Přejít na obsah

Jaký je nejmenší průměr středního otvoru v ráfku?


Rocker

Doporučené příspěvky

Ahoj,

jelikož se v garážovém domě, kde mám uzamykatelnou garáž, občas krade a už jsem před lety přišel o sadu zimních kol, chci si do garáže nechat udělat pravděpodobně z nějaké silnostěnné trubky stacionární, k podlaze přišroubovaný stojan na kompletní kola, který bude možné nad nejvýše umístěnou pneumatikou uzamknout zámkem s dříkem vedeným přes průměr tyče, aby kola nešla bez klíče sundat ze stojanu.

Když jsem si kreslil náčrtek stojanu a počítal rozměry, předpokládal jsem, že minimálně u ráfků stejné velikosti bude mít otvor uprostřed ráfku vždy stejný průměr. Naštěstí mne to napadlo změřit na 15‘‘ kolech, a tak jsem u ocelového ráfku naměřil posuvným měřítkem průměr tohoto otvoru 57 mm, zatímco u Alu ráfku to bylo jen 52 mm.

Zatím máme v rodině 2 auta od Škodovky (Octavia 2 + Fabii 2 Combi). Co bude v tomto směru do budoucna, si netroufám ani odhadovat. Jen vím, že bych ten uzamykatelný stojan na kompletní kola chtěl nechat udělat co nejvíce univerzální, aby se tam vešla kompletní kola různých výrobců jakéhokoliv průměru/velikosti.

Lze říct, jaký může být nejmenší možný průměr středního otvoru v ráfku? Na tom závisí maximální vnější průměr té silnostěnné tyče a šířka U-vybrání v bloku zámku, aby se do něj vešel vnější průměr tyče a dřík mohl procházet před průměr této trubky.

Předem díky moc za radu.

Editováno: , autor: Rocker
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tenšiu tyč  (52 mm ) väčšiu dieru  (57,1 mm )dáš v pohode. Budeš ich mať na sebe, alebo budú visieť na držiaku v stene ? Predpokladám, že budeš  potrebovať aj nejaké vymedzovacie podložky medzi kolesá, aby neležali na sebe. Z popisu si to neviem predstaviť. V Lídli boli podobné stojany a ten stačí prišroubovať o podlahu, ak si to dobre predstavujem. 

Editováno: , autor: Effendi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Effendi: Jasně, že na tyč cca 51 mm navleču kola s vnitřním průměrem otvoru cca 57 mm. Jde mi o to, jestli se třeba u koncernových aut velikosti Fabia a větší, nebo i u jiných výrobců nepoužívají disky, které mají průměr centrálního otvoru ještě menší než 51-52 mm. Nerad bych se po budoucí výměně auta dostal do situace, že druhou sadu kompletních kol nového auta nenavléknu na držák proto, že vnitřní průměr otvoru v disku je menší než vnější průmět té silnostěnné trubky.

 

Původně jsem uvažoval co kolo, to držák a pověsit je na stěnu. Jenže by to znamenalo mít na každou pneumatiku zvláštní zámek. A to se při ceně 1 zámku cca 1.000 Kč/ks a dvou sadách kompletních kol (pro 2 auta vč. rezervních kol) už docela prodraží. Nechce se mi dávat jen za zámky cca 10 tis. Kč.

 

Proto jsem oprášil variantu pevně přimontovaného držáku na podlaze. Čtvercová základna připevněná 4 šrouby do podlahy, nejníže položené kolo může klidně ležet na zemi, aby případný zloděj neměl přístup k šroubům připevňujícím držák k zemi. U ostatních pneumatik jsem zatím úplně neuvažoval o distančních podložkách, protože kompletní kola se, pokud vím, mohou skladovat naležato. Ale snad nebude problém nechat nějaké vymezovací podložky nechat vyrobit.

 

Stojan, o kterém píšeš, jsem viděl je na fotce, ale moc nevyhovuje. Pokud se nemýlím, je ta trojnožka na dolním konci plastová, takže i kdybych ji nějak přišrouboval k podlaze, nebyl by pro případného zloděje problém ji rozbít a pneumatiky odnést. Bohužel to bude muset být festovnější, tzn. nechat si to vyrobit u nějakého zámečníka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pozri nejakú stránku o predaji diskov a tam najskôr nájdeš priemer vnútornej diery. Zabudni na Oltcit :Da niektoré staršie autá s pi.ou v znaku., ten dieru nemal, ak si pamätám. Nemyslel som presne takú istú z plastom, ja som si pozváral trojnožku s poctivého železa, pretože sa s tým aj tak nebehajú preteky. Prichytiť o podlahu môžeš starým spôsobom : Vyvŕtať 12 mm dieru do podlahy aj 25 cm aj do základne a natĺcť  do diery 12 mm roxor. Zvrchu priheftovať a to vyberie len zbíjačkou. Distančné podložky by som dal, aby medzi kolesami bola aspoň 5 mm medzera. A celok zakrývam starou plachtou kôli svetlu. Možno preháňam, ale času na vymýšlanie blbostí mám dosť.
 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...