Přejít na obsah

Vyvařila se chladící kapalina


Lukáš Fiala

Doporučené příspěvky

Ahoj, dolíval jsem na Felicii (1.3 BMM, 1995) vodu do chladiče a zapomněl potom přišroubovat víčko. Po návratu jsem si všimnul, že pod kapotou to bublá, ale nechal jsem to být. Před další jízdou jsem to zapomněl zkontrolovat, takže s neznámým stavem kapaliny jsem ujel dalších asi 5 km tam a 5 zpátky, přičemž při zajíždění domů auto pár minut postálo s motorem na volnoběh. Po dojetí (teploměr ukazoval okolo 100 °C, nebyl úplně nadoraz, ale otázka je, jak dobře to v takové situaci měří) jsem otevřel kapotu, v otevřené nádržce chladiče nebyla žádná voda a stoupala z ní pára, a z motoru byla cítit neurčitá spálenina.

Vím, jsem blb, ale už je dokonáno. Je něco, co se mohlo poškodit a bude to nutné nechat zkontrolovat/opravit? Nebo můžu dolít chladicí kapalinu dolít, někdy brzy vyměnit olej a bude to v pořádku? Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm, to upřímně nevím, jak poznat. Na přístrojovce to ukazuje jen od nějakých 70 °C a při plynulé jízdě za normálního počasí (když není vedro) to ukazuje pořád u spodních čárek. S těžkou nohou na plynu, při delší jízdě do kopce nebo při stání a popojíždění se to zahřeje. Mám podezření, že už nějakou dobu je v háji čidlo/spínač větráku, protože ten se neroztočí, ani když je indikovaná teplota okolo stovky. Do městských zácp s tím téměř nejezdím a v létě teplotu hlídám, takže jsem to neopravoval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď si to nejsem schopen vybavit, jak přesně ten budík vypadá, ale cca v prostředku bude bezejmenná čárka a teplota by se měla držet mírně pod ní, pokud se ručička dostane nad ní, tak by se měl sepnou ventilátor. Pokud teplota při jízdě klesá k 70, tak se vadný termostat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, prostřední čárka je 90°C a při překročení by se měl spustit ventilátor na chladiči. U své 1.3 MPI se mi toto stává poměrně často, i při stání před garáží než otevřu vrata a zajedu.

Osobně bych dolil vodu a pozoroval zda se nemastí, případně zda do oleje nejde voda - hladina by přibývala. Pokud ručička je spíš dole, tak jak píše Wittmann, špatný termostat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahoj, tak po nějakých krátkých jízdách to nevypadá, že by se chladicí kapalina mastila, takže tohle bude asi OK.

Někde jsem četl diagnostický postup na ten termostat. Že se má motor nastartovat a rukou zkusit, jestli se hned začne ohřívat chladič. Tak jsem to nastartoval, po chvilce se snížily otáčky (netušíte, jestli to dělá podle teploty, nebo to jen odpočítává čas od nastartování?). Rukou jsem zkoušel místo, pod kterým je termostat (a vychází tam hadice do chladiče - při pohledu zepředu vpravo od motoru - viz fotka), to se postupně zahřívalo. Asi po čtyřech minutách po nastartování a žádném šlapání na plyn už se tam nedal udržet prst a začal se ohřívat chladič. Na palubní desce se ale ručička teploměru v tom okamžiku ještě nezvedla ze zarážky na minimu. Motor jsem vypnul a po pár vteřinách ještě rozsvítil palubní desku, ručička už byla "ve vzduchu", ale pod 70 °C. Takže co soudíte - je na výměnu termostat, nebo je špatné jen čidlo pro palubní desku + čidlo ventilátoru?


Foto jsem našel tady: část vlevo se ohřívala rychleji, než část vpravo u hadic

http://img.skoda-virt.cz/forum_upload/2007/12/29/7_539_72669__2007-12-29_16-12-23_85.jpg

Editováno: , autor: Lukáš Fiala
přidání fotky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Na to jsem moc levej. Ale nechal jsem to v servisu vyměnit, teď to krásně drží teplotu na 90 °C. Vyměnit jsem nechal i čidlo větráku. Prý je sice normální, když to na felicii spíná až blízko 110 °C, ale tohle nové by prý mělo sepnout okolo 98 °C (ještě jsem nezkoušel).

Takže díky, Wittmanne, za správnou diagnózu a trpělivost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...