Přejít na obsah

Full LED s AFS - zkušenosti, problémy


MOJE_JMÉNO

Doporučené příspěvky

Mě světla při stání také nesvítí nějak zvlášť daleko (tj. 20-30m.)

Jen mě tak napadlo, vzhledem k funkci AFS by se měl sklon automaticky různě měnit během jízdy (podle podmínek - rychlost, zatáčky ap.). Nebo je to jinak ?

Protože při jízdě mimo obce se mi nezdá, že bych měl tak malý dosvit.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
V 15. 12. 2018 na 16:56, stanmar napsal:

Mě světla při stání také nesvítí nějak zvlášť daleko (tj. 20-30m.)

Jen mě tak napadlo, vzhledem k funkci AFS by se měl sklon automaticky různě měnit během jízdy (podle podmínek - rychlost, zatáčky ap.). Nebo je to jinak ?

Protože při jízdě mimo obce se mi nezdá, že bych měl tak malý dosvit.

 

 

Som rád, že ti to svieti dobre a nemusel si absolvovať to čo ja. Ako, za 30 rokov, čo krútim volantom, som už zažil všelijaké tragédie a myslel som si, že nič horšie ako počin zvaný Halogénové projektorové svetlomety ma na poli osvetľovacej techniky nepostretne.

No, u mňa bol dosvit ešte tragickejší ako na Roomstri s projektormi, proste som nočné jazdy odkrútil skôr popamäti než na vlastné oči. Ale ako som písal - už je to vyriešené.

 

Orientačne nahrubo si to môžeš skontrolovať napríklad podľa prerušovanej čiary na ceste: Cca koľko prerušovaných čiar vidíš pri rýchlosti 90 km/h?

Malo by byť vidieť cca 6 čiar. Ja som videl maximálne 2,5 - 3 čiary, ďalej ostrá hranica a tma. Teraz vidím 6 - 7 čiar, prechod do tmy je plynulý, kužeľ sa rozšíril, takže vidím aj to čo sa deje na krajnici.

 

Zase tie svetlá netreba preceňovať - je tam len vertikálna nivelizácia, horizontálna nie, do zákrut máš statické prisvetľovanie - LED modul vo vnútornej strane paraboly. Netreba čakať to, čo na pred-FL xenónoch, toto je proste jednoduchší systém.

 

Suma: Tým všetkým som chcel len povedať, že tie svetlá sa dajú nastaviť k plnej spokojnosti, a vie ich nastaviť aj AS. Nič viac - nič menej.

Preto odporúčam všetkým vyplakávačom, aby si zmerali dosvit /samo pri naštartovanom motore, musí prebehnúť nivelácia/, prípadne si otestovali na ceste tak ako som to napísal vyššie. Ja som tieto argumenty použil v servise - boli prijaté s plnou vážnosťou, dostal som kávu a predvádzaciu RS245 na vybavenie nákupov, po návrate mi sám vedúci servisu odovzdával kľúče s tým, že podľa merania to svietilo príliš nízko a že to muselo byť peklo takto jazdiť po nociach.

 

P.S.: Pre všetkých vychytrálkov a všeználkov - na toto šteľovanie vám skutočne len imbus stačiť nebude, sú to len keci miestneho ober-hatera.

  • Díky 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, jak to tady taky pročítám, tak mám asi blbě, nebo spiš vůbec seřízený Full LED na O3 Trumf. Před týdnem jsem se vracel ze Zlína po dálnici a při tlumených světlech a obsazenosti 3 dospělí ty světla svítily tak, že byly vidět max. 2 přerušované čáry. Včera jsem se vracel do Brna po okresce a při tlumených světlech jsem měl strach, že někde vylítnu se zatáčky. Prostě ty světla svítí stašně na krátko a jak tu píšete, ostrá hrana světlo/tma. Asi zajdu za bratránkem do autorizáku, aby to poladili.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Možné to je, ovšem soudit podle osvitu přerušované čáry je spíše orientační. Zrovna jsem to včera sledoval u sebe a já měl na dálnici silný osvit dělící čáry (nalevo ode mne) cca. 3 čáry.

Jinak zkoušel jsi se při předjíždění podívat jak daleko jde hlavní tok světelného kužele u vozů s kterými jsi byl na stejné úrovni ? Při mém porovnávání měla naprostá většina ostatních vozů zhruba stejně velký dosah světla jako já.

Je třeba si uvědomit, že tlumená světla nemají zas tak daleký dosvit. Při dálničních rychlostech nikdy (při správně seřízených a to jakýchkoliv) světlech nebudeš mít osvětleno tolik, kolik bys při té rychlosti potřeboval.

Pokud máš tu možnost být u seřízení, bylo by fajn se zde podělit o informaci, jestli opravdu provádí v servisu nastavení tak jak se má.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pri zataceni, pomale jizde v obci nebou couvani sviti hlavni LEDky stejne. Jen se k nim rozsviti dodatecna mala LEDka na vnitrni strane svetel, ktera sviti do boku. Mlhovky zustavaji zhasnute.

 

A jinak na ciste vertikalni serizeni svetel (zvednuti/snizeni) samozrejme ten imbus staci (v servisu i doma).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Corner, aspoň co vím, je tvořen mlhovkami. Už od dob FII, OII.

 

LED v OIII nemají natáčení jako bi-xenon. Naopak mají zabudovaný modul (obr. č. 5), který se rozsvití při rychlosti pod 60km/h. Tento modul zajišťuje osvětlení do stran (chodníky, příkopy) a tuto funkci lze snadno spatřit pouhým okem za tmy z pozice řidiče.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jen tak mezi řečí, měl jsme na školícím 4 různé FL O3, jednu z SK, jednu od kolegů s Polska a dvě naše firemní. 

 

Všechny byly nastaveny na sklon 2,7, tj. svítily tak 30 m před auto. Do SA jsem to psal i s VIN aut pro kontrolu, nicméně na seřízení O3 FL celkem nic není, základní nastavení diagnostikou, regloskop a za pár minut hotovo. 

 

Mmj. na podzim každý rok probíhá akce vidět a být viděn ve třeba v krajských automobilních školách si bylo možné nechat světla zkontrolovat a seřídit zdarma. 

 

P.S. STK nezná ani pořádně EHK 48, tj s LED, nedejbože Matrix nebo pixelovýmy světlomety neví co dělat.... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak daleko ma  Led  svitit 30m ?  Problem s led světlama mlženi , roseni maji i další vyrobci mam dotaz pětiletá zaruka plati i na Led světla? Hrozi koroze led modulu nebo ten je chraněn a jedná se jen o kosmetický problem ?

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Obecně tlumené světlomety cca 65 m před vozidlo, v dálničním režimu se přizvednou k cca 110 m. 

Na světla je záruka od výrobce světel pro značku dva roky.

 

A OII FL nemá aktivní thermomanagement, tj. prostě se rosí a v zimě namrzají, hold je to vlastnost, ne vada. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...