Přejít na obsah

Výměna oleje


Kamca1

Doporučené příspěvky

Specifikace je jasná spiš jde o značku ,kdo co preferuje,ale to už je dnes asi taky jedno a výrobců 50800 asi není mnoho moc jsem jich nenašel.V návodu bohužel množství oleje není a filtr asi koupit rovnou ve škodovce a co taková plastová zátka ve vaně měnit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • Pawouk umístěno následující téma
  • o 10 měsíců později...

Vcera mi auto nahlasilo, ze mam jet za 29 dni do servisu na vymenu oleje. Mam najetych cca 13,5 tis km a to jsem menil preventivne ze zacatku hned po nejakych 3 tisicich. Dnes mi v servisu rekli, ze asi jezdim jen kolem komina (coz je pravda) a auto si samo  vyhodnotilo, ze olej uz je spatny. Takze mam olej na 10 tis a vymena. Ma to taky nekdo podobne nebo je to nejaka blbost? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 19. 11. 2019 na 21:10, Redfish napsal:

Vcera mi auto nahlasilo, ze mam jet za 29 dni do servisu na vymenu oleje. Mam najetych cca 13,5 tis km ....

 

Je to tak, pokud jezdíš krátké trasy, degraduje olej podstatně rychleji. Mně člověk z motorárny ze škodovky doporučil jako nejlepší pro motor měnit olej jedenkrát za rok bez ohledu na počet ujetých kilometrů. Takže to tak dělám. Byl jsem poprvé před rokem po ujetých 24 tisících a před pár dny, na tachometru bylo 44 tisíc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně takto mi to vysvětli i technik v servisu. Nic nezkoumal, nic neřešil, jen řekl : no když se vám to tam napsalo, tak se musí olej vyměnit, řídící jednotka vyhodnocuje vše a určuje i výměnu oleje i kdyby to bylo brzo a nebyly najeté předpokládané kilometry. Takže tam samozřejmě pojedu a olej vyměním.

Díky. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těch 10 tkm se mi zdá málo. Je sice pravda, že si to hlídá čidlo, ale to podle zkušenosti funguje tak, že po výměně oleje to chvíli trvá, než se to ustálí a hodí to určité km nebo dny a potom to odpočítává (záleží na startech apod). Ale nikdy se mi nestalo, že by z ničeho nic zkrátil už "vypočtený" interval a to taky nejezdím žádné dálky. Nedíval jsi se po první výměně kolik to ukazovalo?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Konečně jsem se dostal k tomu, abych zjistil další informace :

1. Aktuální stav tachometru je : 13546 km (jezdím každý den, ale jen kolem komína (tipuju 80%), sem tam delší trasa 200-300 km apod.)

2. přes maxidot volba servis mi píše : Olejový servis 7300km / 19 dny / dní, Prohlídka 16500 km / 192 dny / dní

3. Auto (2.0 TSI 132 kw) zakoupeno 6/2018

4. První výměna oleje proběhla na moji žádost v 10/2018, kdy bylo najeto 3411 km a výměna oleje byla tehdy nastavena na "proměnlivý" servis, jaký je teď, to nevím. Předpokládám, že stejný a nikdo nic neměnil.

Původně jsem plánoval a tak jsem to i v servisu nahlásil, že budu měnit olej tak nějak po 15 tis. km (30 se mi zdá jako blbost, chci, abych auto měl delší dobu v pokud možno v dobrém stavu). Po 15 tis. jsem jezdil i s benzinovou RAV4 a auto jezdí 16 let bez problémů (klepu na dřevo) a nemá s tím problém. Trasy jezdím pořád stejné teď i předchozích 18 let. Fakt je, že Toyota z roku 2002 samozřejmě neměla kontrolu oleje, jakou mám teď v Kodiaqu, takže motor musel s olejem vydržet, než jsem jel na prohlídku :-) 

Je mi jasné, že s tímto stavem nic neudělám, na výměnu pojedu, ale jen mě to překvapilo. V servisu se pak zkusím poptat, jak je to s tím nastavením intervalu.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyby nastavili 15 tis. na olej, tak ok, beru, nejspíš jsem to tak i chtěl. Ale proč mám jet na výměnu po celkem najetých 13,5 tis. a navíc když první výměna proběhla při 3,5 tis.km? S tímto olejem mám natočeno jen 10 tis. km. Nějak se nemůžu dopočítat. Jediné vysvětlení je velké opotřebení oleje krátkými jízdami a proto rídící jednotka kašle na nastavený interval. Nicméně 10 a 15 tis. je dost rozdíl.

Možná hraje roli i doba, tj. 1 rok, nevím... Auto mám teď skoro 17 měsíců.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...