Přejít na obsah

Jaký motor vybrat pro FIII?


Dana Barosova

Doporučené příspěvky

před 12 hodinami, Rada007 napsal:

... Jinak ten 70 kW motor by mi stačil, vadí mi ten pětikvalt. Asi tak třetinu najedeme po dálnici a nechtěl bych jí jezdit se spotřebou 8 nebo víc litrů.

mám jen atmosféru 55kW předělanou na LPG, dálnici jezdíme poměrně často, ale ani tak jsem ještě nejel za 8l. Teď jsme byli třeba v sobotu v Plzni, trasa V.Mýto (kde jsem tankoval plnou plynu až po hrdlo), tedy nějakých 40km po jedničce silnici do Hr.Králové (v sobotu brzy ráno s minimálním provozem, takže mimo obec 100-120), pak nájezd na D11-tempomat 135km/h, v Praze severojižní spojkou s minimálním provozem na tempomatových 85 a pak D5 rovněž temp.135. Podotýkám, že mi při tacho 135km/h točí takřka 4 500 otáček. Tutéž cestu zpět + zaplá klima a v Mýtě opět dotankování po hrdlo a spotřeba 7,25l/100km plynu. Palubák na maxidotu mi ukazoval 5,4l. Takže 3050 otáček při 130 je z mého pohledu směšný a rozhodně se nemusíš bát spotřeby, když ani mně při 4500 otáčkách to nežere trávu kolem silnice :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já v tom videu viděl jen otáčky 70 kW motoru (tedy 5 kvalt), takže jsem z toho nepochopil, že by u 81 kW měla být při stejné rychlosti stejná spotřeba.

 

Teď jsem z toho zmatený úplně, protože jsem měl zato, že šestistupňové převodovky začali dělat hlavně kvůli nižší spotřebě ve vysoké rychlosti. Podle WLTP je ale spotřeba stejná. Jakou má tedy výhodu šestistupňová převodovka?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oboje má své pro a proti. 6q má větší převodový rozsah a může mít více jemně dělené převody. Tedy ve vyšších rychlostech dosahuje nižších otáček, což se projevuje v akustickém komfortu a díky menším přeskokům může být auto dynamičtější (při maximálním zrychlení je možné lépe držet motor v optimálním pásu otáček).  Nevýhodou je zase nutnost více řadit (konkrétně u 1.0 TSi 70kW dáš na výjezdu z obce za 5 a je jedno jestli jedeš 70 nebo 130, u 6q převodovky se už těch 70 na 6 převod moc jet nedá). 6q převodovka měla hlavně význam u atmosfér, kde bylo relativně úzké pásmo kde dosahoval motor optimální účinnosti. Nové TSI mají (mimo jiné i díky chlazeným svodům a dalšímu) relativně široké rozpětí otáček kde dosahují vysoké účinnosti. Proto je třeba u 1.0 TSI 81kW lepší jet do kopce 70km/h se zařazeným 5rs (cca 1800ot), nebo dokonce na 4rs (cca 2200ot). Než ho trápit na 6rs v 1400ot. Prostě otáčky nejsou rozhodující, rozhodující je odvedená práce a účinnost motoru. Relativně "jednoduchá" a docela sedící přirovnání je "tam kde je maximální točivý moment, tam je maximum účinnosti motoru" (neplatí úplně dokonale, ale lepší než nic).

 

Samozřejmě že převodovka má vliv na spotřebu, stejně tak jako otáčky, to zas nechci tvrdit že ne. Ale zase to neznamená, že když stejný motor bude při stejné odváděné práci točit různé otáčky, že rozdíl ve spotřebě bude 2l.

 

Můžeš se taky podívat na Spritmonitor, jaký je rozdíl mezi

70kW: https://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/398-Fabia.html?constyear_s=2018&power_s=70&power_e=70&gearing=1

a

81Kw: https://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/398-Fabia.html?constyear_s=2018&power_s=81&power_e=81&gearing=1

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za vysvětlení! Moje zkušenost byla taková, že s atmosférou s pětikvaltem (sice ne od Škodovky, ale to asi není podstatné) jsem v režimu 50 km/h / 90 km/h jezdil tak za 6-7 a dálnice za 8-9. Navíc se silným hlukem v kabině. Je mi jasné, že záleží na mnoha faktorech, zrovna ale počet rychlostí mi přišel nejpodstatnější. Jsem rád, že to tak není.

 

Od prodejce jsem dostal zprávu, že DSG ani šestistupňový manuál se už do Fabie nevrátí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No nevím , jestli  autorizovaní prodejci mají zrovna relevantní  podrobné informace od Škodovky  o uvažované budoucí skladbě motorizací, použití jednotlivých převodovek, výbavových stupních  aj. takových věcech.  Několikrát jsem se setkal u nich s rozdílnými informacemi na tu jednu a samu věc. Některé prodejce  tady u nás na Olomoucku navštěvuji  vícekrát a dostávám někdy dost rozdílné informace.  Pokud to s tím 6-ti kvaltem a DSG je pravda, tak to je opravdu smůla. Holt jak tak pozoruji, tak nás nenápadně pomalu nutí ke koupi čím dál dražších vozů. Malé vozy ruší, do trochu větších osekávají výbavu a ty střední a větší tu lepší výbavu mají, no a tak pokud  ji chceme, tak plaťme. ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Škodovka má v dealerskou síť velkou důvěru, protože mi napsali: "Sledujte prosím průběžně náš konfigurátor, nebo zkuste kontaktovat prodejce, který má nejnovější informace z výroby." 

 

Nejlevnější Scala s DSG je o 145 000 dražší, než byla nejlevnější Fabia Combi s DSG. Má lepší výbavu, na druhou stranu ale i dražší doplatky. Např. tažné zařízení na Scalu stojí 17 500 Kč, na Fabii 9 000 Kč. Na Scale je elektricky sklopné, to ale nic nemění na tom, že je 2x dražší (vzhledem k tomu, že ho použiji 1x ročně, mně stačí obyčejné). Fabie Combi má hagusy, na Scalu je nutné koupit nosič skoro za 5 tis.

A to má Scala zhruba o 80 litrů menší zavazadelník než Fabii Combi?

Editováno: , autor: Rada007
Oprava chyby
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Před hodinou, MilanHos napsal:

Ano na současné Fábii s jistotou ty motory už nikdy nebudou. Na MR2020 už nějaká šance s novou revizí ale je. Nicméně se to tu už psalo. 

Kde se o tom psalo? Přes vyhledávání jsem to nenašel, asi se mi nepodařilo zvolit správná klíčová slova.

 

Fabie IV má být až v roce 2021, to je ještě dost daleko a navíc už prý nebude v kombíku, takže možná ještě budu rád, když na poslední chvíli pořídím FIII Kombi se 70 kW motorem.

 

Uvidíme, jestli něco přinese MR2020. 

Editováno: , autor: Rada007
Výmaz 2x vloženého textu
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 25 minutami, ben06 napsal:

Bylo mi v salonu sděleno, že na scalu lze tažné už jen a pouze z výroby! Ze scaly jsem rychle vystřízlivěl a nejen proto vzal rapida.

Kdo si objedná za 5 tis. přípravu pro tažné, tak podle mě může tažné domontovat dodatečně. To už mi ale přijde lepší dát rovnou 17 500 Kč a nekomplikovat si život. Navíc tam pravděpodobně bude lepší chladič a možná ještě něco dalšího. Na Fabku je za 9 000 Kč celé tažné. Není ale elektricky sklopné jako u Scaly.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Toto už se řešilo dávno v tématu o Scale, toto je téma o výběru motoru do Fábie, tak to sem uplně nepatří.

 

Spoiler

Na Scalu je tažné tak, aby se mohl tahat vozík nutné z výroby, resp alespoň příprava, potom jde tažné domontovat dodatečně. Pokud jde někomu jen o tažné aby mohl vozit nosič s koly, může si jej nechat nainstalovat na jakoukoli Scalu, ale nesmí za ní tahat vozík.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, MilanHos napsal:

Ano na současné Fábii s jistotou ty motory už nikdy nebudou. Na MR2020 už nějaká šance s novou revizí ale je. Nicméně se to tu už psalo. 

Uvidíme, jestli něco přinese MR2020. Zatím mám informaci od dealera jen tu, že modelová péče pro rok 2020 bude hlavně o zvýšení ceny. Ale třeba mě jen chtěl motivovat k co nejdřívější objednávce.

 

V roce 2018 představovala modelová péče například zdražení Octavie v základu o 20 000 Kč. Někdo pak psal, že už si ve firmě hodně lidí bere raději Fabii s automatem (v poslední době 81 kW verze už s manuálem ani nebyla) a slušnou výbavou, protože by se s Octavií nevešli do finančního limitu. Věřím, že takto to řešili v mnoha firmách. Jsem zvědavý, co si budou objednávat teď. Možná Scalu.

 

Také jsem zvědavý na prodeje Fabie ve výbavě Monte Carlo. Rádoby sportovní provedení má teď vrcholnou (a vlastně i jedinou) motorizaci 70 kW.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak abych se vrátil do otázky kterou jsem dával.

S rozpačitostí jsem včera  FIII  jednolitr 44Kw koupil.   

Obavy , že bude jezdit za 7 litrů a ještě pojede jak šnek se nepotvrdily.

Jízda z Prahy 160km a nadmíru spokojen.   Spotřeba na budíku 4.0 a jízda bez problémů. Úseky kdy má auto zrychlovat, tak to trvá, ale na ten účel ,  zánovní auto pro paní a co nejmenší provozní náklady, vypadá že SPLNÍ na 1* !!!!

 

Takže za mě MPI  doporučuji ?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám půjčenou FIII 81 kW s DSG a trvalo mi dlouho, než jsem se dostal pod 7 litrů (skutečné spotřeby, palubní počítač ukazuje zhruba o 0,4 litru méně, než je skutečnost). Chce to opravdu lehkou nohu a dálnice max. 130 tacho. Jezdím bez vleku a tak polovinu jízd sám.

 

Když čtu o spotřebě MPI, tak bych o něm uvažoval, v současné době mám ale o jedno rozhodování méně, protože v kombi verzi MPI není.

Editováno: , autor: Rada007
Doplnění
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jel jsem první a za mnou také krátká fabia 1.0 tsi 70kw  vymazání ve stejnou dobu a ke konci jízdy byl rozdíl na budíku 0,1 litru méně ve prospěch MPI.  Takže bych volil 1.0 TSI případně 1.2TSI pro kombi.  Fichtla spíš do města.

Rozdíl 1.2 vs 1.0 tsi je tak 0,3l ve prospěch 1.0, zkoušeno zase jindy.

 

Když jsem kupoval 1.2 tsi 66 tak jízda domů pohoda , palubák 4.3 (tsi 4)   a teď dloudobá okolo 5.3/100 a jezdím jak z hnojem většina jízd do práce 16km.

Podobně to bude i u ostatních dálka málo a průměr naroste. Ale i tak je to dobré.

 

 

Editováno: , autor: octavia_66_tdi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Rada007 když už tak to chce uvést ale jaké TSI, 1.2 nebo 1.0 TSI? Nicméně dostat se s TSI dlouhodobě nad 7l to už chce hodně těžkou nohu, nebo městský provoz. Popřípadě je pak něco špatně v tom autě.

Ale je třeba se bavit o spotřebě dle dotankování (jak správně uvádíš), moje auto ukazuje většinou tak +-0.2l/100 než je realita ta nádrž. Další věc ale je, jak to měříš, ono ujet 100km a pak natankovat je docela k ničemu, protože i na stejném stojanu je možné natankovat o několik litrů více/méně...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 minutami, Rada007 napsal:

Mám půjčenou FIII 81 kW s DSG a trvalo mi dlouho, než jsem se dostal pod 7 litrů (skutečné spotřeby, palubní počítač ukazuje zhruba o 0,4 litru méně, než je skutečnost). Chce to opravdu lehkou nohu a dálnice max. 130 tacho. Jezdím bez vleku a tak polovinu jízd sám.

 

Když čtu o spotřebě MPI, tak bych o něm uvažoval, v současné době mám ale o jedno rozhodování méně, protože v kombi verzi MPI není.

No a co skladovky. Teď jsem se na Fabii combi  1.0 Mpi 55 kW díval a jejich tam kolem 150 kusů (počítal jsem jen funglovky bez předváděcích vozů). Z toho by se snad dalo vybrat, ne?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 7 minutami, Martab napsal:

Otázka je, jestli brát to MPI kvůli spotřebě, pokud s TSI jezdí za 7l/100, tak s MPI asi za ty 4l/100 jezdit nebude...

No je fakt, že ten spojovací článek mezi mezi volantem a pedálem plynu je rozhodující.... Ve skladovkách se dá vybrat ještě  i spoustu 1.0Tsi 81 kW s DSG i 6-ti kvaltem manuálem. Takže výběr zatím dost velký.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 43 minutami, epo napsal:

Dalnice s 1.2 81kw za 7? Pri 160 mozna... jezdim dalnice skoro porad, 140 na tempomat a spotrebou 6l. 7l vyjimecne s rakvi nebo koly za zadkem. Sice manual, ale dsg na dalnici snad taky radi 6 nebo 7...

1.0 TSI. Psal jsem o kombinované spotřebě s lehkou nohou a dálnice max. 130 tacho. DSG řadí při šetrné akceleraci sedmičku kolem 70 km/h.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 37 minutami, Martab napsal:

@Rada007 když už tak to chce uvést ale jaké TSI, 1.2 nebo 1.0 TSI? Nicméně dostat se s TSI dlouhodobě nad 7l to už chce hodně těžkou nohu, nebo městský provoz. Popřípadě je pak něco špatně v tom autě.

Ale je třeba se bavit o spotřebě dle dotankování (jak správně uvádíš), moje auto ukazuje většinou tak +-0.2l/100 než je realita ta nádrž. Další věc ale je, jak to měříš, ono ujet 100km a pak natankovat je docela k ničemu, protože i na stejném stojanu je možné natankovat o několik litrů více/méně...

1.0 TSI. Teď už jsem pod sedmi (to jsem psal), tankuji plnou když se rozsvítí "hladové oko". Eco skóre mám skoro vždy přes 80, což je podle mě docela dost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...