Přejít na obsah

Záměna světel


Ondrej1234

Doporučené příspěvky

Skús si naisť v okolí, firmu ktorá sa tomu venuje, neverím tomu aby bola šošovka tak zakalená aby sa nedala vyčistiť. A od čoho by mala byť zakalená ? Jedine, že by tam bola používaná silná žiarovka (mám namysli 100W). 

 

Svetlá majú plexisklo tak malo by to ísť vyleštiť aj sklo ide.

 

PS: výmena za klasické H7 by som riešil len, keď by skutočne nešli zrenovovať, pretože tie svietia horšie ako tie s natačaním. (pre som si tam dal Xenon sadu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Corner hmlovky sa dali objednať ku všetkým variantam svetiel H4, H7 a H7 natačacie. K H7 natáčacím boli automaticky.  Keď som hľadal rozdiel v šošovkách medzi H7 bez natáčania a H7 s natačaním tak podľa všetkého sú rovnaké, ale pár ľudí mi povedali, že s natáčaním tie svetlá svietia lepšie (neviem čo je na tom pravda). 

 

Ja mám na fabii H7 bez natáčania a s klasickými žiarovkami od výroby to nesvietí bohvieako preto je lepšie do nich kúpiť lepšie žiarovky prípadne HID Xenony, potom je to dostačujúce.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pojďme si ujasnit terminologii, ať se nebavíme jeden o koze a druhý o voze:

Typy hlavních světlometů před faceliftem:

 - halogenové (velká parabola, dvouvláknová žárovka H4)

 - projektorové halogenové (čočka, žárovka H7 s clonkou)

 - projektorové halogenové s natáčením (pohyblivá čočka, žárovka H7 s clonkou)

Typy mlhovek před faceliftem:

 - mlhovky (kulaté)

 - mlhovky s Corner funkcí (hranaté, video s popisem funkce zde)

 

Projektorům s natáčením se sice někdy říká Corner, ale to je špatně. Corner je odbočovací světlo s krátkým dosahem, které bývá u různých aut realizováno buď mlhovkou, nebo dalším statickým světlem v hlavním světlometu a slouží k odhalení chodců při ostřejším zatáčení v malé rychlosti, tzn. jde o funkci pro jízdu v obci. Natáčení hlavního světlometu slouží k lepšímu osvětlení mírnější zatáčky a ke snížení oslnění protijedoucích vozidel v pravotočivé zatáčce (u levostranného řízení), tzn. jde o funkci hlavně pro jízdu mimo obec. Mohou fungovat jedna bez druhé a pokud disponuje vůz obojím, vzájemně se doplňují. Co se týká vozidel, která mají Corner funkci realizovanou mlhovkou, je popis v eshopech "světlomet pro žárovku H7, pouze pro vozidla s funkcí corner" nesmysl.

 

To s těmi xenony v bazaru nechápu - na Fabii 2/Roomster se xenony nikdy nedělaly. Nejlepší a nejdražší, co se dělalo, jsou právě projektory s natáčením, takže je určitě řeč o nich. Dávat do natáčecích projektorů aftermarket HID sadu bez dalších úprav není dobrý nápad a navíc je to proti předpisům (když nic jiného, tak auto s tím neprojde technickou).

 

U natáčecích projektorů může být problém aktivovaná funkce "Turistické světlo", která je určená do zemí s levostranným provozem - ta sklopí kužel dolů a vypne natáčení. (De)aktivovat se dá diagnostikou nebo pomocí poměrně krkolomného postupu, který je v návodu. Pokud se světla v zatáčkách hýbou, aktivní není a problém se špatným svícením je způsobený čistě "mléčnou" čočkou.

 

Ondrej1234: Opačnou výměnu, tzn. místo projektorů dát projektory s natáčením, dělal sekyji a podle něj svítí natáčecí projektory znatelně líp. Projdi si jeho vlákno nebo mu rovnou napiš do vlákna nebo PM a zeptej se ho, jestli je dobrý nápad měnit to zpět. Vím přesně, co ti na to řekne. ;) Zkus se ho zeptat, kde a za kolik světlomety sehnal. Případně jestli a jak se dá čočka vyčistit (něco o čištění psal). Ona by totiž neměla být vyloženě zakalená, myšleno v celém průřezu, ale jenom špinavá na povrchu. Koukám, že nové předface stojí přes 9t Kč, což je na 10 let staré auto opravdu poměrně dost... Ale za statické projektory bych to tedy neměnil!

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě k té případné výměně za normální projektory - kdybys o to opravdu stál, tak mám pocit, že nejde jednoduše prohodit jeden typ za druhý, ale bude se muset sáhnout ještě do elektriky, protože mají odlišné zapojení. Zatímco u projektorů jde nastavení sklonu světel z ovladače v palubovce přímo na motorek ve světlometu, u natáčecích projektorů jde přes řídící jednotku AFS. Přesné zapojení najdeš v tématu k dílenským příručkám, konkrétně by to měla být tato schémata.

 

Pokud by se kvůli tomu měla rozebírat přístrojovka, tak bych radši koupil nové projektory s natáčením. Ale třeba to půjde bez rozebírání, nevím, to by musel říct někdo, kdo se vyzná v elektrice, kudy co vede a co jak přepojit...

 

Jinak tady je pěkně znázorněný Corner i natáčení se zjednodušeným schématem zapojení (upraveno z původního zdroje zde, novější verze zde):

Corner_vs_LowAFS_.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě známej kam jezdím sevisovat říkal, že ta čočka zevnitř vyčistit jde. Sice dost blbě, ale jde, takže se jim možná jen nechtělo. Jak by to udělal ale neřekl.

Trochu jsem se zasmál, jak jsi psal že máš neustále dálky a nikdo ještě neblikal :D

Každopádně to chce tu fotku!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Nazdar, ja mam na Fabii 2 obycajne svetla s H4 žiarovku a svieti to hrozne, chcel by som ich vymenit za  projektorové halogenové (čočka, žárovka H7 s clonkou), len teraz neviem tam ked zapnem asi dialkove tak sa da clona da prec ano? A co sa tyka zapojenia staci vymenit zapojit konektor a pojde to alebo treba nieco aj naprogramovat? Dakujem za odpoveď. 

Aj tomu presne nerozumiem sú dva typy:

H7/H7, s elektromotorom

H7, s nastavovacim motorcekom pre regulaciu dlzky svetla, s elektromotorom

a teraz aký je medzi nimi rozdiel a ktorý typ by mi najbližšie pasoval do môjho (myslím zapojenie)

thumb.jpg

thumb1.jpg

Editováno: , autor: kablikar007
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já  to  nedoporučuji  budeš  sklamaný   nebo  se s někým  domluv  at ti  to  ukáže  jak  čočky s jednou  žárovkou svítí.   Já to mám  na  roomstru  - STEJNÝ JAKO  FÁBIE ll   čočky  1X ŽÁROVKU h7  originál  z  fabriky   2007    a  vůbec  to  nesvítí  a to  už  mám  i  nový  světla  PO 10 LETECH   https://www.obautodily.cz/skoda-fabia-ii-roomster-predni-svetlo-h7-hella-prave-1853cz109/  +    lepší  žárovky  -které zase více praskají - upravují  se  .  Nebrat  MONTE CARLO TY JSOU  JEŠTĚ  HORŠÍ  ,  nesvítí  vůbec  ale je to  hezký    . Zlatá  felicie  .  jinak  musíš  samozřejmě  předělat  elektriku  + včetně  světelné houkačky  atd.  samozřejmě se  nebavím  o  - projektorové halogenové s natáčením  za 4000 kč a více    kde toho musí  více  dodělávat  třeba snímač  na  volant atd.   . ANO   čočky    super svítí  , ale  od roku  2010-2011  to je  jiný  kafe   protože jedna   parabola  má  dvě  žárovky  H7/H7   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Ale  nepasují  do starších   Fabii 2   ani do roomstru  2009 a starší  .MUSÍ  SE  VYMĚNIT  CHLADIČOVÁ  STĚNA  NÁRAZNÍK ATD. nadruhou stranu vše se  dá  udělat   !!!!!!!!!  vis https://autodilylucie.cz/leve-predni-svetlo-skoda-roomster-5j2-10-2653.html  ty ne !!!!!!!!!!!!!!!  Vy  máte  tyhle  světla pravděpodobně   pokud máte  auto     pouze do r.v.2010       https://www.obautodily.cz/skoda-fabia-ii-roomster-predni-svetlo-h4-hella-prave-1851cz109/   Doporučuji  dej nový  světla stejný    2 099   x 2    a  uvidíš  lépe a  budeš to mít  bez  problémů  . 

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže odporúčaš ostan pri H4, tak som premyslal ze dam do toho Osram LED H4, lebo teraz to fakt nesvieti dobre, a to je škoda že to nepasuje, to som nevedel, tak skusim si dať tie LED https://www.formotor.sk/h4-led-ziarovky/11289-osram-9726cw-h4-ledriving-hl-led-set-6000k-2ksbalenie-4052899605121.html?gclid=CjwKCAjw_uDsBRAMEiwAaFiHayzDyrAf8UhexPrjNxmQzhQEjxGy-CJgJZ7onKPdpepnKern7x1_LxoCANEQAvD_BwE

Editováno: , autor: kablikar007
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@kablikar007 nevidím tu zásadní informaci, zda máš facelift nebo předfacelift. Na obrázcích je jedno světlo facelift a druhé předfacelift, nelze je zaměňovat. LEDky tam nedávej, v parabolických světlometech zpravidla oslňují a nemají homologaci (viz alibistické "off road produkt" ve tvém odkazu). Je to hrozná prasárna, za kterou tě s trochou štěstí brzy zastaví policie. Spíš se podívej, v jakém stavu máš kryty světlometů, a případně zkus lepší žárovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rok vyroby mojej Fabii 2 je 2009 takže mam predfacelift, bohužiaľ my nepasuju tie s dvomi H7, svetlomety mam uplne nove, ziarovky aom už skúšal vseliake, teraz tam mam osram najsilnejsie ake boli a teraz neosvetlim ani asfalt prwd autom nie este protiiduce auto, preto som myslel ci jebude lepšie ist do cociek, ale ako citam tak to je ešte horšie 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to se asi s projektory neobtěžuj (zvlášť kdyby měly být použité). Teda když už do nich narveš LEDky, tak nebudou tolik oslňovat, ale to je tak vše. Ale přijde mi to zvláštní, mám úplně stejná světla r. v. 2008 s žárovkami za 48 Kč a nemám zásadní problém. Samozřejmě od H4 nelze na potkávačky čekat nic extra, ale vysvícené čočky, které jsem měl na Fiatu, byly 10x horší. Dálková svítí slušně. Napadá mě možnost, zda to není nějaká nepovedená druhovýroba, které se po pár km roztavily paraboly, zda je nemáš špatně seřízené nebo zda jsi nesáhl na žárovku, načež ti zčernala. Nebo koupit žárovky s vyšší svítivostí za cenu životnosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kablikar007

1.mě se  popravdě  ani  jedna  ledka  nelíbí skoušeli jsme je  na  rallye  ani jedna  žárovka  i když  byla  jedna žárovka  která  přijde  na 2000 kč  se mi  neosvědčila ve svítivosti  v hlavních  světlech  -  bludička . 

2.jak  jsem  psal  s dvojitýmy H7+ H7, svetlomety  musíš vyměnit  plno  věcí  vis nahoře  JINAK TO TAM  NEDOSTANEŠ . 

3.podle mne kup si nový    paraboly  na  H4 ,   nebo  ty co  máš  vyměn   a  žárovky  do  nich   TAKOVÝ NEBO  PODOBNÝ    https://www.alza.cz/auto/osram-h4-night-breaker-silver-100-2ks-d5460808.htm         a hlavně  aby  nebyli  celý  modrý   jako  podobný  OSRAM H4 Night Breaker Laser Next Generation +150%, 2ks      ty ne       není  to  ono  strácí se jas  v  modrý  barvě  .

4. SEŘÍDIT, a taky se  nechají  ty  tvoje  paraboly  vyčistit  v nejhorším  případě    musí  se  vyndat a   v  určitých  servisech   domácích  tam  sprostě nalejou  jar  s  voudou  zakvedlají   a nechají  vyschnout    až o  40 % se to  někomu zlepší   pokud jsou  zaprášený  .

 5.Pokud koupíš  nový  tak  všechno  ti  to  přijde z hruba   na 5000 kč  bez práce    a  myslím  že budeš  spokojen  a hlavně  nikoho  neporazíš  bezpečnost  na prvním  místě a nic  nevymýšlet  !Budeš mít  klid  i na  STK.  Já  je  měnil  čočky  po 9.5 roku  a bylo  to  znát  ale  celkově  to  nesvítí . 

 

 

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...