi a parkují každý 1,5 metru od sebe, nakřivo apod., tak mi nezbývá nic jiného, než nechat stát auto někde na odlehlém místě, kde mi ho jisto jistě vykradou nebo ukradnou celé, tak radši nechám auto před barákem v křižovatce nebo na zákazu zastavení a ve finále zaplatím 200 kč pokuty, než řešit vykradení/odcizení vozidla.

 

A štve mě, že policajt řeší to, že tam někdo parkuje špatně, ale neřeší proč tam někdo parkuje špatně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Taky jsem si říkal po přečtení co je to za vepřovou hlavu.

 

Pro neznalé, držitel zbraně je povinnen policistu upozornit, že má u sebe nabitou zbraň. Tento může požádat a předložení zbrojáku a/nebo průkazu zbraně. Protože žadatel o ZP prochází testy, cvičením, pravidelnými kontrolami zbraní a mnohdy také psychologickým vyšetřením, je to pro policistu důkaz, že dotyčná osoba je netrestaná, bezúhonná, spolehlivá (sem spadají i mnohé přestupky, např. proti občanskému soužití) a policista tedy ví, že nejedná s debilem a podle toho se také chová. Jakmile má u sebe člověk zbraň, policisté se skoro vždy chovají úplně jinak.

 

Je mě jasný, že pro hospodské profesionální platiče pokut je to španělská vesnice, proto si prosím nastudujte, když už se o tom chcete bavit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm, no základ je špatný už v zákoně, že někoho můžou zavřít za to, že jede po silnici a nějaký debil mu skočí přímo pod kola a nechá se zabít a jdete za to pikat vy. Ano, je pár případů, kdy za to řidič nemohl a nedostal se do vězení, ale většinou to tak nedopadne.

 

Jinak jsem spíš zastáncem toho, že pokud už nějaký přestupek udělám, tak za to zaplatím - samozřejmě pokud dostanu výzvu, abych tak učinil. A mám možnost ovlivnit svůj přestupek. Ale když před barákem nemám kde zaparkovat (a ani v okolí) protože ostatní lidi jsou dementi a parkují každý 1,5 metru od sebe, nakřivo apod., tak mi nezbývá nic jiného, než nechat stát auto někde na odlehlém místě, kde mi ho jisto jistě vykradou nebo ukradnou celé, tak radši nechám auto před barákem v křižovatce nebo na zákazu zastavení a ve finále zaplatím 200 kč pokuty, než řešit vykradení/odcizení vozidla.

 

A štve mě, že policajt řeší to, že tam někdo parkuje špatně, ale neřeší proč tam někdo parkuje špatně.

 

Jak říkám, je to ta "jednodušší" cesta, ale může se ti to zle vymstít. Třeba pražský výběr daně z auta (pokut) automatizovanými kamerami je poměrně sofistikovaný. Pokud tě systém nezná, pošle ti standardní obsílku na zaplacení nějaké tisícovky. Pokud zaplatíš, jsi bonitní zákazník a další obsílky už budou třeba na 500, nebo i méně, aby se zajistilo, že znovu zaplatíš. Naopak pokud děláš vlny, bude tě systém zkoušet pokutovat vyšší částkou a pokud nepřestaneš, přestaně tě systém pokutovat zcela, protože snaha o výběr pokuty se u tebe míjí účinkem a systém tě proto zcela ignoruje, je lepší místo toho dojit z lidí, co cálujou. Nikdy jsem nepochopil myšlení člověka, podle kterého je správné pokuty platit a zákony bezmyšlenkovitě dodržovat - zvlášť když jeden rok se na jedné silnici může jet 90, druhý 70, třetí 50 a čtvrtý zase 70, a to vše v jednom směru, nikoliv ve druhém, kde není kamera a to vše oficiálně pro snížení hluku, protože hlučná auta zjevně jezdí jen jedním směrem... Když jsem ještě žil v ČR, mohl jsem přes Prahu valit 150 i tunelama a obsílku jsem nikdy nedostal, stačilo se vypořádat s prvním půl tuctem. Klíč k úspěchu je dokonalá znalost zákonů, takže znova - jednodušší je zaplatit, klást odpor je mnohem složitější a taky dražší, než jak prezentují "sprosté podezřelé" v televizi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...