Přejít na obsah

Výměna halogenových světel za xenony/bi-xenony u před FL Rapidů


miklisek

Doporučené příspěvky

@Miklisek

 - když ti to měnili přímo v servisu, tak to znamená že to máš zároveň doplněný do konfigurace pro své VIN? T.j kdyby tě např. někdo někdy naboural (rozhodně ti to nepřeji) tak ti v servisu dle tvého VIN automaticky objednají nový xenonový světlomet?

 - a to že ti tam namontovali donesený věci koupený na sbazaru to je standardní vstřícný zákaznický přístup SA, nebo je to jen díky dobrým osobním vztahům ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jojo ferda25 má pravdu já mám jednoho z úplně prvních Rapidů, a problémy s kontrolkou prasklých žárovek jsem měl, ale naštěstí je tady ferda25 a ten mně s ní pomohl, od té doby se již nerosvítila :kol-34: a co se týká toho poklessu napětí při manipulaci s volantem jak jsem to měšl u halogenů, tak po výměně za xenony tento problém úplně zmizel! žádný pokles napětí už není :kol-24:

Editováno: , autor: zemlik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Zavoznik: sice je to OT, ale nic nenamítali a dělali mi to úplně mimo systém, dal jsem mechanikovi 500Kč na ruku. Zrovna s xenony by ŠA a AS neměli mít absolutně problém na rozdíl třeba od kódování mimo výbavu {nenakodují ti HHC, systém je u tvého VINka prostě nepustí} nebo třeba instalaci MAXIDOTu. Jinak v tomto servisu nemám problém třeba s olejem, poprvé neřekli ani ň a od té doby to berou jako samozřejmost. Ale je to dost malý autosalon a servis na vsi, takže si tu váží každého zákazníka.

To zemlik: s tím poklesem světelného toku je to totiž tak, že výbojka má u sebe předřadník kvůli stabilizaci napětí. V palubní síti je obvykle napětí větší, až 14V, ale výbojka si svítí díky předřadníku stabilním světelným tokem, odpovídajícím 12V a to i když vlivem odběru posilovače dojde ke snížení napětí. Proto nedochází k pohasínání světel jako známe u žárovek.

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 2 týdny později...

Takže jesti tomu dobře rozumim, až mě budou halogeny deptat, tak pouze koupím světlomety (viz. zde http://www.obautodily.cz/skoda-rapid-predni-svetlo-xenon-d5s-original-leve-5023cz888/ ), vyměnim za halogenové, vše napojim stejně jak to bylo a mam xenony? Štekry a vše je stejný?  :kol-31: Mám MR 2016

Editováno: , autor: speKtis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No půl hodiny a na koleně ne, protože musí jít dolů celý nárazník. Světla jsou do něj zaklesnuta třemi packami dole na světle. A dost hmoty světla je utopeno pod hranou nárazníku.

post-6633-0-98719000-1451337739_thumb.jp

Jen utažení jednoho nedotaženého šroubu blatníku mě trvalo asi 5 minut + hledání vhodné malé goly, kterou to vůbec půjde. V servisu mi mechanik řekl, že jen odehnout nárazník nestačí, že se plast natáhne, zdeformuje a už to pak nesedí správně. Jeden uživatel to tu dělal jen s tím odehnutím, ale já bych šel radši oficiální cestou. Ale jinak je to opravdu jednoduchá výměna kus za kus, konektory sedí. Jen si chce pohrát s tím seřízením polohy světel vůči karoserii, na to nezapomenout obhlídnout původní umístění světel, ošahat spáry a naváznost tvarů, případně nafotit si to předem. Na seřízení polohy seřizovacích prvků uchycení světel je potřeba velký ořech, tuším OK22mm nebo OK24mm.

post-6633-0-01297600-1451338561_thumb.jp

post-6633-0-27318300-1451336936_thumb.jppost-6633-0-35525400-1451336942_thumb.jp

Nutností je samozřejmě finální seřízení světelného kuželu. Já trval i na kontrole tlaku kol, nádrž jsem měl skoro plnou (najeto asi 100km) a sedl jsem si do auta na místo řidiče místo toho předepsaného zavaží (dobře - hmotnost byla o 3kg víc ale to snad tolik nevadilo). Světla mi seřizovali v BEST DRIVE.

post-6633-0-92859800-1451337432_thumb.jppost-6633-0-47344700-1451337433_thumb.jppost-6633-0-00602700-1451337434_thumb.jppost-6633-0-33369100-1451337432_thumb.jp

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrá, to by se teda svěřilo servisu. Šlo mi hlavně o to, jestli to neni složitý jak na starý O1, tam to obnášelo strašně moc věcí. Takhle to vypadá suprově :) Chtěl jsem je tam ještě narychlo dohodit už z výroby, ale dost bych si natáhl finanční strop, tak budu jezdit s halogenama a jsem rád, že se tam kdyžtak daj xenony v pohodě dodělat, i když to vyjde 2x tolik

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtěl jsem se zeptsat, výhledově uvažuji do svého Rapida nad xenony místo petrolejek. Mám vyrobeno Q2/2013. Bude problém s řídící jednotkou nebo se světlomety ? Nebo stačí  pouze vyměnit a bude to šlapat ? A jak se pak řeší STK nebo ty xenony se nějak dají dopsat do konfigurace ? Moc se tady v tom nevyznám, díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ferda25 tu psal o BCM číslo 7H0 u prvních aut, přesněji by to asi vysvětlil on. Jestli máš 2Q/2013, asi máš nejspíš už jinou. Já mám vyrobeno 30.4.2013 a žádný problém. STK nevím proč by měl být problém. Pochybuji, že budou zkoumat a porovnávat kódy výbavy a ve VTP nikde nic o typu světel není.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... Chtěl jsem je tam ještě narychlo dohodit už z výroby, ale dost bych si natáhl finanční strop, tak budu jezdit s halogenama a jsem rád, že se tam kdyžtak daj xenony v pohodě dodělat, i když to vyjde 2x tolik

 

3x tolik. Pokud to jde, tak je tam rychle doobjednej. Já jdu výměnu provést v brzké době a docela mne mrzí, že na jaře 2013 nebyly ještě v nabídce. Pokud bych nyní objednával vůz, tak bych je objednal i kdybych si měl na ně půjčit :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Světlomety jsou komplet vybaveny, v e-shopech prodávají většinou originální ND bez výbojky. V internetových bazarech zase spíš narazíš na kompletní světla i s výbojkou. Žádný měnič netřeba, je myslím součástí výbojky. Je to low xenon, takže ta technologie je jiná než u plnohodnotných xenonů, kde tyhle serepetičky (třeba výškové nastavování) musí být. Zde je to fakt jen vyměnit světlo, zapojit, seřídit a jezdit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...  Mám vyrobeno Q2/2013. Bude problém s řídící jednotkou nebo se světlomety ? Nebo stačí  pouze vyměnit a bude to šlapat ? ...

 

Právě jsem světlomety vyměnil. Ve výměně není žádný problém. Mám r.v. 05/2013 a stačilo svěsit  nárazník, vyndat původní světlomety, nasadit xenony, seřídit a vše šlape jak má.

Pokud nevíš jak na to, tak karosář v autorizáku ví a rád to udělá.

 

http://forum.skodahome.cz/topic/125152-mikyho-rapid/?p=2129603

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Pokud máš výbavu Elegance, jak máš uvedeno v podpisu, tak bys neměl mít s BCM jednotkou problém. Stačí si to potvrdit v servisu. Měl jsem obavu o denní svícení, když v současné době je přesunuto do mlhovek, ale je to v pohodě, zůstalo ve světlech.

Editováno: , autor: MiKy*
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zdravím,

také jsem se rozhodl pro výměnu halogenů za xenony a musím potvrdit, je to úplně jiná liga. Moc nechápu jak se podařilo Valeu získat na ty halogeny homologaci. Svítí to kousek před auto ale za to vidíte dobře co je v příkopech. Jezdím velmi často když je tma, tak to považuji za super investici.

Doporučuji všem.

Jinak výměna proběhla v autoriz. servise vč. dopasování a nastavení sklonu světlometů. Dále prý musel technik něco upravit v ŘJ. Problém s hlášením vadné žárovky to ale nebyl, taky můžu potvrdit, že el.  konektory pasují.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V Rapidu jsem halogeny mel .. ale teda nejak mi neprisly, ze by svitily malo .. (ono to chce kroutit tím kolečkem vlevo od volantu) ....

 

Samozrejme, s Xenama se to srovnávat neda ... ale nejaka extra tragedie to nebyla (teda, byla to tragedie za šera, když bylo mokro .. ale to nebyl problem jen rapidu )

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...