Přejít na obsah

Zápach z klimatizace


naschd

Doporučené příspěvky

Mně se nezdá ani tak silný, jako spíš moc rychlý. Nevím to teď přesně, ale domnívám se, že to zasmrdělo opravdu v ten samý okamžik, kdy se klima vypnula. Proto jsem to přičítal změně směru prodění vzduchu, po překlopení nějaké klapky, což ale asi není pravda.

Každopádně přehodnotím nutnost dezinfikovat i výdechy klimatizace. Rozhodně se tím nic nezkazí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nazdar všem.

Četl jsem vaše téma a chtěl bych vám říct, co pomohlo mě. Nehodlám řešit to, ve kterém místě se co usadilo a smrdí to (ani extrém, jako byla ta kuna ;-)). Po tom, co jsem kde přečetl a nebo jsem se ptal servisáků, tak vždy je potřeba pořádně dezinfikovat všechny vzduchové kanály. Ozon a spreje rozprášené ve vzduchu nefungují. Jediné, co zabere je pěnový čistič na klimatizace - něco jako tohle https://autokosmetika.heureka.cz/crc-cistic-klimatizace-400-ml/#

Dále je potřeba vystříkat pěnu do všech poloh klapek vzduchotechniky. Nejjednodušší je asi tento návod:

 

Osobně jsem si tento návod přeložil (a trochu "vylepšil") asi takto: Zapnout klimu na max. studený a stříknout pěnu do venkovního sání. Pak zapnout vnitřní cirkulaci a stříknout pěnu do vnitřního sání. Následně přepnout klimu na max. teplý a znova stříknout do venkovního sání. Potom opět zapnout vnitřní cirkulaci a stříknout do vnitřního sání. Tento postup celý zopakuji ještě jednou, ale tentokrát bez zapnuté klimatizace (jen větrák). Celou dobu musí běžet otáčky ventylátoru na max. Po každé aplikaci pěny čekám asi 5 minut, než změním polohu klapek a znova aplikuji pěnu. Po dokončení celého postupu znovu zapnu klimu a tentokrát na běžnou teplotu nechám běžet ještě asi 20 minut, aby se co nejvíc vyvětralo a nakonec ještě vypnu klimu a nechém vysušit výměník (asi dalších 5 minut). Celou dobu je potřeba mít otevřené všechna okna v autě. Asi po 1 hodině zkusím opět nastartovat a pustit klimu. Pokud je stále cítit čistící přípravek, tak nechám běžet klimu dalších 20 minut.

Ještě dodám, že 400ml čistící přípravek mě vystačil na tři čištění a po zápachu už nikdy nebyla ani památka. Snad to tedy pomůže i vám.

 

PS: Nevím, jestli se obrázek s návodem na čištění vloží na správné místo, tak ho dám i jako přílohu.

klima.jpg

Editováno: , autor: Luki@007
nezobrazil se obrázek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za tvé poznatky. Ne že bych je chtěl zpochybňovat, spíš jen z vrozené zvídavosti, nějak se mně nezdá stříkat pěnu a vnějšího a vnitřního vstupu sání vzduchu. A to z důvodu, že v cestě je ventilátor, který (podle mého názoru) pěnu "odstředí" a nahází na stěny skříně.

 

No jo, zoufalá situace vyžaduje zoufalé činy a i z vlastních zkušeností vím, že nakonec nejlépe zafunguje to, o čem jsme od začátku přesvědčení, že zaručeně fungovat nemůže. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ako píše McMatej striekať penu do vonkajšieho prívodu je zbytočné, ešte vzniká riziko že to ide cez ventilátor a môže zhorieť.... Takto to mala dacia nemala filter klimatizácie a museli sme to dávať to prívodu, v servise nás upozorňovali presne na to že sa môže odpáliť motor ventilácie, takže by som to osobne nedával.

Tam nemá čo smrdieť, trochu uvažovania.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě že větrák tu pěnu nachází po celém vnitřku a proudem vzduchu se dostane do všech koutů. Navíc to klidně zvládneš i na parkovišti [emoji6]
Zkus míň pochybovat a radši se do toho pusť co nejdřív. Jezdit ve smradu a možná i zdraví škodlivém vzduchu bych nechtěl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

před 49 minutami, Luki@007 napsal:

Právě že větrák tu pěnu nachází po celém vnitřku a proudem vzduchu se dostane do všech koutů. Navíc to klidně zvládneš i na parkovišti emoji6.png
Zkus míň pochybovat a radši se do toho pusť co nejdřív. Jezdit ve smradu a možná i zdraví škodlivém vzduchu bych nechtěl.

 

Asi takhle, za tím ventilátorem je filtr, takže nikam nic nedolítne. Hlavně venkovní sání je přístupné až po demontáži stěračů. Tyhle pěny mám vyzkoušené také, myslím si, že v principu to funguje, jen ten sprej je na to slabý. Proto na to v servisech mají stroje. Pokud někdo chce vyzkoušet, tak se to musí aplikovat za ventilátor, přes šachtu filtru. Pak je také dobré vrazit hadičku do odtoku pro kondenzát a nastříkat přímo na místo činu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No , takze auto je spat zo servisu.
Vysledok: vraj je vsetko OK ze to este raz ( treti ked spravne pocitam, prvy krat sprej , druhy krat ozon, treti krat neviem co pouzite... ) precistili. Zatial ziaden zapach mozno trochu po nejakej chemii to citit inac OK.

//edit zatial som vsak nebol na nejakej dlhsej trase kde by klima bezala tak pol hodku hodku aspon...

Z mojho pohladu uvidim, realne nepozorujem aj ked som to po jazde cekol ziadny odtok kondenzatu bohvie asi to je teda OK aj ked isto viem ze minuly rok tam bol.
Ze to provnavali z nejakou fabiou u nich ako sa sprava klimatizacia  a ze rovnako... a dokonca necitili ziaden zapach z nikadial ale aj tak to precistili.
Uvidim po dlhsej trase so zapatou klimatizaciou ON.
A este dodali ( lebo som povedal ze som nepouzival klimu na tahanie vzduchu z vonka kedze to zvonka zapachalo ) aby som nepouzival vnutorny obeh dlhsiu chvilu iba chvilkovo co mi trochu nedava logiku preco ale OK. Vie niekto preco ?  /// pokial to z vonka nebude smrdet tak nemam dovod moc ju pouzivat pokial to stihne klima chladit.

Takze zatial to budem sledovat ak sa to znova objavi tak tomu pomoze asi iba srotovisko.... :D 

Editováno: , autor: naschd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, naschd napsal:

A este dodali ( lebo som povedal ze som nepouzival klimu na tahanie vzduchu z vonka kedze to zvonka zapachalo ) aby som nepouzival vnutorny obeh dlhsiu chvilu iba chvilkovo co mi trochu nedava logiku preco ale OK. Vie niekto preco ?

Pročpak Ti to nedává logiku? Logiku to má a pokud se nepletu, tak je odpověď v manuálu k autu. Jde přeci o přívod vzduchu do auta, pokud máš vnitřní okruh, tak nejde do auta vzduch, dejcháš jen to co je v autě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono ale jde hlavně o vliv na to co dýcháš. Když ti nepůjde do auta vzduch, a pokud tak pojedeš delší dobu, tak bude ubývat kyslík a časem nebude co dýchat, což samozřejmě víš, a proto bych vyměnil servis a v klidu si do auta pouštěl vzduch.

jo, a sem čech a mluvím česky, tak prosím česky nebo slovensky ať nemusím hledat významy cizích slov :)

Editováno: , autor: šulda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To mi je jasne, zatial sa to zda OK, bol som vsak len kratke trasy po meste , pri zapnutej klime som odtok nepozoroval, uvidim ci budem znova nuteny ist do servisu. Dufam ze nie resp. uz by mi bolo blbe ist 4  krat znovu do skodovky resp. do toho isteho servisu.... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Ahojte chlapi,

Taky se s tímto problémem potýkám prakticky od koupi auta. (občasný zápach z ventilace když není zaplá klima; když zapnu motor tak nejdřív z ventilace vylletí vlhký teplý vzduch který při nastavení ofukovaná skla sklo zamlží, Taky mi v servisu jen vydezinfikovali klimu a řekli že je vše OK a nebylo. Povedlo se to někomu definitivně vyřešit? Je možné že by byl problém v gumových kobercích? A jak zkontroluju, jestli je odtok klimy průchozí? Díky za případné rady..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stačí třeba hodinu někde stát a teplý vzduch co toho vylítne zamlží sklo, hlavně večer to dělá. No a když jsou chladnější rána tak největší chyba je nechat nastavené foukání na sklo protože to zamlží sklo fest a než se pak zas odmlží tak uběhne dobrých pár minut.. Včera jsem zkoušel po vzoru jednoho videa na youtube lít vodu na sklo dívat se jestli poteče do motorového prostoru a takový tenký čůrek protéká v místě kde je umístěný odtok klímy. Může to mít souvislost?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ta manuální klima je příšerná celkově jak tam nejde nastavit rozumná teplota.. příště už to nechci. Jen Jestli vás můžu poprosit, zkuste si otevřít kapotu a nalít si čistou vodu na čelní sklo, jestli vám to taky trochu protéká do motorového prostoru kolem toho výstupku odtoku klimatizace. Třeba je chyba tam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To mě taky napadlo, dokonce minulý rok když jsem se to mlžení pokusil reklamovat jako závadu tak jsem jim v servisu řekl že podle všeho je to únik z výměnníku tak ať to prověří. Oni že kontaktovali škodovku a že ta jim napsala že kvůli pouhému podezření není možné vymontovat celou palubní desku na jejich náklady. Servis pak konstatoval že se o takovou závadu stejně nejedná, že jinak by klima už nechladila po dvou letech. Jako v létě pohoda ale myslím že až se ochladí zas to auto začnu kvůli tomu nesnášet.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...