Přejít na obsah

SII limuzína: Výměna plynových vzpěr malé části víka kufru


wizaard

Doporučené příspěvky

Stejně jako celé víko kufru (režim liftback) má také malé víko kufru (režim sedan) své vlastní, menší plynové vzpěry. Po letech samozřejmě ztratí svou sílu a už víko hlavně v chladu otevírají jen velmi neochotně. Je na čase je vyměnit. Na rozdíl od plynových vzpěr celého víka jsou tyto důkladně schované za plastovým obložením a není jednoduché se k nim dostat. Níže stručný postup jak na to včetně pár postřehů.

 

Na úvod: Doporučuji pořídit originální plynové vzpěry (2x 3T5827552), levné neoriginální vzpěry mají často příliš razantní chod a/nebo slabou či zpožděnou brzdu, a tak může být otevírání víka často nejenom velmi prudké, ale především může vinou nedostatečného brždění v kombinaci s velkou razancí chodu docházet k silným nárazům při plném otevření, kdy potenciálně hrozí i poškození uchycení víka.

 

  1. Otevřete celé víko kufru (režim liftback).
  2. Vycvakněte na každé straně z vnějšku jednu plastovou příchytku krycího panelu Twindoor mechanizmu.
    post-94229-0-12532500-1456591985_thumb.j
  3. Panel nyní můžete opatrně odcvaknout, po obvodu je přichycený plastovými zobáčky k ostatnímu obložení. Po odcvaknutí ještě odšroubujte šroubek, který drží druhou část obložení.
  4. Aby bylo možné odmontovat vnitřní, větší obložení Twindoor mechanizmu, je třeba nejprve odmontovat horní (4.1) a spodní (4.2) obložení (nad a pod oknem), které kryje také jistící šrouby.
    post-94229-0-69276200-1456591985_thumb.j
    Poznámky: Horní a spodní obložení nad a pod oknem drží klasicky v karoserii pomocí kovových příchytek. Jelikož není obložení za co chytit, bude nutné jej nejlépe zhruba v místech příchytek vypáčit vhodným nástrojem, který nepoškodí sklo či lak. Po uvolnění 1-2 příchytek již lze s citem použít holé ruce. Jelikož není obložení tvarově složité, nehrozí příliš lámání plastu nebo úchytek.
    Pozor: Při páčení pozor na poškození vyhřívání okna, jeho napájení, kabeláže a antén v okně (v horní části blíže přídavnému brzdovému světlu). Pozor také na rámeček brzdového světla – ten je přilepený na okně, takže je jeho součástí – nelze sundat a horní obložení je za něj zasunuté!
  5. Nyní je možné odšroubovat 4 torx šrouby (dva na každé straně) držící zbývající obložení Twindoor mechanizmu.
    post-94229-0-05687200-1456591986_thumb.j
  6. Odšroubovat úchytky lanek plata zavazadlového prostoru.
  7. Opatrně odmontovat obložení Twindoor mechanizmu, drží částečně na kovových příchytkách a částečně na plastových háčcích.

Nyní je již obložení odstrojené, takže máte přímý přístup k plynovým vzpěrám. Další postup je spíše na fantazii každého z vás, já použil následující postup:

  1. Zavřít celé víko kufru.
  2. Otevřít malé víko (aby byly vzpěry v roztaženém stavu) a vlézt do kufru.
  3. Opatrně odjistit plynové vzpěry a vyměnit je zevnitř.
    Poznámky: Plynovou vzpěru odjistíte odjištěním kovové objímky – za pomoci plochého šroubováku ji vypáčíte.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...