Přejít na obsah

Sněhové řetězy - rozměry disků a pneu


RGB

Doporučené příspěvky

Máte již nějaké zkušenosti z montáží zimních řetězů na různé typy disků, auto dostanu na 18" kolech a další disky kupovat nechci.

Prosím nepište mi, že si mám koupit 4x4, nevyužiji to.

Díky RGB

Editováno: , autor: Pawouk
Upraven název tématu.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Manuál - Použití sněhových řetězů je možné pouze v této kombinaci

6,5Jx16 ET41 pneu 215/60R16

6,5Jx17 ET41 pneu 215/55R17

Zkusil to někdo nasadit na 18" kola, bude to dřít o podběh? o tlumiče? Volil jsem mezi komfortem a vzhledem, ale 17" disky jsou fakt malé

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vzhledem k tomu, že obvod pneumatiky je +- stejný, tak tady bude největší problém ta šířka, protože abys zachoval stejný průměr kola, tak bys musel mít na 18" discích zimní gumy 215/50 (rozdíl při obvodu bude zanedbatelných 13mm navíc oproti těm 17", co uvádíš), ale takový rozměr nejspíš nebudeš mít v TP

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano jde o šířku,myslel jsem, jestli to někdo neodzkoušel  na 18" disky nasadit. Jalikož byla mírná zima, tak to asi nikdo nepotřeboval.

Za deset let co jezdím na hory, jsem řetězy nepotřeboval, tak asi chápete, že 17" disky nechci.

PS ještě mi poradili ať si u Renaulta koupím textilní návleky, na nejhorší situaci.

I tak děkuji za odpovědi. RGB

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zaujímavé ale je, že reťaze sa nemôžu použiť ani na bežných 17" kolesách. Napr. čo má v základe Style tak to sú 17 ale disk je 7x17. Potom majú v príslušenstve jedny, kde disk 6,5x17 a na tieto môžu ísť reťaze (tuším sa dajú aj do výroby objednať tieto disky). Pneu sú ale na všetkých 17 rovnaké 215/55 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

V sobotu mam v planu vyrazit do Alp. Mam dvoukolku a na ni jednu zimu jete zimni pneumatiky, tedy povinnou vybavu do Rakouska timto splnuji. Ted jsem ale prochazel dalsi zdroje a ty uvadeji, ze se v Alpach casto vyskytuji useky, kde je povinna ctyrkolka nebo snehove retezy na dvoukolce, jinak ma policie pravomoc vuz odstavit.

 

Neni jich mnoho, ale daji se najit i snehove retezy pro moje rozmery 235/45 R18. Co jsem tu ale vycetl, tak jsem pochopil, ze na tyto rozmery bych podle manualu nemel zadne snehove retezy nasazovat. Nebo je tomu jinak? Jezdil uz nekdo s timto ci vyssim rozmerem se snehovymi retezy v zahranici?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

@Wittmann Kde jsi cetl, ze retezy jsou povinne? Na UAMK pisou o retezech pouze pokud mas letni pneumatiky. Nedavno jsem to take resil, ale nikde ani na OATMC jsem nic takoveho nenasel.

 

@janmatejicek V manualu jsou vyjmenovane 3 kombinace disku a kol, u kterych (pouze) je mozne retezy pouzit a jsou to R16 a R17. Udajne je to kvuli podbehum/blatnikum. Verim, ze to nekdo vyzkousel a nic se nestalo, ale kdyz se nahodou neco stane tak mam smulu a opravu si hradim z vlastni kapsy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obecne platna informace je asi nejlepe popsana na pneumatiky.cz - http://www.pneumatiky.cz/info/povinna-zimni-vybava-vozidel-v-zahranici.html

 

Pneumatiky a sněhové řetězy

V Rakousku platí od 1.11. do 15.4. tzv. povinná zimní výbava. V tomto období musí mít řidiči za zimních provozních podmínek, jako jsou sníh, rozbředlý sníh, led, námraza vozidlo opatřené 4 kusy zimních pneumatik minimální hloubkou dezénu 4 mm. Mohou být použity i letní pneumatiky s nasazenými sněhovými řetězy, a to minimálně na hnací nápravě. Použití sněhových řetězů je však podmíněno pokrytím vozovky souvislou sněhovou vrstvou nebo ledem. Max. povolená rychlost jízdy se sněhovými řetězy je 50 km/h.

Pokud je na vozovce rozbředlý sníh, nesmí být použity nejen letní pneumatiky, ale ani řetězy. V tomto případě jsou povoleny jedině zimní pneumatiky.

 

A k tomu jedna prakticka zkusenost z rakouskych Alp - na horskych usecich jsou znacky prikazujici nasazeni snehovych retezu za neprizniveho pocasi. Pouze na techto usecich je povinne mit snehove retezy, neplati to tedy pro vsechny silnice.

 

Znacka vypada priblizne takto (obvykle k ni maji dodatecnou tabulku s informaci, za jakych podminek je nasazeni snehovych retezu povinne):

 

 

_7IXIchZQwC30vFtcg3HPA-DVR.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...
  • o 2 měsíce později...
  • o 1 rok později...
  • o 3 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...