Přejít na obsah

Prečo mi neklesnú otáčky po zahriatí motora pod 1000 ot. ?


Doporučené příspěvky

Na fábii 1,2 TSI  sa mi občas stane, že aj po zahriatí motora ostanú otáčky držať na 1000 otáčkach. Nie vždy, len občas. Po odstavení a po chvílke opätovnom naštartovaní obyčajne klesnú na cca 750. Najazdené mám okolo 25000km. Auto má niečo cez 2 roky. Motor ani na počítači nevykazoval žiadnu poruchu. Viete mi poradiť, kde hľadať príčinu? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takto je naprogramovaná riadiaca jednotka. Ak sú pri štarte nejaké podmienky tak sa správa tak, že drží otáčky. Pri druhom štarte už sú evidentne niektoré podmienky (napr. nejaký tlak paliva, oleja) iné a tým pádom to RJ nevyhodnotí ako studený štart. Správa sa to podobne každému.
Samozrejme môžeš skúsiť zájsť s tým aj do servisu, nech ti skúsia nahrať nový softvér (ak je), možno sa to zlepší. Ak máš auto v záruke, budeš mať aktualizáciu zadarmo (ak tam pôjdeš s týmto konkrétnym problémom), ak mimo záruky, tak pravdepodobne za 10-20 €.

 

P.s.: Keď už tam budeš, spítaj sa, že akú verziu softu máš a v prípade aktualizácie aj to, že na akú aktualizuješ (=aká je práve najnovšia). Určite sa tu táto informácie zíde. :)

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jak se tomuhle říká a někde už jsem to tady probíral s Wormenem, ale tohle se děje v zimě, když je venku okolo 0 nebo pod, a ty máš teplotu z ofuků nastaveno na úplný max. Když jsem měl tsi, tak jsem tohle vypozoroval taky. Ptal jsem se na to v AS a řekli mě, že je to jedna z komfortních funkcí novějšího softu. Co jsem tak pochopil tak ŘJ vyšším volnoběhem dohání větší teplotu motoru, aby se udržel horký vzduch z ofuků a zároveň správná teplota motoru. A je jedno jestli je motor teplý nebo studený. Pokud jedeš delší dobu a nepřerušuješ jízdu volnoběhem tak to přestane, zřejmě je ŘJ spokojená s požadovanou teplotou a nepotřebuje si při případném volnoběhu pomáhat zvýšením otáček. Pokud vypneš motor a znovu nastartuješ tak to sice přestane, ale za chvíli se to děje znova. Jinak když ten knoflík z maximální polohy trochu sundáš, tak to přestane a volnoběh se bude držet normálně ;-)

Editováno: , autor: mkaba
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co jsem tenkrát z vysvětlení AS pochopil, tak ŘJ sleduje polohu ovládání teploty vzduchu zda je na úplný max, venkovní teplotu zda je okolo 0 nebo pod, teplotu chl.kapaliny a určitý počet sešlápnutí brzdového pedálu v určitém intervalu. S tím pedálem jsem to trochu nechápal, ale skutečně, když auto běží na volnoběh a zrovna jsou otáčky nízké a několikrát za sebou sešlápneš brzdu tak se najednou volnoběh zvedne na těch cca 1000. Takže to zřejmě díky tomu dokáže vyhodnotit, zda neustále zastavuješ a rozjíždíš se, nebo zda jedeš nepřerušovaně. Proč to tak je netuším, možná je ŘJ tsi motoru díky odpojovatelnému vodnímu čerpadlu nastavena tak, aby prioritně udržovala teplotu motoru a na chladící okruh co je za clonou a ohřívá i vzduch do auta v určitých podmínkách kašle...a tohle je způsob jak to dohnat. Možná někdo tady z fóra bude vědět víc ;-) ...každopádně to není problém, ale záměr ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ďakujem za odpovede. Je to asi tým, že ako to tu niektorí písali, vozidlo sa snaží udržať teplotu kúrenia. Totiž mne tie otáčky držalo po zahriatí motora,( čo usudzujem podľa toho, že mi zhasne kontrolka teploty), pokiaľ vonku boli mínusové teploty. Spomínam si, že cez to všetko bola v tej dobe aj hmla. Tak že pri jazde zo svetlami mohlo mať na to vplyv aj napätie na  baterke. Teraz som si už tento jav dávnejšie nevšimol. Asi je všetko v poriadku. (Tie nové autá sú mnohokrát múdrejšie ako šofér a potom to takto dopadne) :kol-32:  :kol-27:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...