Přejít na obsah

Výměna reproduktorů


Doporučené příspěvky

https://www.ahifi.cz/akusticky-tlumici-material-gladen-aero-wave.html#tab-comments

Citovat

 ALUBUTYL a AERO MULTI jsou materiály, které nejsou nasákavé a neabsorbují žádnou vodu, jsou tedy vodě odolné a navíc fungují jako izolant. Butylová vrstva zakonzervuje podklad a nemůže tak dojít ke korozi. AERO WAVE již tyto vlastnosti tak dobré nemá, ale pokud se aplikuje vertikálně, nebude se chovat jako houba a voda se v něm nedrží, není nasákavý. Problém by nastal při aplikaci horizontálně, například na ,,dno,, dveří, zde by se voda opravdu mohl držet, ale takto se materiál neaplikuje, čili není problém. Opět platí, že AERO WAVE se aplikuje až jako druhá vrstva, na ALUBUTYL, který izoluje podklad. Názory začínajících montážníku o zapáchání či hnilobě tohoto materiálu uvnitř dveří, jsou pouze mylnou představou, způsobenou minimem reálných zkušeností.

 

To je odpověď těch co to aplikují. Ale kolik viděli aut 5 let po aplikaci? Potřebují prodat. Je to pórovitý materiál, nedovedu si představit, že se tam ta vlhkost nedostane.

 

Co se týče MDF - teď to nemohu najít, ale možná tady nebo na jiném českém fóru někdo ukazoval shnilý MDF kroužek po relativně krátké době, který si pak měnil na samodomo soustružený plastový. 

Takže bych si tím tak jistý nebyl. Kdo si ty dveře otevřel po pár letech a viděl, že je vše ok a nic nesmrdí?

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@noaid Alubutyl je tlumení, které nemá šanci shnít nebo nasáknout páč je to ropný produkt. Aerowawe není tlumící materiál ale jen usměrňuje zvukové vlny a ten tam mít nemusíš.

Maximálně tedy bude po oslunění z dveří vytékat k antikoru i možná ten butyl.  A MDF neřeším, voda teče ve dveřích na mnohem dražší věci. A jako u všeho se může stát, že se koupí vadný výrobek. Takže jaká jistota.

Ale každého věc, nepřemlouvám, nevnucuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že je to jinak.

Alubutyl není tlumení, ale hlavně podklad a izolace pro tlumení Aerowave. Trochu omezí vlastní chvění plechu díky své hmotnosti, ale vlastní tlumení zvuku obstarává ten Aerowave, i když asi spíše na vyšších kmitočtech. Je to i v popisu materiálu. Izolace asi proto, aby se případná trvalá vlhkost z Aerowave nedostala přímo k plechu.

Je ale fakt, že dát tam jen ten Alubutyl není špatná myšlenka.

Pojmu "usměrňování zvukové vlny" moc nerozumím přesto, že akustice a šíření zvuku celkem jo, už pár desítek let. Správně jde o tlumení stojatých vln, které se tvoří v každém uzavřeném prostoru s kmitočtem dle jeho rozměrů, ať jsou to dveře, reprobedna nebo místnost.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, dlouho jsem jezdil Felicií  a teprve F III mne zaujala a také ji 2 roky mám. Vždy jsem řešil ozvučení auta, protože týdně strávím za volantem min. 10 hod. První věcí co jsem chtěl udělat byla výměna rádia, a jak víte moc možností není. Nicméně když jsem začal rádio používat, byl jsem mile překvapen množstvím funkcí a hlavně čistým příjmem i stanic z 80 km vzdáleného vysílače. Brzy jsem si zvykl a spokojenost trvá.(ovšem s tím, že výrobce neumožnil aktivaci smartlinku všem rádiím nadšený nejsem-zklamání). A teď repro. Celkem mi u nového auta překvapilo, že hraje celkem dobře až na výšky. Rozhodl jsem se pro výměnu předních repro a zatlumení předních dveří. Po konzultaci s technikem mi byly navrženy reproduktory MB Quart asi za 3300kč. Byl jsem potěšen vybranou značkou, protože jsem měl s MB Quarty nejlepší zkušenosti, jen jsem čekal cenu aspoň 5 000kč. Repro jsem hned zakoupil s tím, že zatlumení a výměnu provedu později( Nejprve jsem si potřeboval pořídit sadu zimních kol). A jak jsem jezdil a hrál, tak se mi reprodukce líbila více a více. Repro se pěkně rozehrály a já začal přemýšlet nad tím, že by mi to takto celkem vyhovovalo, a že bych to tlumení i výměnu repro nemusel dělat. Takže můj názor jak hraje F III z výroby je že velmi dobře(auta vyrobená 1 Q 2017 - mám style). Po roce jsem se konečně odhodlal zatlumit přední dveře a vyměnit repro. Měl jsem jen obavy, aby to pak nehrálo hůře než před tím.

No a ono to nehrálo! Co o to .Basy byly určitě lepší, ale jinak jsem se několik týdnů trápil. Hýbal jsem korekcemi výšek, středů a basů abych našel nastavení, které mne uspokojí, ale marně. Zvuk byl zkreslený tak, že jsem třeba nepoznal po hlase známého herce, rozhlasové stanice neposlouchatelné. Před tím hrálo cokoliv při nastavení korekcí na střed a velmi dobře. Rozhodl jsem se požadovat montáž původních repro zpět. Dostal jsem kontakt na jiného technika a ten mi řekl, že pro mne najde řešení, ale určitě mi nezapojí zpět původní repro. A jak to dopadlo napíši v dalším příspěvku.

  • Líbí se mi 1
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pekne pravdivo a realne popisana skusenost.Mozno dobuducna,keby si siel cestou ponechania povodnych repro a iba kvalitne vytlmil,urcite by si bol nadmieru spokojny.Zvlast u teba,ktory ani k fabrickemu audi vaznejsie vyhrady nemal.Niekedy sa fakt  neoplati prilis spekulovat.

Editováno: , autor: Patrik1971
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník

Tak to jsem zvědavý na rozuzlení :-). Pokud jak píšeš "Zvuk byl zkreslený tak, že jsem třeba nepoznal po hlase známého herce, rozhlasové stanice neposlouchatelné" , Tam musela být nějaká jiná bota.... Příliš nízká impedance reproduktorů, nebo něco špatně zapojené... Takové zkreslení nemají ani ty nejlevnější reproduktory....

Editováno: , autor: Návštěvník
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky jsem zvědavý. Tipuju na špatné zapojení nebo vadný kus. Impedancí to nebude quarty mají 4ohm a i s mými 3ohm gladeny no problem. U některých repro jde ladit vyhýbka já nechal standard. A k tomu zapojení, konektor do středobasu nutno přeskládat a použít redukci. V nastavení v radiu jsem stáhl z origo max i na střední. A mluvené slovo opravdu prověří kvalitu soustavy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi by skutečně stačilo zatlumit přední dveře a ponechat repro dodané výrobcem auta, ale nemohl jsem tušit dopředu, že to bude poslouchatelné a hned mi vadilo podání výšek. Pak se to rozehrálo, ale když už jsem měl koupené ty repro, věřil jsem v min. ve stejnou kvalitu reprodukce po jejich výměně. Tak ty MB Quarty měli 3 ohmy, první technik, který mi je doporučil vysvětlil, že díky tomu dosáhnu větší hlasitosti. Orig. rádio má však dostatek výkonu i tak, a hlavně auto má dle mého názoru dobře odtlumený motor. Jenže ona ta hlasitost nebyla ani trochu znatelně větší...(což tedy nevadilo tak, jako že se mi to poslechově nelíbilo). 

K tomu zkreslení. Ty repro byly nové a určitě nehrály zkresleně- jen ta reprodukce mi byla vysloveně nepříjemná, zvlášť když jsem před tím byl i po roce hraní velmi spokojený. Problém byl, že když jsem nastavil korekce dle nějaké hud.skladby a byl chvíli spokojený, tak při poslechu jiné skladby či stanice jsem musel znova ,,ladit´´.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výměna repro pro zlepšení poslechu se uskutečnila díky druhému technikovi z jiné firmy (ty však spolupracují). Tento technik mi rozmluvil vrácení původních repro i když jsem s nima byl před tím celkem spokojen. Doporučil mi nové reproduktory značky Steg, které začali montovat s tím, že pokud s nima nebudu spokojený, tak najdou jiné, tak abych byl spokojený. Když už jsem tedy věděl, že proběhne instalace nových repro rozhodl jsem se po konzultaci s technikem takto.(I když jsem si dříve hifi vylepšení dělal sám, tentokrát jsem si na to netroufl.)

Vybral jsem si pro přední dveře repro Steg MT 650C, doplněné zesilovačem s DSP Match M 5DSP. Ten zesilovač nemá za úkol dodat vyšší výkon, ale hlavně umožňuje přesné nastavení a přizpůsobení dle konkrétního auta a repro. Přední dveře byly již vytlumeny o 3 měsíce dříve. Jen jsem měl obavy, zda-li se výškový reproduktor vejde do dveří, neboť má průměr 44 mm.

Zadní dveře jsem nechal vytlumit jen tak nějak napůl a jsou tam nějaký Helixi, tam skutečně cokoliv jiné bude lepší než origo od výrobce auta. Protože jezdím 99% sám považuji takto vyřešené zadní dveře za dostatečné.

Když mi technik volal, že se jim podařilo integrovat výškové repro byl jsem potěšen, nicméně montáž trvala celý den a auto jsem přebíral asi ve 20h. A pak přišel pro mne malý šok. Technik otevřel dveře auta a já s hrůzou koukal na 2 bambule namontované na plastové trojúhelníky předních dveří. Jsou to takový kapky ve kterých jsou výškové repro, mají chromový okruží mřížky a jsou černé, takže opravdu ladí s přístrojovkou auta. A jsou vlastně na nejlepším místě z hlediska reprodukce. Proč šok? No nechtěl jsem nějak dávat na odiv výbavu auta a první dojem, že Fábie teď vypadá jako Mini BMW, kde se mi opravdu nelíbí ty velké kulaté přístroje. Po několika týdnech jsem si zvykl a řekl bych, že tom tam padne.

A teď to hlavní. Jak to hrálo? Hrozně moc basů! Hned jsem je ubral, ale bylo mi vysvětleno, že mám korekce zvuku nechat na středu, protože jinak rozhodím nastavení DSP a pokud nebudu spokojený, mohu přijet a zvuk mi doladí.

Takže jsem odjel a již po chvíli musel uznat, že to tentokrát vylepšení je a to podstatné. Mám v malém autě velký zvuk. Na basy jsem si již zvykl a nastavení v celém zvukovém pásmu vzal za své. Dříve jsem používal i subwoofer, ale zde jsou basy silné a mohutné, že nevidím důvod jeho montáže. Ano vždy se dá něco zlepšit:zde by šlo doplnit i středové repro a určitě by moc pomohlo vytlumení práhů a podlahy, ale mne to již takto stačí.

S korekcemi nyní nemusím hýbat( vyjimečně některá skladba když má moc basů, tak je uberu, ale hned poznám, že se nastavení mění k horšímu, tak to rychle vrátím na střed). Nyní jsou všechny rozhlasové stanice velmi dobře poslouchatelné, lepší zvuk má přehrávání z mobilu(používám Deezer). Nyní po každém usednutí do auta nepřestávám být překvapen jak to pěkně hraje. Tentokrát opravdu skvělé čisté, nezkreslené výšky a dostatek basů. Ani po zvýšení hlasitosti  neslyším nějaké zkreslení. A to tak dobře, že dokáži poslouchat i jiný hudební žánr než mé oblíbené díky tomu jak kvalitně to hraje. Zase si poslech užívám, repro se od srpna loňského roku již rozehráli a mohu tedy napsat, že toto zapojení je o poznání mnohem lepší, než kdybych ponechal origo repro a tato investice se mi vyplatila. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doplňuji, že zadní repro ve dveřích jsou Helix F6X. Foto je možné vidět na instagramu firmy Bestaudio. Je to modrá F III kombi Byla mi nabídnuta i pozdější demontáž zesilovače, repro až budu třeba měnit auto, prostě vzorový přístup k zákazníkům. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žádná pavučina ani zbytky lepidla od tavné  pistole tam nejsou...Nevím jak se to tam dostalo,udělal jsem o dva dny později nové foto a ty 2 ,,škrábanečky" tam byly zas. Normálně mne tam nic neruší...A co se týká požkozeného domečku, tak ani tam nevidím problém. Je jasný, že když si foto domečku prohlížíte na monitoru tak to máte najednou jako pod lupou a je tedy možné vidět nějakou tu nepřesnost, třeba je to místo plnění formy domečku pláště plastem. Škoda jen,že  tady nemohu prezentovat (tak jako foto)jak mi to dobře hraje. Přeji i vám skvělý zvuk v autě. 

20190319_120130.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Takže proč tedy předtím ty reproduktory nehrály? 

Také uvažuji o jiných reproduktorech. Zatím se priklaním k koaxiálním jak dopředu tak dozadu. Stejné v cenové relaci 1500 vočí za pár. 

Ty originální reproduktory jsou vpředu stejné jako vzadu nebo se liší? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vpředu jsou jiné. Nakolik ovlivňují zadní repro zvuk v autě můžeš porovnat tím,že si poslechneš jen přední a pak zadní. Zjistíš, že zadní hrajou o poznání hůř. Myslím si, že výměnou repro v cenové hladině 1500 nic nezískáš. A proč nehrály ty repro po výměně? Hráli,  jenže to prostě bylo daleko horší než původní origo od výrobce a to byly repro okolo 3000kč! Prosím přečti si pozorně ještě jednou celou moji výměnu,  myslím že jsem tam vše podrobně vysvětlil. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po kvalitně odvedené práce v AS kdy my měnili na záruku zadní reproduktory byla noční můra. Chyběli šrouby, drnčelo vše co na těch zadních dveří bylo. Až na podruhé to dali vše do původního stavu, jen to drnčení nepřestalo. Tak jsem se rozhodl vyměnit zadní reproduktory a můžu opravdu říct že oproti orginálu se to fakt nedá srovnat, zvuk je čistý a hlavně nikde nic nerezonuje. Pokusím se nahrát i video.

20180110_210630.jpg

20180110_211312.jpg

20180110_210913.jpg

20180110_210814.jpg

20180110_210939.jpg

20180130_133708.jpg

20180130_133736.jpg

20180131_143721.jpg

20180131_204505.jpg

20180206_030035.jpg

20180131_144918.jpg

20180131_151519.jpg

20180204_164617.jpg

20180405_152202.jpg

20180405_162306.jpg

20180405_162327.jpg

20180405_180826.jpg

20180406_150342.jpg

20180128_225957.jpg

20180206_022210.jpg

  • Líbí se mi 3
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Pawouk změnil název na Výměna reproduktorů

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...