Přejít na obsah

stále svítí kastlík u spolujezdce


standa 2

Doporučené příspěvky

Prosím o radu  skoro  stále  mi  svití  kaslík  u spolujezdce  roomster   v klidové pozici    zavřený  ,   stačí  klepnout na dvířka  a hned  zhasne  , ale  zatřesete  autem  a  znovu  rozsvítí  .Už  mi to  2 x  vybilo  baterii  po delším stání , ted jsem  vyndal  žárovku  a vše  OK .   .  Prosím  kde je  nejaký  vypínač   - mikrospínač   na  dvířka  - panty  , kde je asi  špatný  dotek . Jak se k němu  dostanu  , nebo jak to  opravit  .  Vyndal  jsem světlo  v kaslíku ( je  v kaslíku  nahoře  v prostředku  )  je stejný  jako  v  kufru   a tam nic  není  na  světle  , myslím tu páčku  s pružinou.   jako  u  Fabie 1  .  moje světlo   je    https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/3b0947415-svetlo-interierove-skoda-14102.html      JE  JINÝ  !!  Hrabali  se mi tam  mechanici   ŠKODA  při  výměně  regulároru   na  ventilátoru topení   před 3  měsíci   a  dělali to  přes airbag  ,  ale  neviděl jsem  to  jen to  řekli  .   Od té  doby mi  to  světlo   v kaslíku    blbne  , před tím vše  fungovalo   .  DĚKUJI

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tématu Dílenská příručka si najdi příspěvek s příručkami na Roomster, stáhni si příručku Elektrická zařízení (heslo je dole v příspěvku), v ní potom hledej skupinu 96 (Světla, žárovky, spínače - uvnitř), část 2.5 (Demontáž a montáž spínače osvětlení odkládací schránky). Měla by to být strana 112.

 

Jestli to dobře chápu, tak budeš muset demontovat střední panel přístrojovky - příručka Karoserie - montážní práce, skupina 70 (Obložení/tlumení), bod 1.1 (Demontáž a montáž přístrojové desky). Měla by to být strana 125.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak  koukám  na  obrázek   na  straně  112 tak  tam  je  návod    jak  vyndat  světlo  (  TO  UŽ  JSEM  UDĚLAL   -  To  se  jen  vydloubne  ) ale  o  spínači  tam  není  řeč  kde  je  , ani  jsem  ho  nenašel    když  bylo  světlo  venku  vedly  do  něj 2 dráty  .  PROSÍ  znovu  kde  ten  spínač  hledat  ?  ZATÍM  MÁM  VYNDANOU ŽÁROVKU pro  jistotu   Prosím  nepléci  si  to   s jiným osvětlením  v  odkládacím  kastlíku  asi  fabia l  , kde  je  světlo +  pružina  a takový  táhlo  který naráží  na  pant  víka  , ale  to  já  v  roomstru  nemám   tam  je  stejný  díl   světla   jako   v  kufru. 

 

 Demontáž a montáž osvětlení odkládací schránky Demontáž – Vypnout zapalování a všechny elektrické spotřebiče. Roomster 2006 ➤ – Zaklínit plochý šroubovák pod rozptylnou krytku -šipka- a světlo opatrně uvolnit. – Rozpojit svorkovnici. – Vyjmout a vyměnit žárovku W5W

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to koukáš na bod 1.2 na straně 108/109. Příručka není číslovaná od jedničky (je tam obsah atd.), takže když jí otevřeš v prohlížeči, který to neumí pobrat, ukazuje ti stránkování jinak, než je v příručce. Proto jsem psal skupinu a bod, kde to je.

 

Jestli dobře koukám, tak 112. stránka příručky by měla být 120. stránka pdf...

Editováno: , autor: JayBee1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ano  nechtěně  jsem  koukal  jak  píšete    máte  pravdu.  .  Vše jsem  našel  a  zatím  vidím  dost  práce  kolem  a   budoucnost  nejistá  ve spolehlivosti  .    .Nejlépe  bych to  viděl  nějak  přendat  kabel   u  pojistek   pokud  by to  šlo  ,  který  vede  ke světlu  v kastlíku      na  jinou  pojistku  třeba  na  světla    . Když  svítím  tak at si to  v  kastliku  dělá  co  chce  ,  když  vypnu  zapalování  světla  zhasnou  i  světlo v  kastlíku   - idelní  stav ., ale  musím  zdali  by  to  šlo  udělat  . Nemáte  v  tom  praxi ?   KASTLÍK  je na  23  pojistce  a dát  to na  57 nebo 58  pojistku  - potkávačky   nebo  17  a 18  parkovačky  a  byl by  klid  v  klidový  poloze  . 

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osvětlení kastlíku má napájení společné se stropními světly a světlem v kufru. Kdyby si přehodil napojení v pojistkové skříňce, jak si navrhuješ, tak stejně tak stropní světlo by ti svítilo jen s klíčkem, popř. parkovačkami.

Ale divím se, že ti to vybíjí baterku. Nevím jak je to u tebe, ale u mně, když zapomenu vypnout nějaké vnitřní světlo, včetně toho kastlíku, tak po asi 10min, to zhasne řídící jednotka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ANO  to  máš  pravdu  , ale mě  se  jedná  jen  o  světlo  v  kastlíku  u  spolujezdce  . Na ostatní světla  - stopní  kufr  to  nechám  to je  v  pořádku  .    Na stejnou  pojistku   číslo  23  do  který vede   stálý  proud  30     na  jedné straně  a  odvod  na  druhé  straně    má napájení společné se stropními světly a světlem v kufru  , tyto  věci   se  po  určitý  době  zhasnou  přes  stmívač   ,  ale  POJISTKA Č 23 je taky na    parkovačky  který  se  po  určitý  době  nezhasnou  že , ale  jdou  přes  přes vypínač světel   a    kastlík - stálý  proud    taky  přes  mikrospínač   , který má  za  úkol  vypnout  proud    po  zavřený  dvířek    .  Když mám  vypnutý  a  vyndaný   klíček  a  zavřený  dveře  aby stropní  světla    nesvítila  a  otevřu  kastlík  tak  stejně   svítí  a  měl  by  zhasnout   po  jeho  zavřený     Když  to   DOMÁČKNU  ZHASNE  , ale  jak  trochu  někde  zabouchám  zadupu  atd  vidím  jak  se v  kastlíku  světlo  rosvítí - špatný  dotek    večer  je  to  vidět  krásně  

23  pojistka  NAPOJENA  NA  STÁLÝ  PROUD !!!!!!!!!!
Osvětlení interiéru, odkládací schránky a zavazadlového prostoru, obrysová
světla

Pokud  to  přendám  kabel   třeba  na  potkávačky  tak  bude kastlík  svítit  jen  při  parkovačkách a to  mě  stačí    , vypnu  potkávací  nesvítí   nebo  na  15   po  zapnutím  klíčku  .Je jistona  než  takhle  to  mít  zapojený     a nebo  to  rozebrat  a  opravit  ale  jak  dlouho  to  vydrží  .  Prosím  já mám 2007  rok    a  prí  s tím  byli  problémy  od  výrobce  ,  nevým  do  jakého  roku  to  takhle  vyráběly.   .   

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, standa 2 napsal:

... ale  POJISTKA Č 23 je taky na    parkovačky  který  se  po  určitý  době  nezhasnou  že , ...

Parkovačky jsou na 17, 18.

 

Když se dívám do schématu od r.v.2006, tak vidím:

Od pojistky 23, jde trvalé plus na relátko v ŘJ. Z relátka to dále pokračuje do stropního, kufrového a kastlíkového světla.

Touto cestou se přivádí ke všem těmto světlům PLUS. To je pořád sepnuté a vypne po nějakých 10 minutách aby se nevybila baterka když je auto v klidu, a necháš něco svítit.

 

A MÍNUS se přivádí přes jednotlivé spínače.

Stropní světlo má MÍNUS zase z řídící jednotky přes tranzistor. To je to pomalé zhasnutí když zavřeš dveře.

V kufru jde MÍNUS ze spínače v zámku 5. dveří

V kastlíku jde MÍNUS z toho koncáku na dvířkách, co ti nevypíná.

 

Takže, kdybys změnil napojení pojistky 23 na vedení 15, nebo 58, tak tím změníš přívod PLUS ke všem těmto světlům najednou. Jak už jsem psal minule. Protože to je spojeno někde v kabelovém svazku. Těžko bys asi nenašel kde to spojení je.

 

Asi bys musel natáhnou nový drát od plus-pólu žárovky na nějakou jinou pojistku.

 

To už je lepší opravit ten koncák.

Ale pořád se divím že ti to vybilo baterku, když by to mělo po asi 10min. vypnout všechno tím relátlem.

Pokus: Když necháš otevřené dveře, svítí stropní světlo pořád? Nebo po těch nějakých minutách zhasne? Jestli jo, tak sním by měl zhasnout i kastlík. To samé světlo v kufru s otevřenýma 5. dveřma.

Krom toho všeho přepojení pojistky na jiný přívod, taky není technicky tak jednoduchý, protože jak jsou pojistky vedle sebe, tak mají společnou lištu přívodů. Nevede ke každé pojistce samostatný přívod.

 

Zase opakuji, to už je jednodušší opravit ten koncák.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokus: Když necháš otevřené dveře, svítí stropní světlo pořád? Nebo po těch nějakých minutách zhasne? Jestli jo, tak sním by měl zhasnout i kastlík. To samé světlo v kufru s otevřenýma 5. dveřma.

světlo  zhasne  v  kufru  jak  píšeš  i  stropní  světlo  taky  po  určitém  času   ale  když  budu  mít  kastlík  otevřený  tak  svítí  stále   až  když  ho  zavřu  tak  zhasne.

Musí  to  ale  být  někde  rozdělení  protože  je na  23  pojistku  i  parkovačky    .    

Já  mám  ted  vyndanou  žárovku  v  kastlíku   je  to  super  nesvítí  a  nic  nevybíjí   baterku  . Jinak  děkuji  za  rady  někdy  až  bude  čas  budu  v  tom  pokračovat    manualně  ted  marodím děkuji . 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli ti jdou parkovačky přes pojistku 23, tak potom nejdou přes 17/18 jak si psal. To máš už zapojení jako po FL. Z kterého to máš roku?

Ale nic to nemění na zapojení vnitřních světýlek. Vnitřní světla jdou vždycky přes časové relé v ŘJ, nezávisle na parkovačkách, s kterými mají jen společnou pojistku.

 

Taky jsem i já udělal pokus v reálu, nejen co jsem vyčetl ze schématu. U mně je to tak, jak popisuji výše. Mám teda F2 po FL. RV 2011. Ale Romm a F2, před i po FL by měly být stejné (až na ty parkovačky).

Pokus:

Otevřel jsem kastlík, otevřel jsem řidičovy dveře. Stropní světlo i kastlík svítili.

Po 10 minutách plynule zhasnulo stropní světlo -- to se odpojil MÍNUS tranzistorem. Kastlík svítil dál.

Za dalších 5 sekund cvaklo relátko a zhasnul i kastlík. Relátko odpojí PLUS pól. Parkovačky jsou PŘED tímto relátkem, takže svítí pořád, pokud jsou zapnuté.

 

Nechávám v garáži s klidem otevřený kufr, s rozsvíceným světýlkem a odcházím, a vím že za chvíli sám zhasne. To samé ten kastlík.

Jestli to tak nemáš, tak máš navíc ještě vadné to relátko v ŘJ.

 

Teď jsem se ještě začetl do tvého popisu, píšeš že ti kufr taky zhasne. Zhasne plynule společně se stropním, nebo po dalších 5 sekundách až po cvaknutí relátka?

 

 

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

po vyndání  žárovky  v  kastlíku  je  vše  OK   a  nic  se  už nevybíjí  , jinak  mám rok  2006  do  kastlíku  jde  i  klimatizace    .Vše  chodilo  dobře  do  té  doby  než servis  škoda  měnil  mi předřadný  odpor  na  ventilátoru    a  jinak  se tam na  něj   nemohl  dostat  jedině  airbagem  u  okna    tak  asi  hnuli  s  mikrospínačem   ..Kvůli  tomu  nebudu  vyndavat  rádio    nebo  palubovku  i  jsem  uvažoval  jak  psal jipol57   -   Asi bys musel natáhnou nový drát od plus-pólu žárovky na nějakou jinou pojistku.  .  Jinak  všem  děkuji 

Editováno: , autor: standa 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...