Přejít na obsah

Má prodloužená záruka smysl? A poškození spojky


kubaad

Doporučené příspěvky

Ahoj,

Byť mám Octavii 3 tak to uvedu sem protože to je obecný dotaz na škodovky.

U mého auta mi lehce začal zadrhávat spojkový pedál (opravdu jen malinko) a protože mi končila prodloužená 4 letá záruka rozhodl jsem se po autorizovaném servisu požadovat záruční opravu.  Kdyby to auto ještě nebylo v záruce tak to vůbec neřeším.  Servis rozebral spojku a sdělil mi, že mám opálené lamely a talíře a že se to musí vyměnit a samozřejmě záruka se na to nevztahuje. Je jasné že jsem to nechal vyměnit za hezky velkou sumičku.  

Mám dva dotazy:

1.Jde nějak poznat z lamel a talířů spojky  zda je to skutečně zralé na výměnu? Mám to nafoceno a mě osobně se to nezdálo moc poškozené, ale jsem neodborník

2.Má vůbec cenu kupovat k novému vozu prodlouženou záruku? Když vlastně na všechno škodovka může říci, že to bylo způsobeno nevhodným zacházením auta. Viz můj případ ze spojkou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No neznam podmínky, ale někde budou napsány výjimky ze záruky a klasická věta.. na běžné opotřebení se záruka nevztahuje.. takže asi tak.. a jako je klasika ve všech oborech.. snaží se záruku neuznat.. a zrovna u spojky si myslim, že pokud se nerozlítla tak bohužel..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no a to je právě to co znamená běžné opotřebení? Když výrobce poskytuje záruku na 4 roky nebo na 120 000 Km a auto se rozbije na 82 000 Km. Chápu to u baterie která se prostě vybije a užitím je opotřebená. A nebo jako kdyby v záruce odešlo turbo. To se taky přeci používáním opotřebuje. A jsem si jist, že na to se záruka vztahuje. Tedy v záruce turbo opraví. Nebo vám prodejce řekne že jste hodně šlapal na plyn a tím jste ho opotřeboval??? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud máš v držení vyměněné díly a chceš to řešit, tak jedině znalec. Pokud je nemáš a opravu jsi zaplatil, už je pozdě cokoli podnikat, bohužel...:( Jsou to sviňárny, ale ne jen v tomto oboru. 20 let jsem dělal záruční opravy, tak už nemám žádné iluze.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 měsíců později...

Ahoj, přidávám svou zkušenost.

 

Spolu s jinou závadou jsem v servise řešil klouzající spojku na ŠO III RS 2.0 TSI r.v. 2014 manuál, najeto cca 63000 km. Reklamace zamítnuta.

 

Na druhém voze  ŠO II RS TFSI r.v. 2008 manuál, mám najeto cca 116000 km a spojka je stále OK.

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já měl záruční opravu na dvouhmotnostní setrvák a spojku u mé 1,8 T v roce 2000 a podařilo se mi donutit Škodovku k výměně a to při 11 Tkm a předchozích reklamacích v době záruky. Auto bylo přijaté do opravy po záruce na občasné rušivé zvuky od spojky po nastartování a před ohřátím motoru. Po rozebrání mi tvrdili že spojková lamela je opotřebovaná a vyhřátá. Jenže s tím jsem zásadně nesouhlasil a nechal jsem donést ze skladu novou lamelu a ta měla identické rozměry včetně tloušťky a i barvy. To jsem dal do zápisu a na základě toho mi Škoda dala nový setrvák i spojku o větším průměru a to po inovaci. Tedy znalosti a komunikační dovednosti mě pomohly při pozáruční opravě. Ale asi jako jednomu z mála, to strašení před opravou že je vše na mé náklady rozebírané a pak vymejšlení kravin po demontáži bylo tedy opravdu náročný. Proto jsem zanevřel nad Škodou. Ale 1,8 T funguje až do dnes perfektně:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zdravím Vás,

 

jak by jste se postavili k tomuto? Koupil jsem si před necelými 2 měsíci roční vůz ze škodovky rapida s prodlouženou 5 letou zárukou. Aktuálně je stáří vozu 1,5 roku. Při koupi měl nalítané cca. 23 500 km. Po dobu co jej mám já jsem najezdil cca. 600 km. Tento víkend, když jsem se vracel s rodinou domu z výletu jsem zjistil, že mi "prokluzuje" spojka. Jsem laik, takže možná se pletu, ale stalo se mi toto. Chtěl jsem předjet auto, aktuálně jsem jel cca. 70 km/h (zařazenou 4), šlápl jsem na plyn. Auto začalo zrychlovat až do doby než se motor dostal do otáček okolo 2500, kde bylo dle motoru jednoznačně slyšet, že není zatížený. Otáčky vyskočily na 3000, kde bylo opět poslechově slyšet, že motor zatížený je. Totéž se stalo při otáčkách okolo 3500. Během tohoto předjíždění se mi ztratila informace z PP o tom jaký mám aktuálně zařazených rychlostní stupeň. Dokonce se mi tam i objevila informace, že mám zařazenou 3, ale fyzicky tam byla 4.

Volal jsem do několika AS a bylo mi řečeno, že pokud bude špatná spojka, že mě to bude stát cca. 15 tisíc. Takže mám auto necelé 2 měsíce (resp. 14.7. to budou 2 měsíce), najeto 600 km a odrovnal jsem spojku? A navíc ještě nebudu moct uplatnit záruku?

Dle mého AS, který tento vůz prodával mě neprovedl řádnou kontrolu technického stavu vozu, závada musela byt na autě již v době koupě, jen se na ni nepřišlo. 

 

Jak by jste to řešili?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Podle me jednoznacne prokluzujici spojka. Vsechno co jsi psal na to dokonale sedi. Zvlastni, ze by se spojka opotrebovala tak brzy. Ze by to bylo stocene? Ze by s tim predchozi majitel jezdil jako hovado? Taky je mozne, ze je to nejaka vyrobni vada. Treba ti tece olej z motoru/prevodovky a dostal se na lamelu. Zkusil bych to uhrat na zaruku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No když jsem volal do servisu, tak jsem řekl, že mám podezření na špatnou spojku a že bych chtěl aby se na to mrkli, že to mám v záruce. A bylo mi řečeno, že se na spojku záruka nevztahuje. Totéž mi bylo potvrzeno i dalším AS, se kterým jsem komunikoval přes email a tam mi napsali, že nová spojka vč. práce do 15000 Kč. Když jsem zmínil, že auto mám v záruce, tak mi bylo odepsáno, že musí zjistit příčinu a po té toto zkonzultovat s garančním technikem, který posoudí zda je to na záruku či nikoliv.

 

Že by to bylo stočené? To snad ne! Proto jsem to kupoval roční vůz, který by měl být prověřený. To spíše bych to tipoval, že předchozí řidič jezdil jako prase.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, výměnu spojky jsem nakonec zaplatil i když auto bylo ještě ve 4 leté záruce. Skutečně spojka je vyloučená z prodloužené záruky.  Ale ty jsi možná v jiné situaci. I když nejen právník

1.      Auto je ještě v zákonné dvouleté záruce i když teď je to vlastně 6 měsíců. Nový OZ. Zde se řídí OZ nikoliv to co si dá Škodovka do uživatelského manuálu.

2.      Auto jsi kupoval před 2 měsíci tedy bys mohl uplatňovat 6 měsíců na skryté vady.

Ještě jsem řešil se soudním znalcem, ale ten mi řekl, že spojka se dá vinou řidiče odpravit velice rychle.

Bohužel u ročních vozů nikdy nevíš, kdo s tím jezdil. Třeba stálo někde na autosalonu a složilo k zkušebním jízdám. A každý kdo si do auta sedne hned vyzkouší akceleraci… Osobně se k autu chovám taky hůře když vím, že ho za rok pošlu do světa než kdybych si ho měl nechat ještě dalších 5 let.

Ale zpátky reklamuj/ řeš tam kde jsi auto koupil. To co tomu je a zda bude na záruku nebo ne se stejné uvidí až pro rozmontování. Jestli tam je nějaká konstrukční chyba tak na záruku. Jestli je spojka sjetá tak body 1 nebo 2. Ale buď si jistý že v AS ví kam se podívat, aby neuznal záruku. U mě malinko opálená lamela…. Případně můžeš ještě napsat na škodovku, ale tam tě odkáží zase na AS. Blbé na tom celé je to, že nebudeš moc chvíli jezdit autem a nejrychlejší je si vše zaplatit. Jinak na vyřízení je ze zákona 30 dní. A to být bez auta….

Vítej ve světě automobilového průmyslu :(((((  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak pomalu začínám litovat, že jsem to auto vůbec kupoval :( Auto, které jsem měl předtím 2 roky bylo také roční a bylo úplně v pohodě. Při koupi mělo najeto cca. 5000 km, toto mělo 23500 km. Bez auta bohužel být nemohu ...

Jinak nevíte jak je to s náhradním autem? Mám na to nárok, kdybych reklamoval auto?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to tě taky nepotěším. V zásadě záleží pouze na AS jak se k tomu postaví. Ověřeno i ze Škodovky. Po mých zkušenostech bych teď náhradní vůz řešil v rámci mobility. TJ někde mimo domov zavolat na linku Mobility, že auto má poruchu a říci jim že ať tě odtáhnou to pak máš nárok na náhradní vůz. Ale když už do servisu dojedeš s autem po vlastní ose tak se mobilita nevztahuje:( 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@mbrazdil Já bych se tak lehce odbýt nenechal. Jednak záruka se na spojku vztahovat musí, nevztahuje se jen na běžné opotřebení. Ale to by předchozí uživatel musel jezdit permanentně se spojkou v záběru, jinak nevím. Kromě toho přece můžeš reklamovat skrytou vadu u prodejce, jak píše kolega výše. Tato varianta je asi jednodušší než objíždět AS a přemlouvat je, aby se na spojku podívali. Ale zkušenost s tím nemám.

Editováno: , autor: Twisted
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bohužel prodejce není v mém blízkém okolí, proto "obrážím" servisy v mém okolí. Měl jsem za to, že je úplně jedno, kde auto koupím, ale hlavně že budu mít v dosahu AS, který to vyřeší úplně stejně jako kdybych to řešil přes prodejce :(

Dnes jedu do jednoho AS u nás, uvidím co mi řeknou a při nejhorším to budu muset řešit přímo s prodejcem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

výluka je na opotřebení lamely spojky (je to spotřebák, stejně jako vzorek pneumatik). Zde bych si ale tipnul, že příčina bude v tom, o čem psal Pawouk. V tom případě by to šlo na záruku a ta by se měla dát uplatnit kdekoliv v AS.

Pokud by byla v háji lamela, dá se předpokládat, že vadná byla již v době prodeje = skrytá vada, která se navíc u auta s nájezdem +/- 20 tis. nedá předpokládat. V tom případě ti reklamaci může vyřídit výhradně prodejce - případně se s ním dohodni, zda navrhuje jiný postup - vše ale písemně, žádný telefon.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...