Přejít na obsah

Výměna zapalovacích svíček


Martin Bednář

Doporučené příspěvky

Servisní informace:

Při montáži zapalovacích svíček do hlavy válců je bezpodmínečně nutné dodržet utahovací moment (22Nm). Závity na zapalovacích svíčkách a v hlavě válců jsou přesně řezány a určují pozici zapalovací svíčky, tak, aby kostřící oblouček byl umístěn směrem k výfukovým ventilům, tím se díky čerstvému plynu proudícímu dovnitř výrazně zlepší chlazení svíčky.

 

Následky při nedodržení utahovacího momentu: Nesprávná pozice zapalovací svíčky zapříčiní, že je špatně chlazena a dojde k tepelnému přetížení. Přetažením dojde k mechanickému poškození - natažení kovového tělesa svíčky a tím ztrátě přítlaku na vnitřní těsnění svíčky.

 

https://youtu.be/6iWXj4pVwvw

https://youtu.be/hMY2q4wt4zY

 

Editováno: , autor: Martin Bednář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

No nebude, tu utahuješ na moment a jednou. I tak bych na správnou polohu jiskřiště nesázel... Jistější je vědět v jaké pozici s jiskřištěm ji tam dávám a dbát na to, o kolik stupňů jsem již otočil. Tak to budu jednou měnit. Utáhnu to prostě na moment a zároveň s pohlídám tu polohu. 

 

A ještě až budu ty svíčky z hlavy vyndavat, ověřím si v jaké poloze byly z výroby :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Výměnu svíček mám za sebou. Dával jsem svíčky Bosch 04e 905 612c, které předepisuje výrobce dle ETKy. (z výroby tam byly také svíčky Bosch a všechny svíčky byly zarovnané proti výfukovému ventilu, jak když střelí)

 

U dvou se mi povedlo je dotáhnout tak, aby seděly přesně proti výfukovému ventilu, ale musel jsem tam dát 23Nm. U dvou to nešlo ani náhodou. Zkoušel jsem je různě prohodit, ale prostě ne. Takže 2 svíčky jsou pootočené cca o 90 stupňů.

 

Pak bych ještě dodal, že i těch 22Nm uváděných Škodovkou je otázkou, protože i na krabičce od svíček je uvedeno 23Nm.

 

Také jsem dle přípisu Škodovky namazal hrdlo cívky speciální žáruvzdornou vazelínou. Jinak mi šla vyndat zcela bez problémů, jenom jsem jí táhnul kolmo vzhůru.

 

Ptal jsem se ve 5 servisech a když to shrnu, tak mi vyšlo toto: jednak se vůbec nezdržují nějakým natočením svíčky, o tom přípisu Škodovky vůbec nevědí, utahují klidně i na 24Nm a v jednom servise mi dokonce řekli, že to dotahují na cit rukou. Jenom jeden servis mi tvrdil, že o tom ví a že to tak dělá.

 

Tipuji, že takto jezdí po servise spousta aut, která ty svíčky mají jinak natočené a i utažené na víc, než 22Nm a patrně řidiči žádné závady nehlásí. 

 

Zajímavý postřeh k tématu je ještě zde: https://forum.skodahome.cz/topic/140998-zapalovací-svíčky-výměna/?do=findComment&comment=2418677

 

 

20190925_123610.jpg

20190925_123644.jpg

20190925_123602.jpg

Cívka vazelína.jpg

1.4 tsi.jpg

Editováno: , autor: Martin Bednář
  • Líbí se mi 2
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...