Přejít na obsah

Wapka-rizika, poškození


MartanNovotny

Doporučené příspěvky

Ahoj,

Jsem tady nový, a tak doufám, že jsem založil téma správně. Zajímalo by mě vaše zkušenosti s wapkou tedy bezkontaktní mytí v samoobslužných boxech. Stále více slýchávám, že wapka může poškodit lak, těsnění, plasty atd. Jak myjete auto wapkou vy? Třeba podběhy a podvozek, kde jednoduše nejde dodržet vzdálenost 30cm. A jaká je nejlepší vzdálenost mytí wapkou.

Editováno: , autor: MartanNovotny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, vím, že by se vysokotlaké čističe neměly používat na mytí jízdního kola ale čemu by to mohlo vadit u auta, to netuším. Já sám meju auto vapkou kranzle s výtlakem 11l vody za 1 minutu a nezaznamenal jsem na svých vozech žádné problémy (staří aut 10,11,15 let).

Trošku mimo téma, pár dnů zpět jsem si prohlížel renaulta talisman, auto mělo najeto 28 km a kruhy jaký to mělo vyškrábaný v laku od kartáčů myčky, to jsem ještě neviděl. Asi na té kvalitě laků u nových vozů něco pravdy bude.

Editováno: , autor: schneefall
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S 28km nájezdem jde do kartáčů jen kaskadér. Minimálně měsíc po sjetí z linky by se nemělo auto nijak mýt, max opláchnout vodou (netlakovou). Na kartáče bych s novým autem nejel ani po roce!!

Ten lak na autě ještě pořát zraje, po sjetí z linky není garantováno 100% vytvrdnutí laku. Chlapci ze životního prostředí dost šlapou na firmy aby přestaly používat barvy "ředidlové" tak předpokládám že Škodovka už dávno lakuje "voďákama" a to je alchymie dosáhnout aspoň podobné kvality syntetiky. 

@MartanNovotny To musel kamarád asi přejet vícekrát a zblízka, třeba si v té chvíli neuvědomil že je to od kamínku a snažil se to umýt. Já mám wapku doma a myl jsem s ní Felicii a kupodivu se z ní nic neodlouplo ani neutrhl nárazník jak někteří říkali, na F2 jsem ji použil asi jen 2x, přijde mě pohodlnější to pouze opláchnout hadicí, max pro předmytí použilt WAP. F3 jsem zatím doma nemyl, našel jsem automatickou bezkontaktní myčku. :D

Nejbezpečnější je kýbl s vodou(často měnit), houba a oplach hadicí. S WAP se to musí umět aby byl výsledek dobrý. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím si, že s wapkou je nižšia pravdepodobnosť poškodenia laku ako s kefami. To musel nejak veľmi umývať to miesto, ako píše aj MilanHos. Mne sa niečo podobné na wapke stalo iba raz - z puklíc z Lidla mi wapkou zišla sivá farba. Ale originálne puklice nikdy nemali problém.

 

S novým autom som ešte nebol pod kefami, aj keď na jar ma to dosť lákalo, keďže som bol naučený staré auto furt po zime vziať do umyvárky, kde som zvolil program s oplachom podvozku. Na novom aute som podvozok opláchol rýchlejšími prejazdmi cez veľké mláky počas jarných dažďov.. hehe.

 

Inak, keď mi v servise nanovo lakovali blatník, odporučili mi týždeň neísť pod kefy.

 

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moja skúsenosť je taká, dá sa bez problémov umyť auto wapkou ale aj zničiť, mám dosť skúseností za roky praxe, ale treba všetko s rozumom.

Proste nedávať vysoký tlak, nepribližovať sa blízko, nepoužívať kladivo - rotačná triska: kolega takto zrušil úplne lak na aute a musel prelakovať.

Mne sa raz podarilo po zime, pri umývaní diskov, trochu líznuť pneu a bola hneď vrchná vrstva, poškodená, a dával som pozor, proste podarilo sa, nič vážne ale vidno ako tlak robí svoje.

Takže všetko s rozumom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tato moje octafa nikdy do styku s kartáčovou myčkou nepřišla. Myji v samoobslužných wapkách, nejlépe s práškem. Nebo na chalupě wapkou a růčo. Samozřejmě rotační tryska nesmí na lak přijít. Tu používám jen lehce na disky, když přezouvám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Vcera sem byl na samoobsluzne wapce (po x-te), klice v kapse (kessy) .... zacinam na strane spolujezdce ....strikam ...  sem tam auto probliklo jako ze se zamyka (ne, nestrikal sem primo na kliku), obejdu auto a ridicovo okenko otevrene do poloviny (samo se otevrelo; ne nemel sem otevrene okenko sam od sebe v 1°C). Vypinam wapku, vytahuji ubrousky a 30minut vytiram interier a placu. Mam dokodovano, ze by melo jit otevreni ridicova okenka DO, kdyz drzim odemknuti, ale to funguje jednou v utery a podruhy v dubnu. I kdyby to fungovalo na 100%, tak s DO jsem nic nedelal a muselo by to udelat samotny kessy - jestli reagovala nejak voda s klikou. Je mi jasny, ze nikdo netusi jak se to mohlo stat, takze to pisu spis jenom jako "zajimavost" a pripadne varovani :)

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hmm, prezri si kódovanie, prípadne sa skús pohrať s nasledovnými:

 

Citovat
Comfort Opening = pressing the drivers and holding the side window switch in the direction you want all of the windows to travel while the car is off. Also, master setting to enable and disable the opening controls below.
Funk = Keyfob opening
Kessy = Kessy Opening settings
SAD = Sunroof opening settings when using any of the methods listed above
 
Keyfob Window Opening/Closing:
[09] Central Electronics
Adaptations
(2)-Access control 2-Comfort opening - Active
(3)-Access control 2-Comfort closing - Active
(6)-Access control 2-Funk Komfort schliessen - Active
(7)-Access control 2-Funk Komfort oeffnen - Active
(20)-Access control 2-Kessy Komfort schliessen - Yes
(27)-Access control 2-Menuesteuerung Komfortbedienung einstellbar - Active
(11)-Access control 2-SAD Komfort schliessen - Active
(12)-Access control 2-SAD Komfort oeffnen - Active
CAR > SETTINGS > WINDOWS > OPEN AND CLOSING > Enable Comfort Opening

 

ak to dobre chápem, je možné sťahovanie okien aj cez Kessy. ale je to kódovanie z Golfa, tak neviem nakoľko aktuálne je to pri F3. ja to nemám kde overiť, a inú radu bohužiaľ nemám

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...