Přejít na obsah

Zimné pneumatiky


Diamant

Doporučené příspěvky

  • o 6 měsíců později...
  • o 1 rok později...

Zdarec,

chtel bych se poradit ohledne zimnich kol. V rozmeru 205/55 R16 91H proste klasika na octavku:)

Najedu malo km, rekneme 2 tis pres leto a to sami pres zimu.

Ted nevim jaky pneu koupit. Nechci nic drahyho, ale zase ne zacnou "cinu" Proste neco tak akorat. jaky  mi poradite pneu?? tak kolem 5 tis za sadu, 

koukal jsem na klasiku Polaris 5 Nankang Winter Activa SV-3 XL 205/55 R16 V94.

A jaky je rozdil v "klasickym" a "sipovym" vzorkem. 

a taky chci aby byly letosni( par zim na nich snad najedu)

na leto mam 17" ale tam se bral nejaky ciny, cetl jsem ze na leto je to "celkem jedno" a rychle uz nejezdim a chtel sem novy, ale na zimu bych rad neco lepsiho nez na leto.

Diky za rady

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejaké Číny - nie je to jedno. Ani v zime a ani v lete. Je to lotéria. Aj pri nejakej Číne môžeš mať šťastie a kúpiť pneumatiku, ktorá bude OK. Číňania však pri výrobných postupoch málo dbajú na normy a preto môže byť kvalita samotného výrobku OK aj úplne nevyhovujúca pri tom istom modely pneumatiky. Proste sa niekde ujde viac alebo menej nejakej chemikálie. A dnešné pneumatiky to je predovšetkým chémia. Preto treba dávať veľký pozor aj v prípade renomovaných výrobcov. Talianske Pirelli nie sú všetky made in EU alebo Austrália. Už sú aj made in China - lebo Pirelli kúpili práve Číňania.

 

Je to práve pneumatika, ktorá zabezpečuje styk auta s vozovkou. Vo svojej podstate plocha zhruba veľkosti A4 papiera drží jeden a pol tony hmoty v smere a rýchlosti a v prípade potreby sa musí vysporiadať s vrtochmi počasia aj kvalitou cesty. Takže radšej Barumku ako akúkoľvek made in China gumu.

 

Inak v tom 16” štandardnom rozmere nie sú extrémne veľké cenové rozdiely (v absolútnych sumách) ani “premiových” značiek. Pozri eshopy koľko by ťa vyšli Conti Wintersport TS850 alebo Dunlop Winter Sport. A na ceste, hlavne v krízovej situácii je rozdiel citeľný.

 

Rozdiel symetrického (šípový) a asymetrického dezénu je hlavne na vode a v snehu. Symetricky (vo všeobecnosti) lepšie odvádza vodu a poskytuje lepšiu priľnavosť na snehu. Asymetrický poskytne zase lepšie vlastnosti na suchej alebo iba vlhkej vozovke. No rozdiely nie sú extrémne (mal som symetrické conti TS830 aj asymetrické TS830P a s obomi veľká spokojnosť aj na snehu)

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tema letnima cinama sem zatim problem nemel, asi teda zrovna dobrej kus:worthy je mi jasny ze guma je to co te spojuje s vozovku.

ale prave si myslim ze se v zime zazije vic krizovek nez v lete.

Tak asi pujdu do tech Polarisek 5. idkyz u tech Nankangu se mi libi ten vzorek :rolleyes:

On rozdil na kole je oproti treba Nokianum 8 stovek. Kdybych kupoval jednu gumu, tak vezmu i ten nokian, ale beru cely auto, takze krat 4, ze jo a to uz ses o 2,5 litru vic, coz uz je pro me dost,

Jezdim hlavne mesto, sem tam i dal, ale to je cca 1x za mesic.

Prave jsme se chtel poradit, co doporucite v te nizsi tride.

 

ted jak hledam:

Matador MP92 Sibir Snow 205/55 R16 91H 

nebo ty Polarisky??

se mi libi ze matador je cesky:-)

 

Editováno: , autor: PcGamer
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ked uz sa bavime v tej cenovej hladine (do 50 /kus 205/55R16), tak za mna v pohode Barum alebo Matador. obe su uz dlhsiu dobu sucastou koncernu Continental. a Barum je povodom cesky (Otrokovice) a Matador slovensky (Puchov)... alebo teda este inak - obe tieto znacky su povodom ceskoslovenske...


sam som vsak uz niekolko rokov ani pri setreni nesiel pod uroven Hankook

 

co sa tyka tej letnej cinskej gumy. mozno si mal stastie a mozno sa problem estelen vyskytne. a mozno nie. ja by som do takejto ruskej rulety nesiel... kedysi davno som sa nechal ukecat v pneuservise na nakup nejakych letnych Kleber (ci co to bolo) a potom som 2 roky na tie gumy nadaval....  odvtedy si davam pri vybere zalezat.

Editováno: , autor: PistaTT
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

predem diky za rady;-)

asi pujdu do tech Matadoru MP92(vic se mi libi vzorek:-) ), jen koukam ze maji valivy odpor F a Polarisky C. Co to znamena?? Je to velky rozdil??

jinak na tech cinach sem najel cca 1 tis km a zatim tuk tuk, zadny problem. i za velkyho deste to drzelo pekne, za sucha uplne v pohode. I spotreba dobra( ne ze bych na ni koukal, a kor ted kdyz mam a maxiku nastavenou rychlost, tak ani nevim kolik si to bere:-) ale na delsi trase to bylo 5,5 a to sem nejel klobouka a dostat se pod 4 ani netouzim:-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak uz sou doma:rolleyes:

nakonec jsem koupil MATADOR MP92 205/55 R16 91 H, vic se mi libil vzorek oproti Polariskam:rolleyes: DOT maj 2018 a 2518, takze taky parada. Vzorek novejch je cca 9mm. A hlavne ...

je tam MADE IN CZECH REPUBLIK:clap:

Uvidime v zime(zda naka bude:lol::unsure:) zda budou dobry, ale na to moje jezdeni:w00t1:

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Ono uz ked setrit, tak vidim ako najvyhodnejsie celorocne pneu ci?

Ja mam leto zima Conti, ale uz asi aj ja prejdem na barum, matador, len by to chcelo oskusat hlucnost a stabilitu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tady nejde o to zase uplne setrit, to jsem mohl vzit nejaky ciny co jsem nasel za nejakych 7 stovek kolo, bo jit do bazarovejch.

Me slo o to nevzit ani "sitky" ani top. Takovej ten stred, coz si myslim ze jsem zvolil, mohl jsem vzit i debica, kormoran,..

a mohl jsem koupit Tckovy coz taky vyjde levneji.

Nad celorocnima jsem taky uvazoval, ale jen chvili a taky potom co uz jsem mel doma ty zimni.

Ale zase jsem nazoru ze lepsi na leto letni a na zimu zimni.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na zimu i léto mam 17" (letní Dunlop SP Sport Maxx RT2 225/45 ZR 17 XL 94 Y a zimní 2x Nokian WR D4 XL 205/50 R17 93V a 2x Continental WinterContact TS830 P 205/50 R17 93V).

Letní jsem měl předtím RT a ty byly top, potom tyhle RT2 s jiným vzorkem a jsou taky super, ale možná ty starší byly lepší. Přes léto jezdím víc a i víc mimo město, tak chci dobrý pneu.

Ale zimní? Kupoval jsem bazarově sadu kol Flash s těma TS830P. Řekli mi, že jde o mix pneu, že prostě vyhrabali 4 nejlepší co měli a nahodili je. 2x rok 2010 a 2x 2011. Jedny vzorek 6mm a druhý 5mm. Kupováno podzim 2014. Jezdil jsem na nich jednu zimu (95% Praha) a pohoda. Další rok jsem ty starší co měli už 4mm vzorek vyhodil a koupil Nokiany WD R4. Nechal jsem si ty nový Nokiany hodit na předek a ty starý Conti na zadek. Najel jsem přes zimu cca 6tkm a nechápal jsem jak ten vzorek mizí. Minulou zimu když mi to dávali na auto, tak říkali, že ty Nokiany mi daj na zadek, protože ty Conti jsou lepší. Tou dobou 6 let starý Conti, který maj bůh ví kolik najeto. Tuhle zimu jdou Nokiany pryč (už jsou dost na hraně se vzorkem po cca 15tkm? ) a seženu si 2x pěkný bazarový Conti tak rok 2015 s dobrým vzorkem a budu na nich jezdit 4 zimy. A to ještě dodám, že ty nový Nokiany na předku v zimě věčně hrabaly a když jsem měl předtím a potom starý Conti, tak ty drží. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja mam na leto 17" jak uz jsem psal, nejaky ciny. kdyz jsem se dival po bazarech tak ceny byly za jety stejny jako za novy ciny, tak jsem si rikal nez stary znackovy tak koupim radej novy ciny.

Po zimnich uz sem se ano nedival.

jak jsem psal vise, ted mam DOT 2018 a 2518 a mim najezdem mi snad vydrzi par zim. Proto jsem chtel novy, nez kupovat nejaky 5 let stary a vzorek 6 mm(novy 9 mm).

Jen prijde srandovni ze za 17" na leto jsem dal min nez za 16" na zimu:w00t1:

ale tvoje zkusenost je zajimava. U nas v pneu me valil furt ze jen nokiany na leto na zimu, A kdyz sem se zeptal na jinou levnejsi alternativu tak rekl ze to uz je jedno, ze nokiany sou top a ostatni je shit. A za novy(DOT letosni) chtel 1800 za kolo. Coz je rozdil 1800x4 nebo 1200x4. 

Doted jsem kupoval spise bazarovy ,ale ted sem si rekl ze pujdu do novych ... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

na zimu (za seba) mozem odporucit conti a dunlop (mal som na O3 RS combi v rozmere 215/45R17 conti TS850 - 2 sezony, cca 35tis km a dunlop winter sport 5 - 2 sezony a cca 37tis km). ani jedny z nich neboli vyslovene hlucne, nerobili pilku, a pri dunlop bolo aj opotrebenie miernejsie

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...