Přejít na obsah

SII: Demontáž, čištění, mazání ventilátoru čerstvého vzduchu


wizaard

Doporučené příspěvky

V zimě mi začal ventilátor čerstvého vzduchu (umístěný v prostoru nohou spolujezdce, za přihrádkou) nepříjemné pískat, než se zahřál. Vyjmul jsem ho proto, vyčistil a namazal. Vyjmutí ventilátoru čerstvého vzduchu není taková legrace, jak se to z dílenské příručky zdá, níže pár mých postřehů.

 

post-94229-0-20713300-1456591497_thumb.j

 

 

Na úvod: Doporučuji si při práci s ventilátorem lehnout do prostoru pro nohy spolujezdce tak, že hlava je pod ofuky nohou. Poslepu to nelze.

  1. Odšroubovat dvě plastové „matky“ a sejmout měkký (kosmetický) kryt ofuků nohou spolujezdce. Kryt je dvěma matkami pouze jištěn, aby neupadl, není jinak přichycený, pouze zasunutý za okraje prostoru (přístrojovou desku a přihrádku spolujezdce).
  2. Odpojit svorkovnici ventilátoru (pozn.: větší svorkovnice, blíže motoru).
  3. Odjistit ventilátor (plastová západka, nebo šroub (3.1) – pokud nebyl dříve demontován, vždy by tam měla být plastová západka)
  4. Otočit tělo ventilátoru proti směru hodinových ručiček, čímž se uvolní a lze s ním pohybovat.
  5. Vyjmout ventilátor směrem dolů.

Poznámky: Ačkoliv teď vyjmutí ventilátoru působí snadno, snadné to není, pokud jej nechcete poškodit a vytahovat hrubou silou (nedoporučuji). Překáží jak ofuk nohou, tak koberec podlahy a také přihrádka spolujezdce. Doporučuji přihrádku spolujezdce vyjmout (lépe se dostanete k ventilátoru), nebo alespoň odšroubovat všechny spodní šrouby, aby se uvolnila její spodní část. Potom se uvolní i ofuk nohou a ventilátor lze už výrazně snadněji vyjmout. Stále to ale vyžaduje trochu trpělivosti a „manévrování“.

 

Ventilátor lze nyní s opatrností vyčistit (doporučit se dá kompresor se stlačeným vzduchem, nicméně poslouží v nouzi i výkonný vysavač). Pokud chcete z motoru ventilátoru uvolnit maximum nečistot, položte ventilátor na lopatky a klepejte vhodným nástrojem na plastové tělo motoru. Z vnitřku budou vypadávat nečistoty. Není na škodu štětečkem očistit také samotné lopatky.

 

post-94229-0-63329200-1456591497_thumb.j

 

 

Ventilátor lze nyní taky namazat vhodným mazivem. Nedoporučuji používat větší množství.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Rád bych ještě přidal dodatek k mému návodu - ventilátor lze také zcela odstrojit (sundat zadní kryt), čímž se dostanete k druhému konci hřídele a samotnému motoru. Lépe se pak maže (můžete namazat z obou stran) a také čistí. Návod/inspiraci jsem našel na jiném webu.

 

post-94229-0-15764100-1464949700_thumb.j

 

Demontáž zadního krytu motoru:

  1. Odpojte napájení řídicí elektroniky - dva dráty na konektoru, hnědý a žlutý, myslím (plastový dodatečný díl s kovovým vrchem).
  2. Řídicí elektroniku s pouzdrem demontujte pomocí dvou šroubků.
  3. Zatlačte tři gumové zarážky, které drží motor v zadním krytu, použít můžete např. plochý šroubovák. Pozor, zadní kryt drží skutečně jen a pouze na nich, celé tělo ventilátoru vypadne = držte jej!
  4. Nezapomeňte vyvlíknout dráty elektroniky ze zadního krytu, jinak nepůjde zcela sundat.
  5. Vyčistěte a namažte.

Montáž je samozřejmě v opačném pořadí. Trošku boj je s gumovými zarážkami/klíny, ale opět poslouží šroubovák a trocha trpělivosti. Obecnou radu nemám, myslím, že "instinktivně" na to přijdete, ale dobrá metoda asi je zatlačit ventilátor do krytu, jak to půjde, a pak za pomoci plochého šroubováku zatlačit na gumové klíny, aby zapadly. Ujistěte se, že zapadnou úplně a všechny tři!

Editováno: , autor: wizaard
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...