Přejít na obsah

Jak odstranit škrábance a poškození laku


Xaradas

Doporučené příspěvky

Na tohle používám excentrickou brusku (dá se použít i vrzačka) s molitanovým kotoučem + leštící pasta od 3M - na většinu věcí vystačím s tou bílou.

Je škoda energie dělat to leštěnkou (něco jiného než leštící či brusná pasta) - ta jen nějakým voskem sjednotí povrch, takže škrábanec opticky zmizí, jenže za pár týdnů je tam znova.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak az pouzijete tu vrtacku, excentrickou brusku nebo i obyc rotacni lesticku tak pak nebrecte co vytvorite na laku. Brusky a vrtacky maj velke otacky to akorat lak spalite nebo probrousite. I s rotacni lestickou kdyz to neumis tak to muzes dojebat ( probrousis hranu atd.. ) nehlede na to ze pak na slunci budou videt hologramy od tahu lestickou. U DA lesticky ( excentricke LESTICKY ) to videt neni. Kdyz s timhle nemate zkusenosti tak to radsi sverte nekomu kdo tumu rozumi a zabejva se opravdovym Detailingem  ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, ČudlR napsal:

Tak az pouzijete tu vrtacku, excentrickou brusku nebo i obyc rotacni lesticku tak pak nebrecte co vytvorite na laku. Brusky a vrtacky maj velke otacky to akorat lak spalite nebo probrousite.

vrtačka a vysoké otáčky? spálení laku? probroušení? Je evidentní, že s těmito nástroji nemáš absolutně žádné zkušenosti.

Ta vrtačka je ale opravdu trochu problémová, protože se hůře ovládá a hrozí, že s tím člověk blbě štrejchne, případně že ulítne do strany. Vedení excentrické brusky s molitaňákem je ale naprosto bezproblémové - to zvládne i ženská.

O ten stroj, který s tím kvrdlá prakticky vůbec nejde, záleží na kotouči a pastě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nezivim ale vrtackou tak maximalne svetla, ale urcite ne lak. A neznam nikoho kdo se tim zivi ze by na lesteni pouzival vrtacku. Mozna to tak delaj v lakovnach kde se snazej tak maximalne rozlestit to co posrali pri lakovani a taky to tak vypada. Auto olny hologramu. To co rikas ty mi pripada jako zarucene profi typcu z Facebooku ktery  za 1000,- rozlestej a navoskujou celou karu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, takže abych shrnul vlastní a okoukanou praxi, tedy žádné dojmy a pocity.

Na odstranění jemných škrábanců (ale třeba i přechodů barev po rozstřiku) se v domácích podmínkách dá bez problémů použít elektrická excentrická bruska (klidně ta nejlevnější) - odvede úplně stejnou práci jako "profi leštičky", které ve směs slouží jen k domácímu roztírání leštěnek - skuteční profíci používají vzduchem honěnou excentriku (dá se totiž použít i v nadbytku vody, což u elektriky nejde). V případě nouze a zvýšené opatrnosti se stejného výsledku dá dosáhnout s el. vrtačkou - jde to ale docela pomalu.

Důležitý je kvalitní molitanový kotouč a odpovídající pasta. Pokud je rýha větší lze opatrně začít s jemnou brusnou a pak teprve použít leštící (trochu pasty na kotouči ředit vodou).

Pokud vznikne vlásečnicové poškrábání na laku má to na svědomí kotouč nebo pasta, případně bordel na povrchu laku, nikdy ne stroj.

Určitě nepoužívat levné rotační leštičky s tím "mopem" na konci.

Kdo se na to necítí, ať zajede do lakovny, za pár stokorun by to měli umět na počkání vyřešit.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ze ses vlastne domaci amatersky lestis s okoukanou spatnou praxi. Nevim co mas namysli "nadbytku vody" ale este sem nevidel aby nekdo lestil mokry auto :-D . A to ostatni o vrtacce a brusce uz snad nebudu radsi komentovat. Je videt ze si to okoukal asi od nekoho kdo "vi" co dela. Akorat to prosimte nesir dal at pak ostatni lidi nejsou smutny :-D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když nejseš střevo tak by nic vidět bejt nemělo.Umět se to ale musí. Dělám na lakovně-_- ale nejsem lakýrník, ne že by mi to nešlo ale neživím se tím. To zas dělá bráchaB) A je pravda, že se používá na vybroušení třeba bordelu na excentru malá kytička a pak pulírka-molitan a pasta. Ale jsou to malý průměry, ne talíř jak pulírka z hypermarketu.to fakt ne. A určitě ne pod vodou a určitě lze brousit elektrickou excentrikou

Editováno: , autor: elvis78
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak samozrejme ze i v lakovmach to musej umet, ale nedaj si na tom tak zaleze jak detaileri, nejspis na to neni ani cas ze. Jinak jsem este nevidel  v okoli jak na internetu tak na detailing clubu ze by nekdo vyuzival vyhradne vzduchovy naradi, nehlede na to ze moc lidem se nechce tahat kompresor kdyz jdou k zakaznikovi detailovat auto domu.

Edit. Jinak excentricka bruska neni moc vhodna lesteni ze dvou duvodu.

1) ma dost velky rozmezi otacek

2) vetsinou ma malej kmit oproti lesticce.

 

Editováno: , autor: ČudlR
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi je dost problém že se tady motá detailing s odraňování škrábanců.

 

Voda se používá pokud to potřebuješ zbrousit, respektive celé to pak můžeš udělat jedním nástrojem - jen měníš kotouče.

 

S těmi kmity a otáčkami je to téměř jedno, protože excentr při zatížení omezuje rotaci ve prospěch kmitu a ten se z 80 procent pohltí v molitanu.

 

Vyzkoušej si to na starých vratech nebo nějakém vraku a pak sem napiš své postřehy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jenze detailing je o kompletni oziveni laku i interieru, ne jen odstranovani skrabancu. Nebudu tady davat rady jak to funguje na vratech nebo laku na skode 120. Skrabanec odstranis i normalnim smirkem akorat to jaksi uz bude na lakovnu :-D . A funkcni excentricky lesticky maj hlidani otacek tak ze kdyz zatlacis tak si sama prida aby udrzela porad ty stejny otacky. A je dost velkej rozdil to sudlat 3mm, 8mm nebo treba 24mm kmitem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...
  • o 5 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...