Přejít na obsah

Servisní úkony možné provádět doma


ferokulda

Doporučené příspěvky

Zdravim,

na up!a mi skončila 2-letá záruka, takže nějaké servisní úkony si budu dělat sám. Proto zakládám toto téma, kdyby někdo potřeboval vědět co a jak se provádí. Moje otázky:

Výměna motorového oleje

- V servise mi ho měnili zatím 2x, olej Shell Helix Ultra 5W-40. Mám v něm pokračovat, nebo mám vyměnit za Mobil 1 New Life 0W-40, co tady doporučuje Sir_Jarek?

- Nový olejový filtr by měl být dotažen momentem 20 Nm, ale nevím, jestli se k filtru dostanu s momentovým klíčem, bude dyžtak stačit jej dotahnout rukou?

 

Výměna brzdové kapaliny

- V servisním manuálu je napsáno, že po výměně brzdové kapaliny se provede zkušební jízda a během zkušební jízdy musí být u vozidel s ABS provedena
alespoň jedna regulace ABS. Jak se ta regulace provádí?

 

Vyčištění oddělovacího prostoru

- V servisním manuálu to sice nepíšou, ale chci vyčistit i oddělovací prostor pod předním sklem, tedy musím sundat stěrače a ten černý krycí plast. Měl už někdo ten plast sundaný? Šroubky jsem tam žádné nenašel, tak jak tam drží?

 

Výměna chladící kapaliny

- Jak často by se měla měnit? Měla by tam být fialová G13 a co jsem dohledal, tak by se měla měnit po 5 letech.

- Jaké množství kapaliny tam je?

- Jakým způsobem se vypouští - zda je někde vypouštěcí ventil, nebo se vypustí sundáním hadice z chladiče?

- Jakým způsobem se po nalití nové kapaliny systém odvzdušní?

 

Vodní čerpadlo

- V servisním manuálu to také nepíšou, za jak dlouho/při kolika km by se mělo měnit vodní čerpadlo, popř. řemen co jej žene?

 

Plnění/čištění klimatizace

- Servisy při pravidelných prohlídkách provádí jen čištění klimy, nebo i zkontrolují kolik je tam chladícího media?

 

Díky.

Editováno: , autor: ferokulda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mnozstvi chladiva v klime se pri normalnich prohlidkach zcela urcite nekontroluje. Ostatne i to cisteni se provadi jen na prani.

 

Btw. dvouleta zaruka ti sice skoncila, ale zaruka na lak ci korozi je delsi a o tu samozrejme prijdes, pokud si to budes delat sam. Ne proto, ze bys do toho sam rypal, ale proto, ze v podminkach tech zaruk je provadeni pravidelnych kontrol v autorizovanem servisu. Rovnez jakakoliv pripadna kulance pri vetsim pruseru bude zcela vyloucena. Tech usetrenych par tisic se muze dost prodrazit, ale kazdy sveho stesti strujcem. :)

Editováno: , autor: mike_k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to ze bude menit olej a brzdovku doma, vliv na zaruku  na kastli a lak mit nebude...(a mimochodem, i na normalni zaruku nemusi jezdit do autorizaku... "staci" jakykoli servis ktery ma koupeny erwin.

 

nicmene jinak souhlasim.... tohle je takova ta snaha o setreni na ne uplne vhodnem miste. Nemluve o pripadne kulanci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemas pravdu, na normalni zaruku danou zakonem to opravdu vliv nema, na zaruky, ktere jsou nad ramec zakona to vliv ma, staci si precist podminky tech zaruk v servisce. Tam si muze vyrobce diktovat uplne co chce a je uplne fuk ze olej vymeneny svepomoci fakt nezpusobi proreziveni dveri. Krome toho ze je to v tech podminkach to mam i odzkousene, prvni co delaji pri reklamaci koroze je kontrola servisky, pokud nesedi tak se s clovekem vubec nebavi.

Editováno: , autor: mike_k
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemas tak uplne pravdu. Precti si prosím zarucni podmínky skodovky - budes je mit nejspíše v manualu k vozidlu.

 

Cituji: "V pripade zameskanych servisních ukonu nebo v pripade servisních ukonu, které nebyly provedeny podle predpisu spolecnosti Skoda Auto, zarucni nároky stale trvaji, pokud muze byt dolozeno, ze servisni ukony zameskane nebo neprovedene podle predpisu spolecnosti Skoda Auto nezapricinily poskozeni".

 

Tato podmínka se vztahuje jak na zákonnou záruku, tak na prodlozenou záruku (kastle, lak, pripadne dokoupena prodlouzena záruka).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...