Přejít na obsah

Infotainment Columbus 9,2" s navigací


Doporučené příspěvky

Ke Columbusu mám přes BT připojený manželčin Samsung Galaxy S10e pomocí rSAP (Remote SIM Access Profile / Rozhraní telefonu "Business" ) - Tímto si telefonní modul v autě přes BT alokuje (vypůjčí) SIM kartu z mobilu a sdílí z ní neomezený data šířené pomocí zabudovaného APčka posádce vozu WiFinou. Mobil v tu dobu k SIMkartě nemá přístup, ale na internet se dostane přes WiFi z auta, takže se na něm dá brouzdat po netu.

Současně jsem přes BT připojený se svým telefonem přes obyčejný hands free protokol (HFP). Po sem je všechno v pořádku...

...problém vyvstane v momentě, kdy svůj telefon připojím USB kabelem a zapnu Android Auto...v ten moment se rozpojí rSAP čímž ztratíme internet. Je prosím toto chování normální? Je vůbec možné používat AA současně s rSAP? V manuálu jsem našel akorát tabulku, která definuje možnosti zapojení, ale o AA v této souvislosti se tam nic nepíše. :(

image.thumb.png.55dd8a149c9bd22ccaa7a0aab3274889.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Právě jsem "upgradoval" z Kodiaqa MR 2018 na MR 2021, který má bohužel již MIB3. Jedno velké zklamání. Proč se Škodovka nedrží hesla „co funguje, na to nešahej“. Člověk by očekával, že nová verze by měla být stejná, nebo minimálně lepší. Bohužel polovina užitečných funkcí je pryč a ergonomie ovládání, zejména navigace je katastrofa.  

 

Odeslání cíle do navigace přes aplikaci „MySkoda“.

V předchozí verzi šlo cíl nastavit v mobilní aplikaci a zaslat do auta. Po nasednutí do auta se cíl vyvolal „na jeden klik“. V současnosti cíl do auta odeslat lze, nicméně nikde není položka „cíle online“, po nastartování se cíl v navigaci nenabídne.

 

Vyhledávání cílů online přes google.com

V minulé verzi fungovalo perfektně, stačilo napsat jméno firmy nebo název lyžařského střediska, obchodu apod. a adresa se převzala od Google. Toto v navigaci nyní nefunguje. Předpokládám, že tato funkcionalita byla vyřazena, aby lidé více používali android auto?

 

Import vlastních cílů

Do MIB3 nejde importovat vlastní cíle (např. databázi radarů anebo cokoliv jiného např. z POI.CZ). Netuší někdo, zda to Škodovka zařízla definitivně, anebo tuto funkcionalitu časem znovu implementuje?

 

Vyhledávání čerpacích stanic/parkovišť podél trasy

V minulé verzi stačilo „na pár kliknutí“ zobrazit čerpací stanice, parkoviště nebo restaurace podlé trasy a jednoduše člověk viděl, kde může zastavit/natankovat. Tato funkcionalita zůstala částečně zachována, jen se k ní musí doklikat trochu složitější cestou. Nicméně vyhledává jen pár čerpacích stanic do několika desítek km před aktuální polohou (v rámci měřítka mapy) a když bych chtěl vidět čerpací dále (např. až za 150km), musím posunout mapu na tu oblast a pak se teprve zobrazí čerpací stanice dále od aktuální polohy. Ve staré verzi šlo jednoduše seznamem čerpacích stanic listovat „až do cíle cesty“. Neskutečně neintuitivní ovládání, v podstatě nepoužitelné pro účel, pro který jsme to používal – věděl jsem, jaký je dojezd a vybral jsem si benzinovou pumpu dle svého uvážení. Stejně tak např. Rastplatzy v Rakousku na dálnicích, člověk si je zobrazil a naplánoval cestu. Nyní to nejde.  

 

Zrušení možnosti SD karet

Chápu, že spousta lidí upřednostňuje streamování hudby přes Spotify, nicméně určitě je nemalé procento lidí, kteří upřednostňují poslech vlastních CD nagrabovaných do formátu FLAC. Upřímně mi nedává moc smysl si připlatit za příplatkové audio Canton (které mimochodem vzhledem ke své ceně nehraje vůbec špatně) a pak poslouchat MP3 ze Spotify „zprasenou“ ještě ztrátovým Bluetooth kodekem při přenosu z mobilu do autorádia (pokud nechci využívat android auto a aplikaci Spotify přímo v něm). Možnost flash disku zůstala zachována, ale vzhledem k umístění USB jsem našel jen jeden flash disk, který se tam „vejde“, tzn. je možno pak schránku zavřít. Je to Kingston DataTraveler MicroDuo 3C USB Flash Drive (https://www.kingston.com/czech/en/usb-flash-drives/datatraveler-microduo-3c-usb-flash-drive), má ale jen 128GB, větší se nedělá a je neskutečně pomalý. Při přehrávání to nevadí, ale nakopírovat tam muziku trvá věčně (rychlost padá na 5MB/s). Nemá někdo tip na jiný flash disk, který by se tam vešel a byl větší a rychlejší?

 

Kdo máte MIB3, napište, jaké jsou vaše zkušenosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jekyll: na minulém autě jsem to využíval přesně tak, jako ty, tzn. rSAP protokol a tím si Columbus "vzal" SIM kartu z telefonu a přes její datový tarif se připojil k internetu a toto připojení používal pro on-line služby a vytvořil v autě hotspot, ke kterému se připojili ostatní (i ten telefon, který "poskytuje" SIM kartu). Není podle mne pravda, že bys v té chvíli byl připojen přes Bluetooth protokolem HFP, "telefonem" je v té chvíli Columbus a "telefonuje" přes SIM kartu, ke které má přístup právě přes rSAP.

 

Ale Android auto mi fungovalo stejně - tzn. po připojení přes USB a spárování přes Android Auto se rozpojil rSAP a tím pádem Columbus ztatil přístup k datům, už neměl k dispozici SIM kartu mobilu. To chování je podle mne správně. Data by si podle mne ponechal jedině tehdy, kdyby je bral ze SIM karty v přístroji (slot v kastlíku před spolujezdcem), anebo z hotspotu, ke kterému by byl připojen.

 

PS: navážu na svůj předchozí příspěvek, tato možnost, tj. brát si data přes rSAP a udělat hotspot například pro děti už taky v MIB3 není. MIB3 má eSIM, data pro dopravní info, updaty apod jsou v ceně, ale data pro normální využití, tj. jako hotspot pro tablet/notebook/telefon je třeba si předplatit datové balíčky od škodovky, nejde čerpat z datového balíčku v rámci tarifu mobilního operátora. Taky "super" zlepšení oproti předchozí verzi. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na SD kartu by se snad mohl dát použít ten USB slot, ne? Já to mám připojené přes microSD redukci, co byla přiložena k té kartě. Ale na Supu III, kde je možnost připojit až 4 SD karty současně - dvě napřímo a dvě přes tu redukci. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Frozzy: určitě by se dal použít krátký kablík s pravoúhlým USB-C konektorem a na něj napojit čtečka s SD kartou anebo rovnou nějaká větší fleška, ale pokud si člověk v přihrádce i nabíjí telefon, tak by tam už bylo "dost těsno". :-) To řešení s odkazovanou fleškou je nakonec celkem ucházející - hlavně se tam vejde, dá se kastlík zavřít a nezavazí.

 

Ještě mne zaujala jedna věc - MIB3 by podle návodu (strana 143) měl umět zobrazovat nejen SMS, ale i emaily (včetně možnosti emaily odesílat na displayi infotainmentu). Mi SMS fungují, ale emaily ne, zkoušel to někdo?

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mi e-maily v Kodiaqu fungovaly a v Superbu teď taky. Ale mám v Exchange podsložky a ty se mi zobrazí nejdřív a maily až pod nimi. Každopádně mi to nepřijde pohodlné na používání, mnoho listování a u stojícího auta je pohodlnější vše projít rovnou v telefonu, za jízdy je tohle procházet nesmysl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Delphin: díky za info. Myslím, že problém bude spíše na straně telefonu, kdy v rámci nějaké bezpečnostní politiky související s firemním exchange servrem bude zablokovaný přístup v telefonu k emailům přes tento MAP protokol. Přišlo mi to fajn, že by se člověk jen v rychlosti podíval "co přišlo", aniž by musel vytahovat telefon. Zkusím to s jiným telefonem a jiným účtem, ať si ověřím svou teorii.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

zdravíčko,

pozoruji poslední dobou, že když mám navigaci Waze přes CarPlay a někdo mi zavolá, tak po skončení hovoru se mi Columbus přepne do základní obrazovky (odpojí se od CarPlay) a někdy přestane fungovat i rádio. Takže musím za jízdy restartovat rádio. Jsem v tom sám? iOS 14.6 a dnes v servisu mi kvůli tomu přehráli soft v columbusu, ale výsledek je stejný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 10 měsíců později...
  • o 1 měsíc později...

Jako tomu bylo u MIB2.5 a starších, je možné aktivovat Offroad režim, kde je vidět teplota vody a oleje, nadmořská výška, natočení kol, kompas.

Na MIB3, pokud si vzpomínám dobře, tak Offroad režim je i po dokódování skrytý. Je viditelný jen v případě, že auto má Offroad režim jako jízdní profil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahoj, potřeboval bych poradit ohledně navigace. Mám Columbus a pokud používám navigaci tak pouze na Columbusu. Na virtuálním kokpitu mám buď radio, nebo info o jízdě (čas, spotřeba, dojezd atd).

Ale když zastavím a vypnu motor např. na benzince, tak po nastartování se mi navigace zobrazí jak na Columbusu tak i na virtuálním kokpitu mezi budíky a zas si to musím nastavovat zpět abych tam měl radio.

Jde někde v menu auta nastavit, aby virtuál kokpit ukazoval pořád to samé po každém nastartování? Jsem asi úplně blbej, ale nemůžu to v návodu, ani v menu auta najít.

Kodiaq je letošní FL.

Díky 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtěl bych zareagovat na Lumana...nikoliv z řešením ale s pláčem co Škodovka dokázala do FL verze pustit za totálně syrový SW v infotaimantu a kokpitu. To co popisuje je opravdu standardní chování, ale ne tolik problematické jako to ostatní co se mi ve spojení s Columbusem děje...takže jen pár bodů:

1. Bootuje to celé asi tak 2minuty než se s tím dá vůbec něco dělat.

2. Odezva je naprosto šílená, nejhorší je to při prvním bootu po nějaké době stání. Nastavit si navigaci před odjezdem je buď vydržet a nebo jet prvních pár km podle sebe.

3. I odezva digitálního kokpitu na ovládaní z volantu je hrozná, přesun v menu pomocí kolečka je citelně zpožděné...už jsem si na to zvykl, ale z počátku jsem si myslel, že to nezareagovalo a otočil jsem ještě jednou...to samozřejmě za chvilku vygenerovalo skoky dva...je to prostě citelné...otočím vidím, že se nic nestalo, tak otočím ještě jendou...reakce odhaduji okolo 750ms-1000ms...prostě pro člověka zaznamenatelné.

4. Hlasové ovládání...stejné jako před 7mi lety v novém Superbu = naprosto strašné.

5. SkodaConnect - tak tohle je napsané dítětem z mateřské školy...nevím proč to u VW a Audi může fungovat bez větších troublů, ale Škoda má asi něco svého co je naprostá katastrofa...např, odeslání cíle je sázka do loterie, někdy je to v autě hned a někdy tak cca za dva dny...

 

Nevím jestli je již nějaká novější verze SW pro infotaimanet jako takový a pro kokpit, ale chci to co nejdříve reklamovat, protože tohle je ve stavu absolutního nedodělku a docela to kazí perfektní pocit z nového a pěkného auta...achjo.

Jsem jediný a tím pádem opravdu na reklamaci a nebo to pociťujete i ostatní?

Dík za případné odpovědi se zkušenostmi s infotaimantem(Columbus), obzvláště ve FL verzi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Jak vám funguje posílání cílů z webu, nebo aplikace do navigace? Stále s tím bojuji, odeslání trvalo několik hodin až dní, teď po aktualizaci infotailmentu nechodí vůbec.. Jedná se o Kodiaq po faceliftu, který již nemá záložku cíle online.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahoj,

prosím o radu.. mám Škodu Kodiaq 12/2020... Infotainment je Columbus 9.2 palce a podporuje CarPlay.. můj první dotaz je zda jde jinak než pomocí kabelu spárovat telefon s Infotainmentem přes CarPlay (pomocí bluetoothu nebo wifi?) A druhý dotaz jak přes CarPlay přehrávat videa z Youtube. Četl jsem různé příspěvky o JailBreaku... CarBridge atd.. atd.. atd.. akorát mám Iphone 13 pro s IOS 16.4 a pro tuto verzi podle všeho žádný jailbreak není.. Máte nějaký návod jak na to? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Ahoj,

 

upgradoval jsem Kodiaq 2018 (amundsen) na Kodiaq 2023 (Columbus) - jde nekde nastavit, aby pri navigovani Columbus zobrazoval razeni jizdnich pruhu pred krizovatkou? Na starem Amundsenu to fungovalo bezvadne, ted to nemohu nikde najit. Diky

Editováno: , autor: r_b
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
V 30. 10. 2023 na 14:08, r_b napsal:

Ahoj,

 

upgradoval jsem Kodiaq 2018 (amundsen) na Kodiaq 2023 (Columbus) - jde nekde nastavit, aby pri navigovani Columbus zobrazoval razeni jizdnich pruhu pred krizovatkou? Na starem Amundsenu to fungovalo bezvadne, ted to nemohu nikde najit. Diky

Ahoj,

tuhle funkci hledám také a to na displeji Columbusu, tak na Viturálním kokpitu. Je to systémem nebo dělám něco špatně?

Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...