Přejít na obsah

Rapid vs. Fabia III


koyota

Doporučené příspěvky

Dobrý den všem škodovákům, 

 

stojím před velkým dilematem. A to, zda koupit Rapida nebo Fabii III combi... Jednoznačně uvažuji o TDI, protože můj nájezd je cca 40-50 tis. ročně. Budu kupovat nějakou předváděčku, tedy cca do 20tis. najeto. 

 

A teď stojím před velkým otazníkem. Rapida bych bral v 1,6TDI (je jedno jaká výkonová verze), do Fabie se dává "jen" nový 3 válec, ze kterého mám upřímně docela obavy. Pokud by se do FIII dávala jedna šestka, tak bych asi nic neřešil. Je zbytečné se 1,4TDI bát? Nebo skutečně je lepší jít do 1,6TDI (tím pádem by byla volba jasná).

 

Díky moc za názory, Ondra.

 

EDIT: ev. by se mi po nějaké dohodě a sražení ceny vlezla do limitu OIII 1,6TDI

Editováno: , autor: koyota
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ptáš se na něco, co tady (zřejmě vůbec) nikdo neví. 1.4TDI v nové verzi je u Fabie na trhu ani ne dva roky. Za tu dobu se nezjistí nic a i tak by šlo jenom o dohady, podobně jako se tady živě diskutuje, jestli DSG je po 180 tis. km na odpis nebo není. Podstatné informace, tzn. statistiky přímo ze Škody chybí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

V rámci dilema jestli Rapid nebo Fabii III bych za sebe doporučil RAPID. Důvod ... je to trošku větší auto s lepší aerodynamikou. Co do volby motorů ... čtyřválec 1,6 TDI nejlépe verze 85 kW :kol-47:​. Jsem 14 dnů uživatelem nového RAPIDu s motorem 1,4 TDI. Za tu dobu jsem najel 2,5 tis. km s dlouhodobou spotřebou 4,2 l/100 km (nové nezajeté auto). Tento motor je příjemným společníkem zejména na pohodovou jízdu s "plachtěním" mimo město (to mi zelené lístečky v palubním počítači jen a jen rostou :kol-31:) ​, ale nemá problém ani s rychlejšími přesuny po dálnici. Má příjemný kroutící moment 230 Nm a "náklaďákovou" charakteristiku (točit nad 3.500 ot/min. nemá smysl). Tolik pozitiva. Tříválec je znát zejména při rozjezdech, kdy je potřeba si zvyknout na charakter motoru ... v tomto ohledu není nad čtyřválec. Dále mám trochu obavy, jak budou vypadat v zimě rozjezdy na kluzké silnici do kopce. Na vyjádření ke spolehlivosti motoru je opravdu brzy ... ale rozhodně bych přešel na pevné intervaly výměny oleje (bohužel nemůžu). Tak asi tak.    

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To tady píšeš o služebáku?

Ano ... je to "služebák". Pokud někdo najede 50 - 60 tis. km za rok, tak není moc pravděpodobné, že by tak činil jen pro radost ... třeba bez "cesťáků", příspěvků na dopravu nebo podnikatelské aktivity :-)  

 

Ta 1,6 TDI 85 kW v Rapidu je nový motor, rozdílný od 1,6 TDI 81 kW v Oktávce ... prý s lepší akustickou pohodou a s velmi příjemnými výkonovými parametry na velikost a charakter auta, i když má stále jen 5 stupňovou převodovku. U nových aut je cenový rozdíl mezi Rapidem a Oktávkou s těmito motory min. 50 tis. Kč ... a podle mne Oktávka v této úrovni motorizace zase tolik přidané hodnoty pro běžné využití oproti Rapidu nenabízí. Pokud nepočítám x jízdních asistentů. Abych nekřivdil ... Oktávka má širší přední sedačky.

 

Před Rapidem 1,4 TDI jsem používal Fábii 1,6 TDI 55 kW. Jezdím podobné rychlostní průměry na podobných trasách a rozdíl ve spotřebě je 1 litr ve prospěch Rapidu ... to nekecám. Nicméně ... trochu mi ten čtyřválec chybí kol108   

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

No tak nakonec jsem od června majitelem Rapida 1,6TDI 66kw. Koupeno jako 11 měsíců starý vůz v programu Škoda Plus, auto předem prověřeno přes kamaráda, žádné pojistné události, servisní úkony ani se na auto neobjednával žádný materiál. Koupeno ve 14tis. V současné době najeto cca 37,5 tis. Dlouhodobě se držím na cca 4,7-4,8 l/100km (reálná spotřeba, ne palubák), nejníž jsem se podle palubáku na 120km dlouhé cestě dostal na 3,4 l/100km. Olej měním po 15 tis, olej nežere. Skutečně si nemůžu stěžovat, hodně místa, psovi se v kufru líbí, dostatečně komfortní a samozřejmě jsem šel po výbavě, Elegance (až na xenony a navi má vše), takže ani na výbavu si nemůžu stěžovat. 

 

Nakonec jsem rád, že jsem zvolil právě Rapida.

Editováno: , autor: koyota
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...