Přejít na obsah

Návod - montáž pevného tažného zařízení na Spaceback+foto


ivi

Doporučené příspěvky

Ahoj kolegové,

nenašel jsem zde žádný podrobný návod na montáž tažného zařízení a proto jsem jej vytvořil a v příloze přikládám soubor, ve kterém je popsána montáž tažného zařízení i s fotkami.

Montáž svépomocí není náročná a schválení na úřadě také ne.

Musí být však Typový list k tažnému zařízení (dodává snad každý výrobce), provést evidenční prohlídku a zajít se schválením na úřad, kde za 50 Kč zapíší tažné zařízení do TP.

Snad to někomu pomůže.

Tažné zařízení Rapid Spaceback.docx

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím,chybí tam podstatná věc,očištění dosedacích ploch pro šrouby.Díry jsou přelepny páskou a přetřeny silnou vrstvou izolačního

nátěru.Vše je třeba očistit,aby podložky šroubů dosedly na holý kov.Na obrázku nevidím podložky pod šrouby,každý výrobce TZ je dodává.Dále je dobré

vyčistit dosedací plochy tažného v karoserii.V místě dotyku je konzervační vosk,který chytá malé kamínky/cca 1 mm/,které se časem vydrolí

a tažné se uvolní.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidám jednu jobovku k dobru. Nedávno jsem kupoval Rapida a požadavkem bylo neodnímatelné TZ. Posílám úryvek komunikace s prodejcem.... :D

ŠK: 

Dobrý den 

na základě našeho dohovoru Vám zasílám cenovou kalkulaci na neodnímatelné tažné zařízení pro Škodu Rapid Style, 1.4 TDI 66 kW, 7 st. DSG.

   Tažné zařízení         3 631,- Kč

-          Instalační sada        3 600,- Kč

-          El. kabeláž              1 076,- Kč

-          Zásuvka                     415,- Kč

-          Montáž                   3 050,- Kč

Celkem                 11 772,- Kč

V katalogu jsem postřehl dvě související položky 1) Příprava pro závěsné zařízení za 5100,- 2) Neodnímatelné tažné zařízení 5JA 092 101A

Ještě v rámci konfigurace vozu mě napadla myšlenka, jestli nebude levnější do vozu zakomponovat i "Příprava pro závěsné zařízení za 5100,-".

Já:  Krásný den
dřív se do rapidů při přidání položky "Příprava pro tažné zařízení", dával do auta větší chladič, baterie, řídící jednotka, a kabeláž. Platí toto stále? Popřípadě mě prosím doplňte, nebo opravte děkuji.
Jestli ano, poprosím o novou kalkulaci. Říkám to správně, že cena položky "příprava pro tažné zařízení" je: 5 100 Kč? Děkuji 

ŠK:

NOTE:

Na základě dotazu do Auto Škoda a oblastního poradce upřesňuji, že při objednání montáže tažného zařízení u Rapida dochází skutečně k přizpůsobení všech potřebných komponentů (např. ventilátor chladicího systému, alternátor a akumulátor. Tyto komponenty disponují vyšším výkonem, a proto dokáží zaručit správnou funkci vozu při tažení přívěsu s maximální povolenou hmotností.)

V nabídce je ale pouze tažné s odnímatelnou hlavicí za 12 100,- Kč.

Takže aby auto vyjelo z fabriky už s pevnou koulí je v zásadě nemožné..... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja měl původně něco podobného. Takže by mě to všechno stálo i s chladičem, pružinami, alternátorem a td. kolem 30tis.Kc, tak jsem jim pouze poděkoval a dal se do toho sám.

Zvolil jsem tažné zařízení napevno z jasného důvodu. Parkuji s vozem před bytovķou a toto bylo nejlepší možné řešení, jak se ubránit prasklému nárazníku (což už se mi stalo). Promiňte, ale tažné zařízení je nejlepší parkovací senzor a vyšel mne na 6.000 Kč i s přihlášením.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Ahoj, 

chci se zeptat:

jak je to u montáže tažného zařízení, koupim si tážo, eletriku nějakou, nasadim tážo, eletriku přifařim na zadní světla a nebo jinak?

neuvažuji o parkovacích senzorech, maximálně uvažui o kameře i když senzory nesenzory. v oktávce jsem senzory neměl klemovaný a šlo o h....

Pak musim na evidenci vozidel s dokladem o tažném a nechat zapsat? Stačí?

Dodělával někdo z vás tážo na liftbeka? Zkušenosti?Tip na tažný nebo eletriku?

Editováno: , autor: elvis78
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Elektrika se zapojuje k zadnim svetlum, kde se :vypinuji" pripojovaci konektory a "pripinuje" se k nim nova elektrika od tazneho (ja mam vse origo Skoda, kde je podrobny navod). Az k pojistkam vozu, se potom taha jeden kabel pres cele auto.

Pro zapsani tazneho do velkeho technicaku, potrebujes mit hotovou evidencni kontrolu. K tomu potrebujes Typovy list, ktery je soucasti dodavky tazneho zarizeni schvaleneho pro pouziti na pozemnich komunikaci. Jestli tazne zarizeni bude spravne nainstalovano a bude fungovat el.zasuvka jak ma, obdrzis  protokol o schvaleni technicke zpusobilosti (evidencka) a muzes si zajit v klidu na mestsky urad, kde ti za 50Kc zapisi tazne zarizeni do velkeho technicaku a vystavy novy, maly technicky prukaz.

Nomtaz na liftbacka neni o nic jina, jako na specebacka. Moje tazne kupovane origo Skoda, bylo mozne montovat na obe varianty vozu. 

Typ na tazne mam jedine od origo vyrobce, protoze i cena byla velice podobna vyrobcum jinym a paslo jak melo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 5 let později...

Zdar, chlapi má někdo TZ na Montecarlu spacebaku? Já mám ( Westfalia) a vůbec se mi nelíbí obrovská díra v tom zadním černém plastu. Ona není vidět, ale jsou tam hned plechy karoserie nastříkané jen tak lehce ani pořádně nabarvené. Jde o korozi, protože tam asi půjde slaná břečka. Neexistuje nějaký odnimátelný kryt-záslepka.?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...