Přejít na obsah

USB místo MDI


Doporučené příspěvky

Ahoj, mám Yeti 1.8 TSI 8/2010 Experience, jsem spokojeným uživatelem rádia Bolero, leč mne trápí přítomnost MDI konektoru, kdesi jsem viděl fotku AUX vstupu s 3,5 jackem a USB místo toho MDI mnohopinového paznechtu pod climatronickem, žel se mi zatím nepodařilo sehnat tento díl. Mělo by se jen jednat o záslepku s jinými konektory jelikož v MDI jsou tyto kontakty obsaženy. Samozřejmě není problém cokoliv dobastlit, ale jsem příznivce čistých řešení, proto sháním jen ten panel.

Řešil někdo, popř. neznáte číslo dílu ?

Sháním toto:

vstup.png

Místo tohoto:

a.JPG

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cha našel jsem :)

Etka je všemocná ...

5L1863383D/5L2863383D jedná se totiž o celý box....

Sehnal jsem za 500,-

Kabel z MDI jednotky do USB panelu by měl být stejný jako do MDI boxu.

Kdyžtak vyčmuchám zapojení MDI svazku a udělám si vlastní pro připojení tohoto USB boxu.

Zajímavé je totiž, že z obrázku to vypadá že AUX má  samostatný konektor ...

Asi se budu muset zahrabat do schémat :D

150810-IMG_7483-800.jpg

 

$_1.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

v loketce právě není :D

ale existuje takováhle sranda :

s-l500.jpg

kteru si asi za těch 10 doláčů pořídím a zjistím pořádně zapojení toho MDI svazku a vytvořím vlastní ... aniž bych to musel tahat odněkud jinad, protože světě div se na internetu není k sehnání kloudný zapojení toho 30PIN MDI konektoru (svazku z MDI jednotky) ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To byla prvni varianta, ale ja potrebuji vyuzivat USB zasuvku v panelu i AUX vstup. Prochazel jsem schemata a zahranicni fora a zjistil, ze MDI rozhranni bylo hlavne urceno pro starsi autoradia (Swing, Dance, Bolero), ktere jeste nemaji USB rozhranni vzadu (zluty kulaty 4pin konektor), Amundsen a Columbus jiz je ale maji. Zajimavy postreh od vicero lidi je, ze kvalita zvuku skrze AUX analogovy vstup pomoci MDI je zoufala oproti primemu pripojeni AUX primo zezadu do radia.

Abych to shrnul, reseni me plne vyhovujici je pripojeni USB v boxu skrze MDI. Primarne jej budu vyuzivat pro nabijeni telefonu, sekundarne si obcas nekdo z pasazeru prinese FLASH s hudbou. AUX nepujde pres MDI, nybrz primo do radia zadem a budu jim poustet hudbu z telefonu.
Nechci vyuzivat "MDI to USB/Jack" kabel z duvodu jeho exoticnosti a predpokladane choulostivosti. Lepsi je mit proste USB a jack zasuvky, do kterych pripojim levne a velice rychle/jednoduse sehnatelne spotrebni kabely. Kazdopadne v nejblizsi dobe postnu foto meho reseni, postup a rozkodovane zapojeni MDI zasuvky.

 

 

 

Editováno: , autor: walleyman
Grammar nazi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dneska dorazil kastlík s USB a AUX zásuvkou, rozdělal jsem a zůstal jsem koukat ....

Obě dvě zásuvky jsou koncernové standartní ... na tom by nic nebylo .... ale :

USB 5Q0 035 726 E

 

USB je aktivní (součástí  je USB řadič, stabilizátor, obvody ochrany (hlavně galvanické oddělení datových vstupů) ... a to celé na plošńáku velkém jak FLASHka. Na jedné sraně je klasický USB konektor a na druhé 6PIN kulatý zelený (4 PINY v kruhu a dva v 2,54mm rozteči bokem), jak jsem dohledal jedná se o koncernový build in konektor pro USB rozhranní. Ty dva piny bokem slouží k napájení stabilizátoru (12V->5V). Zřejmě USB rozhranní RCD510 (apod.) není dimenzované na proud více než řádově 100mA, proto dodatečný zdroj. Ty čtyři zbývající piny jsou normální USB standart a jsou galvanicky oddělené od USB vnější zásuvky.

Full_Size_Render_1.jpg19439_1.jpg

 

AUX 5Q0 035 724

AUX zásuvka má plochý 4 pin konektor jak jej známe (2,54 mm).

 

Tak teď přijde ladění ... protože jsem velice zvědav, jestli si ten USB řadič v zásuvce bude povídat s MDI jednotkou. Teoreticky by měl za předpokladu, že řadič nepřispívá nějakou specifickou datovou komunikací. Pokud si nebudou povídat, tak prostě objednám jinou verzi zásuvky (5Q0 035 726 A):

5584097699.jpg která je pasivní bez ochran a prostě ji připojím k MDI.

 

 

 

AUX půjde připojit k BOLERU dozadu pomocí 12pin konektoru conn.png co jsem si obejdnal z aliexpress.com

 

Pro ladění a rozkódování MDI kabeláže jsem objednal toto:

 

cavl.png

 

 

Ještě ve vzduchu visí hromada otazníků (např. jaký proud do USB je MDI schopno nakrmit) atd ... ale zatím čekám na čínu. Pak se uvidí.

Finanční náročnost je nula prd .. kastlík stál 500,- Kč i se zásuvkama a kabely dohromady 300,- Kč. Až se zadaří, tak budu s kvalitou připojení zvuku někde jinde, než série a hlavně za pár šušňů oproti originální post montáži by Škoda ....

 

Doufám, že zapojení MDI kabelu z jednotky MDI do MDI zásuvky někdo někdy využije, protože když to rozlousknu, tak pro obyčejnýho smrtelníka s MDI portem pak bude stačit koupit obyč USB a AUX zásuvku do panelu a napojit na kabel MDI. Cena pak bude cca 200,-Kč.

 

Jinak kdybych neměl SOUND SYSTEM, tak bych se na to všechno zvysoka vy***l, protož by to nemělo cenu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velice jednoduše:

když nemáš prémiové rádia (Amundsen/Columbus) tak je AUX (linkový audio vstup) připojen do rádia pomocí MDI jednotky, která signál digitalizuje a předá rádiu v digitální podobě, jedntoka zároveň supluje USB řadič který není v rádiu fyzicky instalován. Když obejdu MDI jedntoku a AUX připojím zezadu do Bolera, tak získávám vstup s menším zkreslením.

 

Pokud máš prémiové rádio, tak to nepotřebuje jednotku MDI a všechny periferie má v sobě, tzn. kvalita samotného převodu na digitální podobu je někde jinde než přes MDI.

 

Pokud je ve vozidle jen analogový zesilovač (normální bez SoundSystemu) tak dojde laicky řečeno jen k zesílení již několikráte upraveného signálu přímo v rádiu.

Pokud máš instalovaný SoundSystem, tak je signál odeslán do externího digitálního zesilovače se signálovým procesorem, který se stará o rekonstrukci/filtraci zvuku zpět do kvalitnější podoby, proto se vyplatí obejít MDI jednotku a nepřidávat do cesty zbytečný zdroj zkreslení, tím pádem plně využívat potenciálu pěkně odladěného SoundSystemu.

 

Prostě pokud jsou repráky přímo připojeny k rádiu (bez externího zesilovače - SoudSystemu) tak je prakticky jedno jestli jde vstupní sigál přímo do rádia, nebo přes MDI. Pokud je instalován externí zesilovač, tak jsou již rozdíly patrné a cvičené ucho hifistovo je pozná :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...