Přejít na obsah

Vliv brzdových kotoučů na řízení


psurn

Doporučené příspěvky

Ahoj, měnil jsem brzdové kotouče s destičkami. Levý kotouč byl silně přirezlý, obouchával jsem ho několik minut než povolil. Pravý odpadl sám. Po výměně jsem zjistil že auto již netáhne tolik doprava. Dříve jsem to přikládal sklonu silnice. Že by nějaké kolo přibržďovalo jsem nepostřehl a tak si říkám, že se asi změnila geometrie kol po výměně kotouče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určite to nebude väčšia rana, než akú to koleso dostane nechcenom rýchlom prejazde cez výmoľ.
Čo sa týka životnosti predných kotúčov, asi by bolo dobré pre začiatok napísať, že o akom priemere sa rozprávame. Pri rovnako štýle jazdenia 288x25 kotúče asi vydržia o niečo viac ako 239x18.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To sem měl přesně na starým Twingu. Na obou stranách kotouče to bralo tak na 2,5-3cm. a z boků byly destičky naopak vybroušený od zrezlý vrstvy kotoučů.

A právě to bylo auto po důchodci-a ty sou právě ty nejhorší.

 

Jak to věčně stojí, tak to orezne a je vymalováno. Od tý doby vim proč se říká: Auto musí jezdit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyby byl špatný mechnaizmus třmenu (nepohyblivé vodící tyčky), tak by brzdila jen vnitřní destička ale hlavně by se brzda neodbržďovala - na brzdění je k dispozici větší síla než na odbrždění.

Podle mého za to můžou moc měkké brzdové destičky. Rez destičku vydře a toto místo dále a více rezaví. Řešení jsou tvrdší destičky. Jé měl problém s orezlými zadními kotouči, dal jsem destičky Roadhouse a pohoda, destička se nevydírá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nějak mně unikají souvislosti. Jestli musí rez z něčeho nabobtnat je jedno. důležité je, aby rezavá tečka na kotouči nevydrřela do destičky drážku. Pokud vydře, tak je z tečky mezikruží.

Kotoučová brzda se odbrzdí i když auto stojí (kotouč se netočí), takže to s házivostí nesouvisí. O zpětný pohyb pístků se stará těsnící kroužek. Má čtvercový průřez a je zamontovaný v drážce lichoběžníkového průřezu a tím jak je na jedná straně víc stlačený vrací pístek po odbrždění o kousek zpět.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je pravda, že prvotní je vnitřní deska, takže vlastně by měla brzdit více. Napadla mě ještě tato věc - upevnění je odlišné - v pístku a třmenu. A možná ani tvar třmenu není stejný na obou stranách. Chtěl jsem to brzy stihnout tak jsem to moc neprohlížel. Ale přiznám se, že ty brzdy vlastně nebyly udržované a nyní jsem hodně škrábal a čistil. Třeba se tam vnitřní deska nějak vzpříčila a kotouč měl čas zreznout. Samozřejmě záleží taky na materiálu kotoučů a desek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To se mně taky zdá nepravděpodobné. Když by se vzpříčila (nepohybovala) vnitřní deska, nepohyboval ve se celý třmen s druhou deskou a nebrzdila by ani ta.

Píst nejprve přitlačí vnitřní desku ke kotouči, pak se začne pohybovat celý třmen (válec) a přitlačí vnější desku. (nebo naopak, podle toho, která destička se bude pohybovat snadněji). Destičky se musí pohnout směrem k sobě. Když bude vnitřní deska vzpříčená (pevně spojená s třmenem), tak se destičky k sobě nepohnou.

Kdo se v tom má vyznat. Ona se i jedna destička opotřebovává rychleji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mělo by to být, jak píšeš, že vzpříčená vnitřní deska by působila proti třmenu a nepřitlačila by se dostatečně vnější. Ta byla přitom ok a u vnitřní brzdil jen střed. Mohlo by to být způsobeno i tím, že vnitřní destička je vlastně schovaná a drží se tam více nečistot, které se při jízdě dostanou mezi desku a kotouč. Budu nyní ty brzdy více hlídat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...