Jump to content

Olej 0W-30 do 1,2TSI 77kW CBZB

cz-marty

Recommended Posts

Ahoj, 

dnes jsem si nechal vyměnit olej mimo servisní interval ve svém Rapidu 1.2TSI (77kW). Zaujalo mě, že mi tam teď nalili olej 0W-30. Je to správně? Normu VW 50400 splňuje. Nehodí se ten olej ale spíš na zimu? jaká jsou případná rizika takového oleje teď před létem? V čem jsou jeho výhody a nevýhody?

Moc díky za názory :)

Predpokladám, že ti tam dali Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W-30. Tento olej aktuálne nahradzuje AV-L 5W-30. Vzhľadom na to, že zmenilo iba "zimné" číslo, je to úplne v poriadku, a ten olej je dokonca aj lepší ako "stará" 5W-30-ka.
Ja síce nepredpokladám, že by základový olej bol výrazne lepší ako u 5W-30-ky (vzhľadom na bežnú cenu toho oleja), ale všeobecne sú 0W oleje oproti 5W  lepšie, a v praxi to znamená, že olej má nižšiu hraničnú hodnotu čerpateľnosti, tj. olej je aj vo väčších mrazoch dostatočne riedky (=menej viskózny). Benefitom potom je, že pri studenom štarte, a to obzvlášť v zime, olejové čerpadlo oveľa ľahšie a rýchlejšie dokáže vytlačiť olej do motora, než ako keby si tam mal 5W, nedajbože 10W olej, tj. hlava motora bude v kritickom momente štartovania skôr mazaná. Totiž práve vtedy je najväčšie opotrebovanie motora. Tiež by ti mala mierne klesnúť spotreba v režime kedy motor, resp. motorový olej v ňom nedosiahli ešte optimálnu prevádzkovú teplotu.

P.s.: Sám som jazdil tri výmeny na 0W-30-ky, a nebol s tým žiaden problém, netreba sa toho báť, kým má olej potrebné schválenia.

Edited by e1.

0W-30 so schválením VW 504.00 je pomerne nový olej od Shellu a ak dobre viem, tak okrem nich podobný olej zatiaľ nikto iný v ponuke ani nemá. Inak cena toho oleja nie je vôbec zlá, cca. 5,50 € maloobchodne za jeden liter. 5W-30-ky sú na tom podobne.

Kde nádjem informácie o náplňach do auta? Koľko litrov oleja, chladiva, atď.? rapid 1.2 TSI 81kw

Videl som totiž jednu reklamáciu kde zákazníkovi naučtovali viac oleja ako bolo vôbec možné naliať a on to dokázal vyreklamovať. Lenže ja nikde nemôžem nájsť info koľko min a koľko max oleja napr do motora ide.

Možno to u Rapida zmenili, ale nepredpokladám. Fabii II s motorom CBZB to má tak, že 3,6 litra oleja podľa manuálu a reálne 3,9 litra po horné označenie na ryske. Takže ak kupuješ olej, kúp 4 litre, najlepšie štyri litrové balenia a po výmene oleja ti v servise nechajú probližne 1 dcl v poslednej litrovke ktorý môžeš po čase prípadne doliať (ak by si motor napr. niečo vzal po nejakej ostrejšej jazde). Olej určite neprelievaj!

Edited by e1.
  • Pozitivní 1

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
  • 2 weeks later...

0W-30-ky so schválením VW 502.00 sú na trhu už dávno a je ich oveľa viac. Určote má niečo aj Castrol, jazdil som aj na Motul 8100 X-lite 0W-30, a našli by sa ešte nejaké oleje. Schválenie VW 502.00 dnes splní "s prstom v nose" väčšina olejov.