Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Dneska (bohuzel :() koncim dovolenou na Bali a krome uzasnych plazi a kontrastujiho prostredi indoneskych mestecek a vesnic (ryzova policka a priroda jako takova je uzasna) jsem narazil na zajimavou vec, ktera velmi pravdepodobne neni specialitou Bali, ale bude bezna v teto a ji klimatem pribuznych oblastech. 

 

Po zajimavistech ostrova nas vozil domorodec Toyotou Avanza G (7-mistne MPV). Jak jsem si vsiml, auto nemelo vubec topeni. Logicky, na co na Bali :D. Ale ovladaci panel vypadal zvlastne. Prikladam foto. 

 

Navic, auto nejen ze nemelo zadne ovladani ofuku, ale ani pristrojova deska fyzicky nemela ofuky na celni sklo. Klimatizace byla zapnuta stale, zadny ovladac on/off. Proste auto designovane na miru temto oblastem.

 

BTW, za tech tady stravenych 14 dni jsem nepotkal jedine soudobe auto VW koncernu (pouze nejake puvodni brouky, transportery T2 a plazove bugyny), nevidel jediny VW group autosalon. I kdyz, zastoupeni jedne znacky jsem tu precejen videl - Ducati. Bude to ale okrajova zalezitost, na silnicich jsem videl vseho vsudy 2 kousky.

 

No a zar par hodin frrr smer Shanghai. Sakra.

 

IMG_5181.thumb.JPG.3a87c0a5a31bf732bdec0e65df6e39d8.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Njn, v Norsku zase napriklad, je uz pomalu kazde 5 auto elektro - fakt jsem jich tam letos videl spoustu (Tesly vsechny modely, Nissan Leaf, Golf GTE, Renault Zoe, a pak hybridy od Toyoty, hybridni Outlandery, Volva)....

Jenom, kdyz jsme odplouvali, tak z trajektu vyjelo 14 fungl novych Tesel. Jasne, co je to 14. Ale tak slusny balik penez tam na tom placu stal ;-)

Editováno: , autor: epo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ono se není co divit .. Jestli to maj soudruzi v Norsku stejné, jako v Dánsku, tak má koupě elektroauta aspoň trošku smysl ... nejsou na ně ty nesmyslné "daně", které prodražují auto pomalu o 100%. a ono pak se vybírá jinak, když řešíš jestli Golfa za 1,2 milionu nebo Teslu s dotací za stejnou cenu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevim jak to maji. Rozhodne dobijeji zadara bez rozdilu co jsem koukal na stojany. Doma ze zasuvky nevim...

Asi nejake dotace nebo ulevy mit budou. A taky jsou na tom jinde prijmy a zivotni urovni obecne. Proste sejkove Severu.

Taky hodne starych amerik se tam prohani. Aby ne, kdyz benal stoji 11 korun - jejich...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V Dansku klesol rapidne predaj el. aut v roku 2015 potom co vlada odstranila danove vyhody ktore stale platia v Norsku. Tam je este stale nepritomna 25% DPH na predaj el.aut, nabijacie stanice financuje stat, elektromobily neplatia dialnicne myta a pod. Podla prieskumov tristvrte novych majitelov si kupuje el.auta pre vyhodne ekonomicke podmienky a nie z ohladu na zivotne prostredie. Norsko ma v plane nahradit vsetky motorove vozidla elektrickymi do roku 2025 (teraz je to asi jedna tretina) a potom pomaly zacat odstranovat danove a ine vyhody ako to urobili v Dansku. Velmi sikovna taktika. Inak Norsko vyraba az 98% elektriny pomocou vodnych elektrarni a obnovitelnych zdrojov energie takze sa im tam dobre dycha.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...
  • o 4 měsíce později...

Mozna to nepatri uplne sem, ale je to jen pro info, tak proc ne.

 

Tady v Cine se objevila nova polozka ve VW/SKODA Originalnim prislusenstvi - LED H7 zarovka (dle baleni ocividne produkt puvodem od znacky Philips). Tato konkretni verze je urcena jen pro FF svetlomety (parabola) a to jeste jen pro urcite modely se svetlomety od SKOITO. Pro modely se svetlomety HELLA je jina verze, stejne tak pro auta se svetlomety s DE modulem.

 

Trosku jsem patral, protoze mi prislo divny, ze by v ramci Originalniho prislusenstvi nabizeli pro pouziti na silnicich nelegalni/nehomologovany produkt a dostal jsem se az k tomu, ze tady v Cine to nelegalni neni :blink:. Proste tady neni zadna regulace, ktera by to zakazovala. Zajimave, nicmene kdyz to srovnam s tim, co tu po silnicich bezne jezdi, je to jen drobnost.

 

IMG_6251.thumb.JPG.64a1c72bbd4be362170e147ab26b1fe3.JPG IMG_6252.thumb.JPG.b583f5a339fb4b378126c45f562d2efa.JPG IMG_6253.thumb.JPG.236c8b8ac29d0df3e3bfd234a2dbaa2c.JPG

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tieto ledky v originalnom baleni uz dlhsiu dobu registrujem, a sam som bol zvedavy ci dojde k nejakemu posunu v homologizacii v EU.

 

https://www.amazon.co.uk/Philips-12985BWX2-Car-LED-Light-Bulbs/dp/B0759M2X37/ref=sr_1_1?s=automotive&ie=UTF8&qid=1513764576&sr=1-1&keywords=philips+led+h7

 

@stanmar za tu cenu, neviem ci to bude nejaka hromadna zalezitost.

Editováno: , autor: sk0d@
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Respektive, zle som sa vyjadril. Ak sa homologizuje samotne svetlo a ze moze byt osadene iba ziarovkami urciteho typu, tak potom samotna homologizacia LEDiek je nam mozno na prt. Ale to by sa musel vyjadrit nejaky odbornik na taketo papierovacky.

Editováno: , autor: sk0d@
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...