Přejít na obsah

Volant - vůle v řízení


bartasek

Doporučené příspěvky

Ahoj,

   poslední dobou pozoruji, že mám na volantu (při otáčení) vůli cca 1 cm, než se mi začnou hýbat kola. Je to docela nepříjemné, hlavně na dálnici, kdy se auto musí neustále korigovat do daného směru. Zkoušel jsem polohovat volant, vůle pořád stejná. Když jsem zjištoval, co a jak, tak to vypadá, že je to v tyči řízení. Držel jsem kloub na konci této tyči (u pedálů), kroutil volantem v rámci vůle a kloub se ani nehnul. Takže počítám, že to bude v těch dvou do sebe zajížděcích tyčích (průřez vypadá jako čtyřlístek). Dá se s tím něco dělat? Nová tyč stojí cca 13 000 Kč, existuje levnější varianta? Např. vrakoviště, ale jak poznám, že to nebude to samé. Jinak bylo to i zvednuté (na kolech), při vůli se tyče řízení (k čepům) ani nehnuly.

 

Jinak se jedná o Škoda Octavia II, 2.0 TDI CR, najeto 154 000 Km.

 

A hlavně, setkal se s tímto někdo? V práci máme řadu těchto aut (O 2, po fl., najeto 50 - 250 t. km), ale ani u jednoho jsem tuto vůli nepozoroval.

 

Děkuji, Martin

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Není jiná volba než nový sloupek řízení. Dá se sehnat i na vrakovištích ale pozor, v ruce se vůle nepozná. Ideální by bylo přímo na vraku vyzkoušet vůli na volantu a vzít sloupek bez vůle. Jenže oni mají sloupky už vymontované a pochybuji že by ho na přání vymontovali z vraku. Já měl vůli cca 3mm a tak jsem koupil na vrakovišti sloupek který se zdál OK, ale milimetrová vůle na obvodu volantu tam stejně je. Milimetr se naštěstí dá zkousnout. Jeden cm je už ale moc, nechal bych namontovat nový.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Ahojte mam Octaviu 2 tour 1,6 mpi po havarii,ktora je opravena ale problem je ten,ze mi netuhne volant pri vyssich rychlostiach je tam citit volu na volante.Je mozne ten posilnovac nastavit cez vag a dat ho do ineho modu napr.sport,hendikep,normal.poradte co mam robit som z toho nervozny ked idem po dialnici a volant ma volu cca 1 centimeter.dakujem vam. popripade je dost oleja v hydro nadrzke na posilnovac?

Editováno: , autor: indyjones8379
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OII nemá hydraulický posilovač řízení, ale elektromechanický, takže tam není žádná kapalina. Vůli v řízení určitě nenastavíš diagnostickým nástrojem, je to mechanická záležitost. Při těchto základních neznalostech doporučuji navštívit servis, případně mechanika, který tomu rozumí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...