Přejít na obsah

Jakou zimni a letni smes do ostrikovacu


Jojo91

Doporučené příspěvky

Dovolím si tu uviesť časť SZ s Alešom_BX, kde som mu položil podobnú otázku. Myslím, že odpoveď je dostatočne fundovaná:

 

Dotaz:

V zime som dal na Tvoje rady a do auta kúpil kvapalinu do ostrekovačov z Lidla - musím uznať, že za tú cenu je parádna. V popise je uvedené, že nepoškodzuje polykarbonát.

 

Otázka: Máš skúsenosti aj s letnou kvapalinou do ostrekovačov z Lidla? Je vhodná na ostrek polykarbonátu?

V popise k nej sa totiž vôbec neuvádza, či polykarbonát poškodzuje alebo nie. Googlil som, prešiel niekoľko fór, ale jednoznačnú odpoveď som nezískal.

 

Odpoveď:

ano i tu žlutou dlouhodobě používám, už asi 8 roků...

 

polykarbonýty poškozují jen nemorznoucí směsi obsahující methanol, který napadá pryže, laky i plasty - především polykarbonátové kryty světlometů , kdy může dojít k samovolnému praskání, zmatnění či mléčnému zákalu ...

 

ty letní kapaliny nejsou nemrznoucí  a mají v sobě většinou jen enzymy (na rozpouštění hmyzu) a saponáty na odmašťování a pak něco, aby to všechno nepěnilo a navíc vytvářelo efekt tekutých stěračů, kdy je voda za deště vlivem vzdušného proudění snadno odváděna z plochy okna, u letních kapalin do ostřikovačů je základní složkou obyčejná voda, která obvykle tvoří až 99 % ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

ja som cca. 7-8 rokov pouzival vyhradne lidl zmesi ci uz letne alebo zimne... Co sa tyka ceny a cistenia skla, podla mna super... Lenze nepouzivaju demineralizovanu vodu a moze zapchat trysky ostrekovacov. V 2010, ked som kupil auto, mi nesiel zadny ostrekovac, tak som ho rozmontoval, vybral trysku namocil na 12h do octu a vykuchal spendlikom. Z hadicky vytiekol neskutocny sajrajt, tu som preplachol a uplne som vycistil aj nadrzku ostrekovaca zmesou jarovej vody s octom... Bola ako nova. Po cca 6 rokoch sa mi zase zapchal zadny ostrekovac a nadrzka bola zasrata od vodneho kamena... To je moja skusenost... Teraz do fabky kupujem sheron v akcii v kauflande. Chcem cez net objednat radu rally, ktora ma v sebe aj tekute stierace.

A inak musim suhlasit, ze zmes do -20 je malo. Pokial je mierna zima, tak staci. Ale pokial su teploty bliziace sa k -10 resp. clovek so studenym autom vybehne na dialnicu, tak to je katastrofa. Ja lejem na jesen, ked zacnu nonce mraziky do -20 a v zime do -30.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...