Přejít na obsah

Autobatéria (akumulátor) do FII a Roomstera


joskak

Doporučené příspěvky

V 25. 12. 2019 na 12:37, Caster napsal:


Odběr do cca 10 mA by měl být v pohodě (za měsíc to je 7,2 Ah). Po uzavření auta spotřeba neklesne ihned, ale může to trvat i 20 minut než se se auto uspí. Pro dobré zdraví baterie je základ rozpojit konektor u "-" pólu (sonda proudu). To zajistí nabíjení baterie na 100% místo 80%, což baterii samozřejmě ničí (sulfatace, ztráta kapacity, nízké napětí - problémy se spuštěním spotřebičů typicky přídavné topení aj.).

 

Ahoj Caster, chcem sa opýtať, čo konkrétne si myslel pod tým rozpojenie mínus pólu a hlavne aký to má súvis s nabíjaním batérie na 100% ? Ak ide o meranie veľkosti prúdu, čiže sériové zapojenie meracieho prístroja medzi mínus pól a kontaktom auta, tak ok. Ide mi o to nabíjanie na 100 %.

Editováno: , autor: Ondro TSI
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ondro TSI

Rozpojením malého konektoru u "-" pólu baterie se vyřadí sonda proudu, která posílá údaje o proudu, napětí a teplotě akumulátoru do řídící jednotky. Řídící jednotka se tak přepne z režimu "inteligentního" nabíjení baterie na max. 80% na "konvenční" nabíjení, kdy bude baterie nabíjet na 100%, což mj. požadují všichni výrobci baterií. Současně dojde k vypnutí Start/Stop, pokud je jím auto vybaveno. Baterie bude mít maximální výdrž, spolehlivě udrží napětí a nebude docházet k jejímu ničení sulfatací.

d-c-jednotka.jpg

Svoji baterii monitoruji dálkově přes síť SigFox (V: 1274 = 12,74 V):

Nap-t-Sig-Fox.jpg

Jde o gelovou baterii Exide ES900, Ford Mondeo, která má cca 13 V při plném nabití.

Editováno: , autor: Caster
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nemohu nikde najít konečný nabíjecí proud u charakteristiky IU pro akumulátor AGM s kapacitou 60 Ah. Našel jsem v jednom článku u popisu charakteristiky U, že "Konečný nabíjecí proudu dosahuje asi 0,002 násobku jmenovité kapacity akumulátoru". Tedy v mém případě ukončím nabíjení, pokud proud klesne na 120 mA? Mám totiž jen laboratorní zdroj a tak musím nabíjení trochu hlídat.

 

Tak už nemusím. V Lidlu byla akce na nabíječku Ultimate Speed ULGD 5.0 A1. Počáteční napětí bylo 12,39 V, asi po 9 hodinách po odpojení nabíječky 12,77 V.

Nabíjení.JPG

Editováno: , autor: .Honza.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Ondro TSI
Zařízení na dálkový monitoring napětí baterie jsem si udělal sám ;-). Plošný spoj a program v mikroprocesoru ATtiny. Jde o malé zařízení, které jsem dal do krytu běžné USB nabíječky do auta. Zařízení nevyžaduje SIM kartu ani WiFi, funguje spolehlivě po celé Evropě s dosahem k nejblížšímu vysílači SigFox až 50 km. Pracuje v režimu spánku (odběr jen několik µA), s tím, že se každou hodinu probudí, změří napětí a odešle změřenou hodnotu. To lze snadno sledovat na webové stránce, i v mobilu, viz ukázka výše. Přestože zařízení neobsahuje GPS, na mapě lze hrubě zjistit, v jakém městě se auto momentálně nachází.  Použití je snadné, jednoduše se zasune do 12V zásuvky v autě.

Udělám fotku finální podoby zařízení (dole fotka z posledního dolaďování na stole, zelená destička), dám ji sem a zvážím případný prodej.


ATtiny-Sigfox.jpg

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 hodinami, Ondro TSI napsal:

Caster, ďakujem za odpoveď.

 

Prosím Ťa, mohol by si mi dať viac informácií o tom monitorovaní batérie na diaľku? Čo si mám kúpiť, ako sa volá to zariadenie čo máš v aute a pod.?


Nie je to úplne na diaľku, ale aspoň si to môžeš bežne kúpiť.
https://www.alza.sk/auto/ctek-ctx-battery-sence-d4525454.htm

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chyba je, že napětí uvedené tímto měřičem, ti podává špatné údaje, mám zijštěno že mi tento měřič napětí proměřuje cca o 0,5V, dále když ho zapojíš v autě, tak tam jsou další ztráty napětí, běžící ventilátor, rádio, atd...

Na baterce naměřím stabilních 14,4V, ale měřič v autě ukazuje napětí od cca 13,4V do 13,8V.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Ja som menil aku v decembri 2019. Bola to Varta orig z výroby z roku 2009. Menil som preventívne, pretože ráno mala napätie len  11,7 V. Chcel som kúpiť znova Vartu, ale predajca ma od toho odhovoril, pretože odkedy presunuli výrobu z Čiech do Poľska, tie Varty vraj už  vydržia len 3-4 roky. Preto som kúpil na jeho doporučenie Master-Sport. Menil som sám a pri uvoľňovaní vrchného krytu sa mi podarilo ulomiť jeden držiak, ale po namontovaní novej aku všetko drží.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím tedy kde to kdo vzal že se varta přesunula do polska,jsem z České Lípy a varta se tady stále vyrábí,dokonce před pár lety postavili fungl novou halu kde si samy vyrábí plastové boxy baterek.  Takže varta je stále vyráběna v čechách,konkrétně v České Lípě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Tak co, vejde se mi baterka délky 250mm do kastlíku (FII před FL 1,4)? Exide v konfigurátoru nabízí EA530 (ostatní neberu), ale jinde nabízí i ty delší... Současná Varta Blue dyn. 52Ah se tam vejde v pohodě - ta je krátká, i když nafouklejší než originál 44Ah.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Exide doporučuju, na OII mi 2x po 2,5 letech odešla Varta Silver dynamic, která je podstatně dražší. Takže Vartu už neberu. Exide jede 5 rok a bez problému a to jezdí na krátké trasy. Když jsem se o baterie zajímal co pořídit, tak v testech u Exide byla uváděna i relativně nízká doba (v km) potřebná pro dobití, daleko nižší než u Varty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to vôbec nerieš a daj tam tú 530-ku, aj to bude bohato stačiť.
Pár rokov dozadu som v salóne v nových Rapidoch videl 36 Ah batérie, takže ak sa ti tam zmestí 53 Ah akumulátor, tak budeš mať takmer o polovicu väčší, než dnešný štandart. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten kastlík se dá snadno změřit. Asi budu mít stejný jako ty. Pak dát akorát pozor na výšku, abys tam ten horní kryt mohl zacvaknout. Předtím jsem měl původní z výroby od roku 2008 a ta měla 44 Ah a startovací proud asi nějakých 360 A, takže tahle s proudem 540 A je až až. Měnil jsem jí minulý týden a nesrovnatelné. Jestli tam nemáš nějakou extra elektrickou výbavu, měla by určitě stačit.

Editováno: , autor: mambo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...