Přejít na obsah

Samovolné zhasnutí motoru za jízdy


Luk00

Doporučené příspěvky

Škoda Octavia 2000 facelift 4x4, 1.9 TDi 66kw - bez chipu.

 

Ahoj,

 

potřeboval bych od vás radu. Na mé octě se začal objevovat pro mě dost závažný problém. Auto samovolně začalo chcípat, tenhle problém jsem už řešil cca před půl rokem se svým technikem, chyba ale záhadně zmizela a přestala se projevovat, no teď se to vrátilo  :kol-32: .

 

K problému: Auto normálně nastartuju, žhavení OK, immo OK, start na škrt, volnoběh ( zatím na volnoběh nechcíplo ) ok. Pak se rozjedu a najednou auto chcípne, bez jakéhokoliv zaškubnutí, zakolísání otáček, kouřivosti. Poznám jen podle rozsvícené kontrolky a vypnutí posilovače řízení a samozřejmě otáčkoměru. Auto mně chcípe na 1ku, 2ku, 3ku je to úplně jedno a při jakýchkoliv otáčkách, dnes například při trojce, 2200 otáček, najednou spadly otáčky na nulu. !!!! Toto se děje, i když mám sešláplý plyn !!!!!. Auto mi zatím chcípalo jen při zahřátém motoru, náhoda, souvislost ? Netuším ...Když auto chcípne, vždy natočím hned a to na škrt s tím, že se žhavení na chvilku rozsvítí, což je dle mého správně. Po opětovném nastartování ujedu pár metrů, více metrů a někdy dokonce i kilometry.

 

Co se zkoušelo: Při připojení na VAG, už i v minulosti žádná chyba ! ŘJ prostě nic nevypíše :-(. Měnily se rélé a to 2x, kontrola kabelů OK, výměna váha vzduchu, filtry, cívka? Co se dělalo víc bohužel netuším.

 

Nemohla by to být vadná ŘJ motoru ? Předpokládám, že to bude elektrického charakteru, jelikož před chcípnutím se opravdu nic neprojeví, příjde to z čista jasna a za jakékoliv rychlosti. Čepoval sem naftu i jinde, přidal VIF aditiva, stav stejný.

 

Prosím poraďte, jsem zoufalej a bohužel nemám peníze na to, měnit díl po dílu a doufat.

 

P.S. - téma s přesně tímto problémem jsem nenašel, proto jsem založil nový.

Editováno: , autor: Luk00
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Ahoj,

 

paliváč by měl být OK, prý byl měněn při výměně olejů a to v září minulého roku. Čidlo otáček motoru mě nenapadlo, ale neměly by obě tyto závady cukavý průběh ? V mém případě to opravdu zdechne, jakoby bych to chcipnul klíčkem ..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Vymen relatko cislo 109, pod pojistkama, ovlada ridici jednotku...

Moje oktavia (1999) taky samovolne obcas chcipala, a problem byl tu, pry casta zavada.

odsroubuj plast s pojistkama u ridicovych dveri, vycvakni konektor spinace svetel a pojistek, dej plast stranou a vymen relatko 109.Na 90% ti to prestane delat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Takže opět mě začalo auto chcípat.

 

Situace:

 

Ujel sem 60 km v pohodě, následně šel do restaurace a pak se vrátil k autu, auto nebylo zplna vychladlé. Nastartoval jsem, za chvíli z ničeho nic chcíplo. 

 

Nové poznatky:

1) Při chcípnutí se rozsvítilo žhavení

2) při chcípnutí mně 2x cvaklo relé pod volantem

3) párkrát se stalo, že auto nešlo ani natočit. Cukalo, jakoby mělo tendenci naskočit, ale hovno

4) když mě to chcíplo za jízdy, rozsvítilo se žhavení a když sem nechal zařazeno, otáčky naskočily a zas padly a pořád dokola, nakonec jsem radši vyřadil.

5) asi po 30 pokusech auto naskočilo a dojel sem 60 km domu.

 

K čemu mohou tyto příznaky směrovat. Do práce (8km) mě to NIKDY neudělalo, asi tomu vaděj dlouhý cesty :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes mně auto zdechlo znovu, u chcípnutí opět rozsvícení žhavení. Následně nešlo nastartovat, po chvilce jsem nastartoval, cca 15 sec drželo volnoběh, pak jakoby chtělo chcípnout, probliklo žhavení, ale nechcíplo úplně. Houply otáčky, takhle 2x a pak to zdechlo. Skončilo to odtahem na laně. 

 

Opravdu nenapadá někoho, čím to může být ? Přijde mi, že tomu vadí teplo. Mohl by tohle vše způsobovat snímač otáček (G28) ??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Jelikož se mi zatím nepodařilo najít pořádného technika, zkusil jsem ještě sám doma rozdělat palubovku a vytáhnout relé 109. Toto relé mělo být dle mého technika již měněné ! Napadá někoho, co může být to bílé u kontaktu ? Lze zjistit, jestli je nějaké vadné, či mám koupit rovnou nové ?

post-92387-0-32655400-1436893432_thumb.j

post-92387-0-75294400-1436893434_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Tak po delší době přidávám aktuální příspěvek a to takový, že KONEČNĚ jezdím. Vypadá to, že se podařilo přijít na závadu, kterou odstranili kolegové z Německa. Auto jsem dal k jinému technikovi, který provedl různá měření a vše se jevilo OK. Vzal tedy ŘJ motoru a poslal jí kamsi do DE, kde to prý prověřují a opravují. V DE zjistili interní závadu ŘJ, která se povedla opravit. Nyní auto frčí, jak má. Doufám, že to tak i dlouho bude ! 

 

Všem děkuji za rady a kdyby měl někdo obdobný problém, zde je možné řešení :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 10 měsíců později...
  • o 2 měsíce později...

Zdravím Vás škodováci. 

 

Nevím, zda to sem úplně patří ale taky se s vámi podělím o svou zkušenost. 

 

 

Stává se mi velice divná věc VŽDY KDYŽ MI SVÍTÍ REZERVA. Už asi 4x se mi stalo (2x na úplně stejném místě) že mi auto asi cca po ujetí 100 metrů chcíplo a nejede. Stalo se mi to také prvotního startu, ještě před jízdou. Startér točí a točí třeba i 10 vrteřin a nic. Nakonec po nějakem tom mordování startéru vždy motor chytne a je klid (vždy studený motor). Potom můžu v klidu jet třeba na benzinu. Při opětovném startování není problém pokud auto nestojí déle (cca 3 hodiny).  Nikdy předtím mi to nedělalo. Nevím zda to s tím souvisí, ale po dostudování školy jsem začal čepovat naftu až po hrdlo (předtím na to nebylo :-D) a někde jsem četl, že když to delší dobu takto člověk přelévá, tak může docházet k neodvzdušnění nádrže. 

Ještě mě napadlo, že jsem začal jezdit pouze na naftu z Benzina (Top Q).  Ale kdyby byla vadná nafta tak mi to nedělá až u rezervy, ale pořád.

 

Setkali jste se někdy s touto anomalíí ?? Dikes za odpovědi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Škoda Octavia Tour, 1.9 TDi, 74 kw

 

Ahoj, mám hodně podobný problém jako Luk00 a docela si už nevím rady. Začalo to tím, že zcela náhodně nešlo nastartovat, nakonec vždycky pomohl spray pro rychlý start šplíchnutý do sání škrtící klapky. Stalo se tak třeba dva dny po sobě a potom vše měsíc fungovalo a startoval jsem na první brnknutí. A potom se to opakovalo zase náhodně. V servisu zjistili vadnou škrtící klapku, která vydávala nepříjemný zvuk, který byl slyšet když zhasl motor. Klapka nebyla skladem, tak jsme ji objednali. Byly špatné i žhaviče, které mi vyměnili hned. Od té doby jsem jezdil asi dva týdny úplně bez problémů a myslel jsem, že to bylo těmi žhaviči. Klapka ještě vyměněná nebyla, ale až na ten zvuk fungovala. A pak najednou začalo auto chcípat za jízdy úplně stejně jak lukovi00. Rozdíl je v tom, že se mi to stane vždy jen jednou, vždy po odjezdu s vychladlým autem. Start na první škrtnutí, volnoběh v pohodě, ujedu cca 1 km a samo to zdechne. Vždy při zpomalení, před křižovatkou, před odbočováním, když přeřazuji. Potom to nejde nastartovat. Zatím vždy pomohl zmíněný spray, někdy hned, někdy až po déletrvajícím snažení. Když jsem auto zkusil napřed zahřát se spuštěným motorem, tak jsem ujel jen 200m než zdechlo. Samozřejmě zase na kolejích před křižovatkou, ve sněhu, kdy je problém auto odtlačit. A stane se to vždy jednou, potom už startuje normálně a ještě se mi nestalo, že by zdechlo 2×. V servisu vyměnili tu škrtící klapku a ventil palivového filtru (ten byl i s paliv. filtrem nový asi od listopadu), ale hned druhý den se závada opakovala. Zdá se, že jsou taky bezradní. Diagnostika žádnou závadu neukazuje a na to, abych postupně měnil různé díly taky nemám. Už teď to stálo docela dost.

Máte někdo podobnou zkušenost? Díky za odpovědi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...